Dla wielu osób majówka oznacza początek sezonu na grillowanie. Czyścimy dawno nieużywany ruszt, szukamy przepisów na popisowe dania z grilla, robimy wielkie zakupy. I chociaż pogoda w tym roku nie napawa optymizmem, wiele osób nie zamierza rezygnować z grillowania podczas dłuższego weekendu. Jak się odpowiednio przygotować do grillowania i co zrobić, jeśli będzie zimno? Dowiesz się z naszego wpisu!

Zbliża się majówka – zacznij od czyszczenia grilla!

Po miesiącach zimowej hibernacji, zacznij od wyczyszczenia swojego sprzętu, zanim zacznie się majówka. Możesz rozpocząć od przetarcia grilla mokrą ściereczką z mikrofibry. Do mycia możesz używać profesjonalnych środków lub gorącej wody, zmieszanej ze zwykłym płynem do naczyń. Warto jednak mieć zawsze w zapasie specjalne płyny do czyszczenia grilla – wiele z nich ma dodatkowe właściwości nabłyszczające i konserwujące.

Kolejna zalecana praktyka to wypalanie grilla, czyli tak zwana piroliza. Wysoka temperatura zdezynfekuje wnętrze grilla, dzięki czemu masz pewność, że sprzęt jest odpowiednio przygotowany do kontaktu z jedzeniem. W grillu gazowym w celu przeprowadzenia procesu wypalania ustaw palniki na największa moc, zamknij pokrywę i poczekaj aż minie 30 minut. Następnie poczekaj, aż temperatura trochę opadnie i przejdź do czyszczenia rusztu. Czynność ta będzie znacznie łatwiejsza, jeśli użyjesz do tego specjalnej szczotki z włosiem ze stali szlachetnej, włosiem nylonowym lub włosiem z palmy. Na koniec pamiętaj o pokryciu rusztu olejem z wysokim punktem dymienia – powstanie powłoka zabezpieczająca przed przywieraniem potraw do rusztu.

Majówka z grillem

Wybierz odpowiednią podpałkę na grilla

Gdy zbliża się majówka i mamy w planach pieczenie kiełbasek na grillu węglowym, warto zadbać o podpałkę dobrej jakości. Zgodnie z wytycznymi Unii Europejskiej do rozpalania grilla możemy używać jedynie brykietu lub węgla drzewnego. Niektórzy polecają też drewno, które nadaje potrawom wyjątkowy aromat. Jaka podpałka będzie najlepsza? Oto wskazówki, które ułatwią Ci decyzję:

  • węgiel drzewny – uzyskuje odpowiednią temperaturę do grillowania szybciej niż brykiet i nie generuje dużo dymu. Aby utrzymać na grillu optymalną temperaturę, często trzeba dokładać nowe kawałki. Wymaga odpowiedniego zabezpieczenia przed wilgocią.
  • brykiet – rozpala się dłużej, ale potrafi utrzymać właściwą temperaturę nawet przez 4 godziny. Mniej pyli i brudzi, łatwy w przechowywaniu.
  • drewno – grillowanie na drewnie jest najbardziej czasochłonne, wytwarza dużo dymu.

Jeśli zależy Ci na szybkim rozpaleniu grilla – wybierz węgiel drzewny.  Natomiast brykiet lepiej się sprawdzi, gdy chcesz utrzymać wysoką temperaturę na ruszcie przez dłuższy czas. Możesz też skorzystać z obu podpałek – rozpocznij od węgla drzewnego, a na jego rozżarzonej warstwie umieść brykiety. Ogień rozpalaj najlepiej długą zapalarką, aby unikać ryzyka poparzenia.

Widzisz podpałkę w niezwykle atrakcyjnej cenie? Uważaj! Wybieraj tylko produkty wysokiej jakości, od sprawdzonych producentów.

Majówka grill węglowy Weber

Majówka z grillem gazowym – sprawdź dokładnie sprzęt

Wielu posiadaczy grilla gazowego doświadczyło problemu z odpaleniem sprzętu na początku sezonu wiosennego. Niestety, pozostawienie w grillu baterii na okres mrozów, skutkuje jej zniszczeniem. Warto więc zadbać o nową baterię do zapalarki, zanim zacznie się majówka.

O czym jeszcze pamiętać, zanim rozpoczniemy sezon z grille gazowym? Mamy dla Ciebie kilka porad:

  • sprawdź stan techniczny rusztów, palników oraz aromatyzerów – szczególnie, jeśli Twój grill ma już za sobą kilka sezonów. Gdy zauważysz korozję perforacyjną, czyli dziury na wylot – wymień element na nowy, kupując w autoryzowanym sklepie.
  • sprawdź szczelność instalacji gazowej – upewnij się, czy wąż doprowadzający gaz do grilla jest w dobrym stanie.
  • wyczyść palniki – zdarzają się w nich pajęczyny, które zakłócają przepływ gazu, powodując problemu z odpalaniem lub długie nagrzewanie.
  • kup nową butlę z gazem – warto mieć w zapasie drugą butlę z gazem, aby mieć pewność, że nie zabraknie go podczas grillowania.

Chłodny wieczór, a grill w planach – co robić?

Wiosna w tym roku nie jest łaskawa – jednego dnia cieszymy się ze słoneczniej pogody, a następnego znowu musimy wyciągnąć cieplejszą kurtkę. Majówka 2021 prawdopodobnie będzie chłodniejsza, niż te w ubiegłych latach. Czy to oznacza, że musisz jeszcze poczekać z wyciąganiem grilla i poszukać jakiegoś planu awaryjnego? Niekoniecznie!

Podczas chłodnych wieczorów z pomocą przychodzi parasol grzewczy, dzięki któremu nadal możesz siedzieć ze znajomymi w ogrodzie do późnych godzin. Nowoczesne modele wydajnie emitują ciepło i skutecznie ogrzewają otoczenie w pobliżu. Parasole grzewcze od uznanych producentów najczęściej zasilane są butlą gazową, która jest schowana w obudowie. Zapewnienie ciepła w chłodny wieczór to nie jedyna ich zaleta – stanowią świetny element wystroju ogrodowego i tworzą wyjątkowy nastrój.

Parasol grzewczy Enders

Główny punkt grillowania – jedzenie!

Zdecydujesz się na sprawdzone klasyki z grilla, czy też zamierzasz zaskoczyć gości nowym przepisem? Pamiętaj o kilku zasadach, robiąc zakupy na grilla:

  • Jeśli na ruszcie wyląduje największy klasyk, czyli kiełbasa – najlepiej wybierz średniorozdrobnioną, z dużą zawartością mięsa, w naturalnym jelicie. Czytaj skład – powinien być krótki, bez saletry
  • Nie kupuj produktów w gotowych marynatach – najczęściej to produkty złej jakości, wysoko przetworzone
  • Jeśli planujesz przygotować burgery, to najlepiej sprawdzą się części wołowiny takie jak: udziec wołowy, łopatka, antrykot, rostbef
  • Mięso z kurczaka, indyka lub królika będzie zdrowsze, niż wieprzowina lub wołowina
  • Do szaszłyków dobierz mięsa, które pieką się w podobnym tempie co warzywa. Możesz skorzystać z przygotowanych przez nas tabel, które pokazują czas pieczenia dla różnych warzyw i mięs – znajdziesz je tutaj.
  • Nie przesadź na zakupach – nie grilluj zbyt wielu produktów w tym samym czasie. Przykładowo grillowanie kurczaka razem z aromatycznymi rybami może wpłynąć negatywnie na ich właściwości smakowe

Szukasz pomysłu na dania z grilla, które zaskoczą Twoich gości? Sprawdź nasze przepisy – znajdziesz tu mnóstwo inspiracji!

Szukasz porad na temat grillowania? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!