Chcesz usystematyzować swoją wiedzę o grillowaniu? Szukasz nowych inspiracji i sprawdzonych przepisów? Koniecznie sprawdź nowość na rynku – książkę pt. „Wielka księga grillowania według Webera” tom 2! Poprzednie kultowe wydanie zostało całkowicie wyprzedane, dlatego marka Weber wyszła na przeciw licznym prośbom miłośników grilla i właśnie wydała drugi tom popularnej książki.
Spis treści w książce „Wielka księga grillowania według Webera” tom 2
Marka Weber kolejny raz udowodniła w swojej książce, że potrafi stworzyć kompletne kompedium wiedzy na temat grilla. To doskonała pozycja dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić swoją dotychczasową wiedzę lub dopiero zaczynają przygodę z grillowaniem. Liczne techniki, wyszczególnienie zasad dotyczących grilla węglowego i grilla gazowego oraz 125 całkiem nowych przepisów sprawiają, że to pozycja obowiązkowa na półce osób, które cały czas chcą zgłębiać sztukę grillowania.
Nowa pozycja zawiera rozbudowany spis treści, w którym znajdziemy:
- Wprowadzenie
- Najważniejsze techniki grillowania „4 T” – Temperatura, Timing (kompas grillowy), Techniki, Tools, czyli narzędzia
- Przystawki
- Wołowina i jagnięcina
- Wieprzowina
- Drób
- Ryby i owoce morza
- Warzywa i dodatki
- Desery
- Mieszanki i pasty przyprawowe
- Marynaty i zalewy
- Sosy, dressingi itp.
Na czym polega zasada „4T” i dlaczego temperatura jest tak ważna
Na samym początku książki autor tłumaczy najważniejsze zasady grillowania, które nazywa zbiorczo zasadą „4T”. Chodzi tutaj o takie elementy jak: temperatura, timing, techniki i tools, czyli narzędzia. Na kolejnych stronach książki znajdziemy szczegółowe instrukcje, odpowiadające na pytania, jak za pomocą sprawdzonych technik i odpowiednich narzędzi przygotować doskonałe jedzenie z grilla. W rozdziale o temperaturze, znajdziemy opisane metody grillowania bezpośredniego i pośredniego zarówno na grillu węglowym, jak i gazowym. Temperatura jest podstawą grillowania. Zbyt niska może spowodować, że produkty będą przywierać do rusztu, a na koniec okażą się zbyt wysuszone lub niedosmażone. Zbyt wysoka spowoduje spalenie produktów, nada im gorzkiego posmaku i gumowatej struktury.
W pierwszym rozdziale znajdziemy szczegółowe instrukcje rozpalenia grilla gazowego, utrzymywania temperatury oraz właściwego zarządzania tą temperaturą. Autor wyjaśnia także na czym polega metoda pośrednia i bezpośrednia grillowania. Znajdziemy także instrukcje dotyczące rozpalania, zarządzania i utrzymywania temperatury na grillu węglowym.
Sprawdź także: Jaką metodę grillowania wybrać? O metodzie pośredniej i 50/50
Timing – drugi krok na drodze do spektakularnych efektów
Jamie Purviance zwraca uwagę na to, że osiągnięcie pożądanych efektów wymaga zrozumienia od nas roli czasu w całym procesie grillowania. Za każdym razem naszym celem jest uzyskanie soczystego środka grillowanych dań oraz ładne zrumienienie z zewnątrz, a co za tym idzie – delikatna karmelizacja. Wyróżniamy tutaj dwa rodzaje timingu, który ma znaczenie: hot & fast stosowany w cienkich, delikatnych kawałkach mięsa np. burgerach oraz low & slow, czyli powolne pieczenie w niskiej temperaturze dużych i twardszych kawałków mięsa.
Dla ułatwienia w tym rozdziale znajdziemy Grillowy kompas, czyli proponowane czasy grillowania i metoda pośrednia lub bezpośrednia w zależności od rodzaju i grubości mięsa. Jest to bardzo przydatna tabela, która z pewnością może stanowić dla nas pewien punkt orientacyjny.
Techniki grillowania
W kolejnym rozdziale znajdziemy rady dotyczące tego, jak ujarzmić ogień na grillu i jak sprawić, że wszystkie nasze dania będą zachwycały smakiem. Autor wymienia tutaj 10 najważniejszych zasad:
- Nie zaczynać z zimnym i brudnym rusztem
- Nie bój się przypraw
- Korzystaj z różnych stref temperatury
- Dostosuj temperaturę do mięsa
- Nie przeładowuj rusztu
- Grilluj z zamknięta pokrywą
- Nie odwracaj mięsa zbyt często
- Obserwuj dym i odpowiednio
- Nie zgaduj, tylko mierz
- Eksperymentuj i sprawdzaj nowe pomysły
Tools, czyli narzędzia
Rozdział rozpoczyna się od bardzo trafnego cytatu: Tak jak pędzel jest przedłużeniem ręki malarza, tak narzędzia używane podczas grillowania można uznać za instrumenty, za pomocą których z jadalnych składników tworzy się mistrzowskie dzieło. Autor opisuje tutaj, które akcesoria mogą okazać się najbardziej przydatne podczas grillowania i bez których naprawdę trudno się obejść. Znajdziemy tutaj opisy takich narzędzi, jak: elektroniczny termometr do mięsa, ażurowa patelnia do grillowania, pudełko na drewienka do wędzenia, stojak do opiekania drobiu czy kamień do pizzy. Autor w rzetelny sposób opisuje różne akcesoria oraz przedstawia zasady ich stosowania.
Coś dla miłośników wędzenia
W książce znajduje się także rozdział dla miłośników wędzenia. Znajdziemy tutaj porady, jak uniknąć gęstego i ciemnego dymu, który zawiera zbyt dużo składników stałych i płynnych, nadając daniom smak sadzy. Amatorzy wędzenia dowiedzą się, jak dostarczyć dostateczną ilość tlenu, aby powstała temperatura powodująca wytwarzanie drobnych i aromatycznych cząsteczek dymu. W książce znajdują się porady dotyczące wędzenia w grillu węglowym, w wędzarce oraz w grillu gazowym. W tym rozdziale znajdziemy nawet instrukcję, jak samodzielnie wykonać pudełko na drewienka do wędzenia!
Aż 125 nowych przepisów
Koniec z nudnymi przepisami na grilla! W książce Webera znajdziesz aż 125 zupełnie nowych przepisów. Jamie Purvience zadbał o niezwykle precyzyjne opisy wszystkich przepisów. Dodatkowo do każdego z nich są dołączone fotografie instruktażowe, które krok po kroku prowadzą nas przez proces przygotowania i pieczenia dania. Znajdziemy tu także informacje, jak wędzić oraz przygotować marynaty i sosy. Przepisy zawierają bardzo szczegółowe informacje dotyczące gramatur składników oraz temperatury, jaka powinna być osiągnięta na grillu. Dowiemy się także, którą z metod zastosować podczas przygotowania poszczególnych przepisów. Dzięki bardzo dokładnym opisom książka „Wielka księga grillowania według Webera” tom 2 doskonale nadaje się dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z grillowaniem. Każdy znajdzie tu coś dla siebie!
Piękne wydanie i apetyczne fotografie
Piękne wydanie książki sprawia, że chce się po nią sięgnąć i zagłębić w świecie grillowania. Elegancka, srebrna oprawa z kontrastującym, pomarańczowym tytułem z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grilla. Wewnątrz znajdziemy piękne zdjęcia gotowych dań, które stanowią dodatkową zachętę do wypróbowania opisanych przepisów.
Kilka słów o autorze książki
Autorem książki „Wielka księga grillowania według Webera” jest Jamie Purviance. To światowej sławy ekspert w dziedzinie grillowania oraz niezwykle utalentowany kucharz. Aktualnie pracuje na stanowisku dyrektora kulinarnego marki Weber. Oprócz ogromnej wiedzy, autor ma także niebywałą łatwość w przekazywaniu najważniejszych informacji o grillowaniu i tworzeniu przystępnych przepisów. Jest absolwentem Uniwersytetu Stanforda. Po ukończeniu studiów, uczył języka angielskiego w Kalifornii, a następnie w Indonezji. To właśnie w Azji narodziła się jego pasja grillowania na świeżym powietrzu. Sam Jamie żartuje, że zamiast krwi w jego żyłach unosi się dym. Purviance ukończył z wyróżnieniem Culinary Institute of America i rozpoczął karierę kulinarną, która obejmowała napisanie wielu bestsellerowych książek kucharskich.
Książkę „Wielka księga grillowania według Webera” tom 2 możesz kupić tutaj. Obejrzyj także mini-recenzję video: