Zbliża się wiosna, a co za tym idzie, sezon na świeże warzywa. Przedstawiamy zatem kilka praktycznych porad na temat tego, jak prawidłowo przyrządzać je na ruszcie. Grillowane warzywa to świetna alternatywa dla ciężkich dań mięsnych. Prawidłowo przyrządzone, są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Jak grillować warzywa? Poznaj kilka wskazówek.

Z okolic i sezonowe

Do grillowania wybieraj warzywa sezonowe, najlepiej pochodzące z regionu, w którym mieszkasz. Są one dojrzałe i znacznie smaczniejsze od towaru, który musi dojrzewać w trakcie transportu. Warzywa podczas grillowania przechodzą niesamowitą przemianę. W wyniku reakcji Maillarda, zyskują delikatne, karmelowe nuty, które jeszcze bardziej wzbogacają ich smak. Fruktoza w wyniku karmelizacji sprawia, że warzywa z grilla są bogate w dodatkowy smak i aromat.

Grillowane warzywa – jak przygotować?

Przygotuj warzywa do grillowania w taki sposób, żeby jak największą powierzchnią stykały się z rozgrzanym rusztem. Im bardziej bezpośredni kontakt, tym lepszy smak grillowanych warzyw. Wybierz na przykład strąki papryki o spłaszczonych bokach, które łatwo można odciąć od gniazda nasiennego. Im bardziej płaskie kawałki warzyw, tym większa ich powierzchnia przypieka się na ruszcie.

Grillowanie warzyw

Bardzo ważną kwestią jest to, że warzyw nie marynujemy przed grillowaniem. Dlaczego? Grillując warzywa, chcemy uzyskać ich naturalny smak, nie są potrzebne tutaj dodatki w postaci marynat, które nadawałyby dodatkowych aromatów. Do grillowania warzyw wystarczy olej lub oliwa, sól i świeże zioła. Nic więcej nie będzie potrzebne. Warzywa kroimy w grube talarki lub słupki i umieszczamy na grillu bezpośrednio nad źródłem ciepła. Pamiętajmy, aby kawałki warzyw były większe, wtedy smakują najlepiej. Warzywa grillujemy kilka minut z każdej strony.


Sprawdź także: Wegetariański grill: przepisy na dania bez mięsa

Tylko najlepsza oliwa

Warzywa powinny być pokryte cienką warstwą tłuszczu, wtedy nie będą przywierały do grilla ani się przypalały. Do tego celu odpowiednie są oleje o neutralnym smaku, lecz jeszcze lepsza jest dobrej jakości oliwa z oliwek, która podkreśla specyficzny smak każdego gatunku warzyw. Użyj tyle oliwy, żeby kawałki warzyw były nią dobrze pokryte. Jednak pamiętaj, że oliwa nie może z nich ściekać i spalać się płomieniem. Warzywa obficie posól i popieprz.

Kiedy warzywa są upieczone?

Niektórzy lubią, gdy twardsze warzywa, takie jak cebula lub koper włoski, po upieczeniu na grillu, są delikatnie jędrne. Jeżeli wolisz, aby były bardziej miękkie, uważaj, by nie sczerniały i nie przypaliły się na ruszcie. Grillowanie powoduje, że w warzywach koncentruje się naturalna słodycz, jednak zawarty w nich cukier łatwo się przypala. Pokrój warzywa na jednakowe kawałki, żeby równomiernie się upiekły. Odpowiednie będą kawałki grubości palca lub nieco cieńsze.

Jak ułatwić sobie grillowanie warzyw?

Podczas grillowania warzyw ich mniejsze kawałki mogą wpadać pomiędzy żeberka rusztu. Jeśli chcesz ułatwić sobie grillowanie warzyw, możesz zakupić specjalny kosz do grillowania warzyw. Opatentowany kształt kosza zapobiega odkształceniom, a malutkie otwory na jego powierzchni pozwalają na przedostawanie się aromatu grillowego do dania. Dodatkowo masz pewność, że drobne fragmenty warzyw nie wpadną do ognia. Tego rodzaju kosze wykonane są z odpornej stali nierdzewnej i można je zakupić w różnych rozmiarach.

Kosz do grillowania warzyw

Kosz sprawia, że warzywa będą idealnie chrupkie, a przy tym odpowiednio nasycone aromatem. Kliknij, żeby zakupić kosze do grillowania warzyw.

Grillowane warzywa kosz

Jak grillować warzywa?

Poniżej prezentujemy tabelę z orientacyjnym czasem, temperaturą i metodą grillowania. Większość warzyw grillujemy metodą bezpośrednią, czyli układamy nad źródłem ciepła. Metodą pośrednią będziemy natomiast grillowali ziemniaki w plastrach, ponieważ bardzo łatwo mogłyby się przypalić. Optymalna temperatura grillowania większości warzyw, wynosi 150 – 160 stopni.

grillowanie warzyw

Sprawdź także nasze przepisy na grillowane warzywa.