Chcesz usystematyzować swoją wiedzę o grillowaniu? Szukasz nowych inspiracji i sprawdzonych przepisów? Koniecznie sprawdź nowość na rynku – książkę pt. „Wielka księga grillowania według Webera” tom 2! Poprzednie kultowe wydanie zostało całkowicie wyprzedane, dlatego marka Weber wyszła na przeciw licznym prośbom miłośników grilla i właśnie wydała drugi tom popularnej książki. 

Wielka księga grillowania według Webera tom 2

 

Spis treści w książce „Wielka księga grillowania według Webera” tom 2

Marka Weber kolejny raz udowodniła w swojej książce, że potrafi stworzyć kompletne kompedium wiedzy na temat grilla. To doskonała pozycja dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić swoją dotychczasową wiedzę lub dopiero zaczynają przygodę z grillowaniem. Liczne techniki, wyszczególnienie zasad dotyczących grilla węglowego i grilla gazowego oraz 125 całkiem nowych przepisów sprawiają, że to pozycja obowiązkowa na półce osób, które cały czas chcą zgłębiać sztukę grillowania.

Wielka księga grillowania według Webera tom II

Nowa pozycja zawiera rozbudowany spis treści, w którym znajdziemy:

  • Wprowadzenie
  • Najważniejsze techniki grillowania „4 T” – Temperatura, Timing (kompas grillowy), Techniki, Tools, czyli narzędzia
  • Przystawki
  • Wołowina i jagnięcina
  • Wieprzowina
  • Drób
  • Ryby i owoce morza
  • Warzywa i dodatki
  • Desery
  • Mieszanki i pasty przyprawowe
  • Marynaty i zalewy
  • Sosy, dressingi itp.

Spis treści w wielkiej księdze grillowania

Na czym polega zasada „4T” i dlaczego temperatura jest tak ważna

Na samym początku książki autor tłumaczy najważniejsze zasady grillowania, które nazywa zbiorczo zasadą „4T”. Chodzi tutaj o takie elementy jak: temperatura, timing, techniki i tools, czyli narzędzia. Na kolejnych stronach książki znajdziemy szczegółowe instrukcje, odpowiadające na pytania, jak za pomocą sprawdzonych technik i odpowiednich narzędzi przygotować doskonałe jedzenie z grilla. W rozdziale o temperaturze, znajdziemy opisane metody grillowania bezpośredniego i pośredniego zarówno na grillu węglowym, jak i gazowym. Temperatura jest podstawą grillowania. Zbyt niska może spowodować, że produkty będą przywierać do rusztu, a na koniec okażą się zbyt wysuszone lub niedosmażone. Zbyt wysoka spowoduje spalenie produktów, nada im gorzkiego posmaku i gumowatej struktury.

W pierwszym rozdziale znajdziemy szczegółowe instrukcje rozpalenia grilla gazowego, utrzymywania temperatury oraz właściwego zarządzania tą temperaturą. Autor wyjaśnia także na czym polega metoda pośrednia i bezpośrednia grillowania. Znajdziemy także instrukcje dotyczące rozpalania, zarządzania i utrzymywania temperatury na grillu węglowym.

Sprawdź także: Jaką metodę grillowania wybrać? O metodzie pośredniej i 50/50

Zasada 4T w grillowaniu

Timing – drugi krok na drodze do spektakularnych efektów

Jamie Purviance zwraca uwagę na to, że osiągnięcie pożądanych efektów wymaga zrozumienia od nas roli czasu w całym procesie grillowania. Za każdym razem naszym celem jest uzyskanie soczystego środka grillowanych dań oraz ładne zrumienienie z zewnątrz, a co za tym idzie – delikatna karmelizacja. Wyróżniamy tutaj dwa rodzaje timingu, który ma znaczenie: hot & fast stosowany w cienkich, delikatnych kawałkach mięsa np. burgerach oraz low & slow, czyli powolne pieczenie w niskiej temperaturze dużych i twardszych kawałków mięsa.

Grillowanie low slow

Dla ułatwienia w tym rozdziale znajdziemy Grillowy kompas, czyli proponowane czasy grillowania i metoda pośrednia lub bezpośrednia w zależności od rodzaju i grubości mięsa. Jest to bardzo przydatna tabela, która z pewnością może stanowić dla nas pewien punkt orientacyjny.

Kompas grillowy w książce Webera

Techniki grillowania

W kolejnym rozdziale znajdziemy rady dotyczące tego, jak ujarzmić ogień na grillu i jak sprawić, że wszystkie nasze dania będą zachwycały smakiem. Autor wymienia tutaj 10 najważniejszych zasad:

  • Nie zaczynać z zimnym i brudnym rusztem
  • Nie bój się przypraw
  • Korzystaj z różnych stref temperatury
  • Dostosuj temperaturę do mięsa
  • Nie przeładowuj rusztu
  • Grilluj z zamknięta pokrywą
  • Nie odwracaj mięsa zbyt często
  • Obserwuj dym i odpowiednio
  • Nie zgaduj, tylko mierz
  • Eksperymentuj i sprawdzaj nowe pomysły

Techniki grillowania

Tools, czyli narzędzia

Rozdział rozpoczyna się od bardzo trafnego cytatu: Tak jak pędzel jest przedłużeniem ręki malarza, tak narzędzia używane podczas grillowania można uznać za instrumenty, za pomocą których z jadalnych składników tworzy się mistrzowskie dzieło. Autor opisuje tutaj, które akcesoria mogą okazać się najbardziej przydatne podczas grillowania i bez których naprawdę trudno się obejść. Znajdziemy tutaj opisy takich narzędzi, jak: elektroniczny termometr do mięsa, ażurowa patelnia do grillowania, pudełko na drewienka do wędzenia, stojak do opiekania drobiu czy kamień do pizzy. Autor w rzetelny sposób opisuje różne akcesoria oraz przedstawia zasady ich stosowania.

Coś dla miłośników wędzenia

W książce znajduje się także rozdział dla miłośników wędzenia. Znajdziemy tutaj porady, jak uniknąć gęstego i ciemnego dymu, który zawiera zbyt dużo składników stałych i płynnych, nadając daniom smak sadzy. Amatorzy wędzenia dowiedzą się, jak dostarczyć dostateczną ilość tlenu, aby powstała temperatura powodująca wytwarzanie drobnych i aromatycznych cząsteczek dymu. W książce znajdują się porady dotyczące wędzenia w grillu węglowym, w wędzarce oraz w grillu gazowym. W tym rozdziale znajdziemy nawet instrukcję, jak samodzielnie wykonać pudełko na drewienka do wędzenia!

Wędzenie na grillu

Aż 125 nowych przepisów

Koniec z nudnymi przepisami na grilla! W książce Webera znajdziesz aż 125 zupełnie nowych przepisów. Jamie Purvience zadbał o niezwykle precyzyjne opisy wszystkich przepisów. Dodatkowo do każdego z nich są dołączone fotografie instruktażowe, które krok po kroku prowadzą nas przez proces przygotowania i pieczenia dania. Znajdziemy tu także informacje, jak wędzić oraz przygotować marynaty i sosy. Przepisy zawierają bardzo szczegółowe informacje dotyczące gramatur składników oraz temperatury, jaka powinna być osiągnięta na grillu. Dowiemy się także, którą z metod zastosować podczas przygotowania poszczególnych przepisów. Dzięki bardzo dokładnym opisom książka „Wielka księga grillowania według Webera” tom 2 doskonale nadaje się dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z grillowaniem. Każdy znajdzie tu coś dla siebie!

Amerykańskie sandwicze

Piękne wydanie i apetyczne fotografie

Piękne wydanie książki sprawia, że chce się po nią sięgnąć i zagłębić w świecie grillowania. Elegancka, srebrna oprawa z kontrastującym, pomarańczowym tytułem z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grilla. Wewnątrz znajdziemy piękne zdjęcia gotowych dań, które stanowią dodatkową zachętę do wypróbowania opisanych przepisów.

Burgery w książce Webera Przystawki na grilla

Kilka słów o autorze książki

Autorem książki „Wielka księga grillowania według Webera” jest Jamie Purviance. To światowej sławy ekspert w dziedzinie grillowania oraz niezwykle utalentowany kucharz. Aktualnie pracuje na stanowisku dyrektora kulinarnego marki Weber. Oprócz ogromnej wiedzy, autor ma także niebywałą łatwość w przekazywaniu najważniejszych informacji o grillowaniu i tworzeniu przystępnych przepisów. Jest absolwentem Uniwersytetu Stanforda. Po ukończeniu studiów, uczył języka angielskiego w Kalifornii, a następnie w Indonezji. To właśnie w Azji narodziła się jego pasja grillowania na świeżym powietrzu. Sam Jamie żartuje, że zamiast krwi w jego żyłach unosi się dym. Purviance ukończył z wyróżnieniem Culinary Institute of America i rozpoczął karierę kulinarną, która obejmowała napisanie wielu bestsellerowych książek kucharskich.

Jamie Purviance

Książkę „Wielka księga grillowania według Webera” tom 2 możesz kupić tutaj. Obejrzyj także mini-recenzję video:

Chcesz uzupełnić swoją wiedzę o grillowaniu? Zobacz także inne, tematyczne wydania książek marki Weber: