Jesienią jesteśmy bardziej podatni na zły humor, depresję czy wszechobecne „nic-nie-chcenie”. Dni są coraz krótsze, słupki rtęci spadają w dół i coraz częściej pada. Jak się ratować? W pogotowiu trzeba mieć sprawdzone sposoby na jesienne spadki nastroju. Jednym z nich jest… jedzenie na chandrę!

Anglicy nazywają je mood food, czyli jedzenie na poprawę nastroju, które łagodzi stres i niweluje zmęczenie. Nie wierzysz? Zadbaj, aby w Twojej kuchni pojawiły się produkty proponowane przez nas. Jedz je regularnie w okresie jesienno-zimowym i sprawdź na własnej skórze, jak dodają energii. Poznaj najlepsze sposoby na chandrę.

Jedzenie na chandrę: gorzka czekolada

Co jeść na poprawę nastroju? Oczywiście, że czekoladę! Tylko tę z wysoką zawartością kakao (min. 70%). To ono jest pełne magnezu, który łagodzi stres, a przy tym pomaga zasnąć. Już wiesz, dlaczego kiedy byłeś dzieckiem, mama serwowała wieczorem gorące kakao. Teraz też Ci się przyda (zawiera fosfor, żelazo i potas). W ciemnej czekoladzie znajdziesz też pobudzającą kofeinę, a po jej zjedzeniu uwolnią się endorfiny, które poprawią nastrój.

Jedzenie na chandrę

Jedzenie na chandrę: cytrusy

Owoce bogate w witaminę C to najlepszy antyoksydant, który zmniejsza depresję, a przy tym walczy z wolnymi rodnikami. Cytrusy świetnie poprawiają humor i łagodzą stres. Zamiast chrupać słone przekąski sięgnij po pomarańcze, grejpfruty i mandarynki.

Zobacz też: 6 pomysłów na śniadanie z grilla [PROSTE PRZEPISY]

Jedzenie na chandrę: orzechy

Orzechy, szczególnie te włoskie zawierają sporą dawkę kwasów tłuszczowych omega-3, które dbają o dobry humor i podnoszą samoocenę. Kilka orzechów zaspokoi głód i świetnie sprawdzi się w roli przekąski czy drugiego śniadania.

Orzechy na chandrę

Jedzenie na chandrę: słonecznik i sezam

Na co dzień możesz też chrupać ziarna słonecznika, sezamu i siemię lniane. Pełno w nich kwasów omega-3, magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Szczególnie sezam przyda Ci się podczas jesiennych wieczorów. Zawiera on lecytynę i selen, których brak może skutkować depresją. Wybierasz się do piekarni? Kup chleb z czarnuszką. Ma ona działanie adaptogenne, czyli uspokaja i poprawia nastrój. W sam raz na jesień.

Jedzenie na chandrę: chilli, imbir i kardamon

Nie bez powodu, kiedy tylko spada temperatura, w knajpach pojawiają się grzańce. Mocno pachnące i doprawione przyprawami korzennymi są doskonałym sposobem na jesienną chandrę. Cynamon rozgrzewa organizm, a jego aromat poprawia nastrój. Kardamon, imbir i goździki ograniczają stres i sprzyjają rozluźnieniu. Chili z kolei dodawane do potraw lub… gorącej czekolady pobudza wydzielanie endorfin, ze względu na zawartą w nim kapsaicynę. Po takiej porcji przypraw organizm sam zacznie wytwarzać naturalne substancje rozluźniające i rozgrzewające. Dobry humor gwarantowany!

To może Cię zainteresować: Kawa z grilla. Palenie ziaren krok po kroku [PORADNIK]

Chilli na chandrę

Jedzenie na chandrę: ryby

Grillowana makrela, łosoś, śledź, tuńczyk, dorsz. W okresie jesienno-zimowym ryby powinny trafiać, jak najczęściej na stół. Są bogate w kwasy omega-3, których niedobór prowadzi do zmęczenia i wahań nastrojów. Poza tym mają w sobie żelazo i witaminę D, która jest nazywana… witaminą szczęścia!

Zły humor, brak życiowej energii, czy moda na jesienne „nic-nie-robienie” często jest wynikiem nieodpowiedniego stylu życia i złego sposobu odżywiania się. Teraz już wiesz, co jeść na poprawę nastroju, więc przy najbliższych zakupach sięgnij po ryby, orzechy i cytrusy, a jesień przestanie być taka depresyjna.

Łosoś na chandrę

Szukasz więcej inspiracji? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!