Jesie艅 oficjalnie ju偶 wesz艂a w nasze progi, zmieniaj膮c pogod臋 i atmosfer臋. Niew膮tpliwie jesieni膮 zmienia si臋 tak偶e nasz jad艂ospis. Zmienne warunki na zewn膮trz sk艂aniaj膮 do delikatnej modyfikacji diety i szukania potraw, kt贸re dobrze smakuj膮, ale te偶 dostarczaj膮 du偶ej ilo艣ci energii a przede wszystkim rozgrzewaj膮. Inspiracji jest naprawd臋 wiele – jesie艅 jest bogata w swoje charakterystyczne smaki i aromaty. Chocia偶by tak dobrze znana i lubiana kark贸wka mo偶e nas zaskoczy膰, je艣li przygotujemy j膮 w jesiennym stylu. Warto u偶y膰 pikantnej, rozgrzewaj膮cej marynaty lub przyrz膮dzi膰 tego typu sos. Nie brakuje r贸wnie偶 da艅 i dodatk贸w na s艂odko. Przeczytaj inspiracje grillowe, kt贸re przedstawiamy Ci na jesie艅, a mo偶e wykorzystasz kt贸r膮艣 z nich?

Rozgrzewaj膮ce inspiracje grillowe – dodatki

Uniwersaln膮 i sprawdzon膮 jesienn膮 marynat膮 jest marynata piri piri. Doskonale smakuje zar贸wno z kark贸wk膮 jak i z filetem z kurczaka. Potrzebowa膰 do niej b臋dziemy tylko kilku sk艂adnik贸w, takich jak papryczka chilli lub piri piri, papryka czerwona, 4-5 z膮bk贸w czosnku, cytryna, oregano, kolendra, oliwa, s贸l i pieprz. Wszystkie sk艂adniki nale偶y drobno posieka膰 i zmiksowa膰 blenderem, nast臋pnie ob艂o偶y膰 mi臋so marynat膮 na co najmniej 4 godziny.

Innym wartym uwagi dodatkiem, kt贸ry nada ciekawych aromat贸w grillowanemu mi臋su jest sos jagodowo-klonowy. To receptura dla bardziej wymagaj膮cych grillowicz贸w, lubi膮cych wyzwania. Do sosu b臋dziemy potrzebowa膰 takich sk艂adnik贸w jak:

  • 2 szalotki
  • 4 szklanki jag贸d
  • 录 szklanki Whiskey
  • 2 艂y偶ki octu balsamicznego
  • 1 艂y偶ka sosu Worcestershire
  • 1 艂y偶ka musztardy Dijon
  • 3 艂y偶ki syropu klonowego
  • 1 艂y偶ka soku z cytryny
  • 2 艂y偶eczki sosu sriracha
  • s贸l, pieprz i oliwa z oliwek

Szalotki nale偶y podsma偶y膰 na patelni z oliw膮, nast臋pnie doda膰 jagody gotowa膰 przez oko艂o 5 minut. Po tym czasie zmia偶d偶y膰 jagody tak, aby powsta艂 przecier. Do uzyskanego musu dodajemy reszt臋 sk艂adnik贸w, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na wolnym ogniu przez oko艂o 40 minut. Sos powinien w tym czasie znacznie si臋 zredukowa膰. Mimo i偶 nieostry, sos rozgrzewa ca艂kiem dobrze, dzi臋ki zawarto艣ci whiskey i syropu klonowego. 艢wietnie sprawdza si臋 do ka偶dego rodzaju mi臋s, szczeg贸lnie do wieprzowiny. Nale偶y stosowa膰 go pod koniec grillowania.

S艂odycz prosto z grilla

dynia , jesien , inspiracje , grill360 , grill , inspiracja

Tym czego nie mo偶e zabrakn膮膰 w jesiennym jad艂ospisie s膮 z ca艂膮 pewno艣ci膮 jab艂ka oraz dynie. To owoce, kt贸re bezpo艣rednio kojarz膮 si臋 z t膮 por膮 roku, s膮 wi臋c doskona艂膮 inspiracj膮 do jesiennych wariacji. Bez problemu mo偶na przygotowa膰 potrawy z ich udzia艂em tak偶e na grillu. Jab艂ka s膮 niezwykle uniwersalne i mog膮 stanowi膰 zar贸wno 艣wietny dodatek do mi臋s, by膰 g艂贸wnym sk艂adnikiem jesiennego sosu barbecue, jak i stanowi膰 zupe艂nie osobn膮 potraw臋. Wystarczy pokroi膰 jab艂ka, opr贸szy膰 je cynamonem i cukrem, zamoczy膰 w wodzie z cytryn膮, wrzuci膰 na ruszt i ju偶 mamy pyszn膮 i s艂odk膮 przystawk臋. Podobnie jest tak偶e z dyni膮, kt贸ra sprawdza si臋 w wielu przepisach. Sos z w臋dzonej dyni to dodatek, kt贸ry podbija wszystkie podniebienia, a grillowana w przyprawach dynia doskonale wsp贸艂gra z pieczonym mi臋sem. Ga艂ka muszkato艂owa, s贸l, ziele angielskie, cynamon i roztopione mas艂o to wszystko czego trzeba aby nada膰 dyni niepowtarzalnego aromatu.

Jesienne trunki

Letniemu grillowaniu zazwyczaj towarzyszy dobrze sch艂odzone piwo czy lampka wina. Jesieni膮 opr贸cz jad艂ospisu mo偶emy tak偶e nieco urozmaici膰 kart臋 drink贸w i raczy膰 si臋 rozgrzewaj膮cym rumem lub whiskey, kt贸re doskonale pasuj膮 do ci臋偶szych, jesiennych wersji grillowych da艅. Ciekaw膮 opcj膮 jest tak偶e przyrz膮dzenie grzanego wina czy piwa z aromatycznymi dodatkami. Rodzaj贸w grza艅ca jest do wyboru naprawd臋 du偶o – galicyjski, francuski, niemiecki. Oczywi艣cie jego wyb贸r zale偶y od indywidualnych upodoba艅, ale z ca艂膮 pewno艣ci膮 nie mo偶na przej艣膰 oboj臋tnie obok skandynawskiej wersji tego trunku. Jest ona bardzo rozgrzewaj膮ca, dzi臋ki obecno艣ci w贸dki lub brandy – idealna na skandynawskie warunki, ale sprawdzi si臋 tak偶e w polskich warunkach. Do jej przygotowania potrzebne b臋d膮:

  • czerwone p贸艂wytrwane wino
  • 2 szklanki soku pomara艅czowego
  • 艣wie偶y imbir
  • pestki kardamonu
  • mi贸d
  • cukier
  • laski cynamonu
  • go藕dziki
  • 2 kieliszki w贸dki lub brandy

grill360 , grill , inspiracje , jesien , grillowanie , inspiracje grillowe

W garnku podgrzewamy sok pomara艅czowy wraz z przyprawami korzennymi – kardamonem, cynamonem, imbirem i go藕dzikami. Wywar gotujemy na wolnym ogniu przez 20-30 minut, nast臋pnie po przelaniu przez sitko, 艂膮czymy go z czerwonym winem i w贸dk膮 lub brandy. Taki wywar jest naprawd臋 aromatyczny, rozgrzewaj膮cy i pe艂en smak贸w.

Posiadacze niekt贸rych modeli grilla mog膮 szybko i sprawnie przygotowa膰 dowolny grzaniec na p贸艂ce bocznej, podczas grillowania innych potraw, tak aby wszystkie aromaty wieczoru po艂膮czy艂y si臋 ze sob膮 i wsp贸艂gra艂y w jednym miejscu, tworz膮c niepowtarzalny klimat. Mamy nadziej臋, 偶e nasze inspiracje grillowe pozwol膮 Wam do艣wiadczy膰 r贸偶nic w grillowaniu mi臋dzy latem a jesieni膮, kt贸ra jest znacznie bardziej wytrawna i aromatyczna.