Sezon grillowy można uznać oficjalnie za otwarty, w związku z tym przedstawiamy kolejne praktyczne porady na temat grillowania. Tym razem doradzamy, jak przyrządzić na ruszcie delikatne mięso indycze. Prezentujemy też przepis na grillowanego indyka w całości. Potrzebny będzie tylko duży grill węglowy.

Grillowanie indyka: przygotowanie

Mięso indycze jest bardzo chude i delikatne w smaku, z tego też względu musi być wcześniej zapeklowane. Indyka pekluję się na sucho, to znaczy poprzedniego dnia naciera się go solą. Przez noc sól wyciąga z mięsa cześć zawartej w nim wilgoci, która łączy się z nią i w postaci solanki, ponownie wnika w mięso. Jeżeli chcesz grillować indyka w całości, umieść go wcześniej na 24 godziny w solance. Solankę możesz łączyć z sokiem jabłkowym, dzięki temu indyk zyska dodatkowe nuty aromatu.

Cały indyk na grillu

Równomierna temperatura

Kolejnym ważnym elementem jest utrzymanie równomiernej temperatury grillowania w zakresie od 175 do 230 stopni. Jest to łatwe w grillu gazowym (do wyczerpania zapasu gazu) nieco trudniejsze z kolei w grillu węglowym. Zanim przyrządzisz na grillu węglowym swojego pierwszego indyka, powinieneś mieć już jakieś doświadczenie w utrzymywaniu żaru przez wiele godzin.

Grillowanie indyka

Grillowanie indyka – ochrona mięsa z piersi

Mięso piersi szybciej piecze się niż udka, dlatego należy chronić je przed wysuszeniem i spowolnić proces gotowania.  Osiągamy to w ten sposób, że na pierwszą godzinę pieczenia, układamy indyka piersią do dołu w formie napełnionej warzywami i wywarem.

Sprawdź także: Czy naprawdę warto jeść chude mięso z grilla?

Właściwy moment upieczenia

Cudownie soczysty indyk, w bardzo krótkim czasie, może stać się suchy i włóknisty, dlatego też niezbędny jest termometr do mięsa. Oprócz tego indyka należy zdjąć z grilla, gdy temperatura mierzona w najgrubszym miejscu udka osiągnie 75 stopni. Należy przy tym uważać, aby termometr nie dotykał kości.

Pozwól mięsu odpocząć

Na koniec upieczonemu indykowi należy się chwila odpoczynku. Kiedy indyk przez pewien czas poleży na desce do krojenia, mięso jeszcze się dopiecze i lepiej rozejdą się w nim soki.

Grillowany indyk w całości

Jeśli chcesz przygotować grillowanego indyka w całości, możesz to bez problemu zrobić na grillu węglowym z rusztem o średnicy 57 cm. Aby zachować odpowiednią soczystość mięsa, warto także wewnątrz grilla umieścić tackę aluminiową z wodą, która będzie odparowywać płyn z powrotem do mięsa. Dodatkowo, indyka grillujemy metodą pośrednią. W niektórych grillach, np. modelach Webera, takie grillowanie jest bardzo ułatwione dzięki zastosowaniu koszy char-basket. Pełen przepis znajdziesz tutaj.

 

Sprawdzone przepisy na grillowanego indyka

Szukasz sprawdzonych przepisów na grillowanego indyka? Wypróbuj propozycje naszych Grill Masterów!