Grillowanie to wiele r├│┼╝nych technik, kt├│re potrafi─ů urozmaici─ç ka┼╝de danie. Jedn─ů z nich jest przyrz─ůdzenie potraw na kamieniu solnym. Ta innowacyjna metoda, nadaje daniu wyj─ůtkowy smak oraz wzbogaca je o dodatkowe sk┼éadniki mineralne. Na czym dok┼éadnie polega? Jak dzia┼éa kamie┼ä solny do grillowania?

Czym jest kamień solny do grillowania?

Kamie┼ä solny do grillowania to du┼╝e p┼éyty r├│┼╝owej soli himalajskiej, kt├│re zosta┼éy wyrze┼║bione specjalnie do stosowania w kuchni. S─ů dost─Öpne w r├│┼╝nych rozmiarach i s┼éu┼╝─ů jako wyj─ůtkowy spos├│b na gotowanie, pieczenie, grillowanie, sch┼éadzanie i prezentowanie potraw. Wiele os├│b uznaje r├│┼╝ow─ů s├│l himalajsk─ů za najlepsz─ů s├│l na ┼Ťwiecie. Jest w tym du┼╝o prawdy, poniewa┼╝ s├│l himalajska to nieprzetworzony, surowy minera┼é wydobywany z jaski┼ä powsta┼éych 250 milion├│w lat temu w Himalajach.

S├│l z tych kopal┼ä przez lata by┼éa poddawana ogromnemu ci┼Ťnieniu, dzi─Öki czemu jest niezwykle czysta. Cho─ç pod k─ůtem chemicznym ma podobne w┼éa┼Ťciwo┼Ťci, co standardowa s├│l kuchenna (NaCl), r├│┼╝owa s├│l himalajska jest pe┼éna minera┼é├│w ┼Ťladowych, takich jak potas, magnez i wap┼ä, kt├│re s─ů odpowiedzialne za jej wspania┼éy r├│┼╝owy odcie┼ä. Nadaj─ů r├│wnie┼╝ intryguj─ůcy smak i szereg korzy┼Ťci, kt├│re sprawiaj─ů, ┼╝e nasze dania z grilla b─Öd─ů niezapomniane!

Kamień solny na grilla

Dwie metody grillowania

Grillowanie na kamieniu solnym to spos├│b na to, aby stworzy─ç nie tylko wyj─ůtkow─ů potraw─Ö, ale tak┼╝e zachwyci─ç swoich go┼Ťci samym sposobem grillowania przy okazji wsp├│lnego biesiadowania. Grillowa─ç na kamieniu solnym mo┼╝emy bowiem na dwa sposoby. Pierwszy z nich to tradycyjne umieszczenie kamienia solnego na ruszcie i u┼éo┼╝enie na nim kawa┼ék├│w mi─Ös, ryb lub warzyw. Dzi─Öki zamkni─Ötej pokrywie, ruszt grilla dzia┼éa jak piekarnik, r├│wnomiernie opiekaj─ůc nasz─ů potraw─Ö, a kamie┼ä solny zadzia┼éa jak tacka do grillowania o specjalnych w┼éa┼Ťciwo┼Ťciach.

Kamień solny do grillowania

Druga metoda to ta, kt├│ra z pewno┼Ťci─ů zwr├│ci uwag─Ö naszych go┼Ťci. Polega ona na wcze┼Ťniejszym rozgrzaniu na ruszcie kamienia solnego i u┼éo┼╝eniu go na drewnianej desce na ┼Ťrodku sto┼éu. Na tak rozgrzany kamie┼ä, go┼Ťcie k┼éad─ů kawa┼éki filet├│w, krewetki, cienko pokrojone warzywa. Mi─Öso i inne sk┼éadniki potrzebuj─ů oko┼éo 10-15 minut, by si─Ö upiec. W przeciwie┼ästwie do pierwszej metody, tutaj potrawy musimy obraca─ç. Kamie┼ä solny doskonale utrzymuje ciep┼éo, dzi─Öki czemu mo┼╝emy sp─Ödzi─ç przy nim niemal ca┼éy wiecz├│r. W razie potrzeby mo┼╝emy go ponownie rozgrza─ç.

Kamie┼ä solny do grillowania ÔÇô niezwyk┼ée w┼éa┼Ťciwo┼Ťci

Grillowanie na kamieniu solnym jest przyjemne i szybkie. Potrawy nie wymagaj─ů wcze┼Ťniejszego doprawienia, poniewa┼╝ kamie┼ä dzi─Öki zawarto┼Ťci soli, nadaje daniu odpowiednich walor├│w smakowych. Potrawy nie maj─ů bezpo┼Ťredniej styczno┼Ťci z ogniem, dzi─Öki czemu s─ů soczyste, ale nie zw─Öglone i przypalone. Dodatkowo wnikaj─ů w nie cenne sk┼éadniki mineralne. Zakup kamienia solnego to zdecydowanie op┼éacalna inwestycja. Jedna sesja grillowania to zaledwie 5% utraty obj─Öto┼Ťci kamienia, dlatego bez wi─Ökszych problem├│w wystarczy na kilka ÔÇô kilkana┼Ťcie u┼╝y─ç.

Kamień solny do grillowania

Co ciekawe, kamie┼ä solny do grillowania, znajdzie zastosowanie r├│wnie┼╝ w piekarniku. Pami─Ötajmy jedynie o tym, aby po ka┼╝dym grillowaniu wyczy┼Ťci─ç go za pomoc─ů g─ůbki i wody (bez ┼Ťrodk├│w czyszcz─ůcych), dok┼éadnie wysuszy─ç i schowa─ç w suchym miejscu.

Czy kamień solny do grillowania jest zdrowy?

Tak! Kamie┼ä solny podczas grillowania wprowadza zdrowe minera┼éy do ┼╝ywno┼Ťci ÔÇô s├│l himalajska, z kt├│rej jest wykonany, zwiera mn├│stwo korzystnych dla zdrowia minera┼é├│w. Grillowane jedzenie b─Ödzie nasycone ponad 80 minera┼éami znajduj─ůcymi si─Ö w soli! S─ů one nie tylko zdrowe, ale tak┼╝e nadadz─ů Twojemu jedzeniu bardziej z┼éo┼╝ony profil smakowy.

Istnieje wiele powod├│w, dla kt├│rych r├│┼╝owa s├│l himalajska jest powszechnie uwa┼╝ana za lepsz─ů od standardowej soli kuchennej. S├│l himalajska to naturalne ┼║r├│d┼éo sodu, kt├│ry odgrywa bardzo wa┼╝n─ů rol─Ö w codziennym funkcjonowaniu naszego organizmu. Odpowiada za regulacj─Ö ci┼Ťnienia osmotycznego p┼éyn├│w ustrojowych, w tym krwi. Uczestniczy tak┼╝e w prawid┼éowych procesach przepuszczalno┼Ťci b┼éon kom├│rkowych, kurczliwo┼Ťci mi─Ö┼Ťni, przewodnictwa nerwowego czy gospodarki kwasowo-zasadowej.

Kamień solny Landmann

S├│d wyst─Öpuj─ůcy w kamieniu solnym jest wolny od substancji przeciwzbrylaj─ůcych (takich jak glinokrzemian sodu czy w─Öglan magnezu), czy dodatk├│w nadawanych w procesie rafinacji. To tak┼╝e bogate ┼║r├│d┼éo minera┼é├│w ┼Ťladowych ÔÇô s├│l himalajska jest ┼║r├│d┼éem ponad 80 minera┼é├│w ┼Ťladowych. Opr├│cz sodu i chlork├│w, kt├│re stanowi─ů jej rdze┼ä, jest bogata tak┼╝e w ┼╝elazo, magnez, wap┼ä, fosfor, potas, cynk i mied┼║.

Jakie s─ů zalety grillowania na kamieniu solnym?

  • Nasycenie grillowanego jedzenia zdrowymi elementami, kt├│re znajduj─ů si─Ö w kamieniu solnym. Minera┼éy pod wp┼éywem temperatury przenikaj─ů do ÔÇőÔÇő┼╝ywno┼Ťci ÔÇô jest to a┼╝ 80 minera┼é├│w, kt├│re znajduj─ů si─Ö w kamieniu solnym. S─ů one nie tylko zdrowe, ale tak┼╝e nadadz─ů ┼╝ywno┼Ťci bardziej z┼éo┼╝ony profil smakowy.
  • Delikatny, ale pe┼ény smak soli ÔÇô niska porowato┼Ť─ç blok├│w soli oznacza, ┼╝e ÔÇőÔÇőzatrzymuj─ů bardzo ma┼éo wilgoci. Te dwa czynniki oznaczaj─ů, ┼╝e u┼╝ywanie bloku soli nadaje potrawom delikatny, s┼éony smak. S├│l nie dominuje w smaku dania.
  • Kamie┼ä solny d┼éugo utrzymuje ciep┼éo ÔÇô krystaliczna struktura blok├│w soli zapewnia, ┼╝e ÔÇőÔÇőd┼éu┼╝ej zatrzymuj─ů ciep┼éo, co doskonale nadaje si─Ö do odpoczywania mi─Ös lub do serwowania potraw i utrzymywania ich w cieple.
  • Naturalna powierzchnia antybakteryjna ÔÇô niska porowato┼Ť─ç i zatrzymywanie wilgoci przez bloki soli oznacza, ┼╝e ÔÇőÔÇőtworz─ů one naturaln─ů, antybakteryjn─ů powierzchni─Ö, kt├│ra zatrzymuje rozw├│j bakterii. Sprawia to, ┼╝e jest ona idealn─ů podstaw─ů do serwowania da┼ä.

Kamień do grillowania z soli himalajskiej

Jak wyczy┼Ťci─ç kamie┼ä solny po grillowaniu?

Czyszczenie i pielęgnacja kamienia solnego do grilla jest bardzo łatwe. Naturalny materiał, jakim jest sól himalajska, sprawia, że kamień wymaga bardzo niewielkiego zakresu pielęgnacji.

  • Je┼Ťli podczas grillowania resztki jedzenia, oleju kuchennego lub mas┼éa przyklej─ů si─Ö do soli,┬á wystarczy zeskroba─ç je za pomoc─ů skrobaczki lub zwyk┼éym no┼╝em.
  • Nast─Öpnie sp┼éucz szybko kamie┼ä do grillowania w ciep┼éej wodzie bez u┼╝ycia myd┼éa ani ┼╝adnego ┼Ťrodka czyszcz─ůcego.
  • Pozw├│l kamieniowi ca┼ékowicie wyschn─ů─ç przed ponownym u┼╝yciem. Do czasu kolejnego u┼╝ycia musi odpoczywa─ç przez 24 godziny, aby ca┼ékowicie wysech┼é.
  • Po wielokrotnym u┼╝yciu na powierzchni bloku solnego cz─Östo pojawiaj─ů si─Ö wg┼é─Öbienia lub zag┼é─Öbienia. U┼╝yj drobnoziarnistego papieru ┼Ťciernego, aby dok┼éadnie wyszlifowa─ç powierzchni─Ö na p┼éasko.
  • Nawet przy odpowiednim hartowaniu, u┼╝ytkowaniu i piel─Ögnacji, blok soli w ko┼äcu stanie si─Ö cie┼äszy i mniejszy. Mo┼╝esz w├│wczas zmieli─ç pozosta┼é─ů s├│l i dodawa─ç do jedzenia.

Kamień solny znajdziesz w naszym sklepie internetowym na www.decofire.pl