Znowu na zakupy wydałeś majątek, ale nie kupiłeś nic konkretnego? W lodówce najwięcej miejsca zajmuje… światło, a Ty nie masz co zjeść na kolację? Gdyby znajomi wpadli z wizytą spaliłbyś się ze wstydu. Przechowywanie rzeczy w lodówce może przysporzyć wiele pytań. Spokojnie. Z naszą listą zostaniesz mistrzem zakupów… i mistrzem grilla, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Wołowe steki – bez mięsa ani rusz
W lodówce prawdziwego mężczyzny – musi być mięso. Wybierz to najzdrowsze i nadające się na steki, czyli wołowinę! Jest bogata w żelazo i uwaga… zawiera CLA (dieny kwasu linolowego) pomocne przy odchudzaniu.
Przy wyborze mięsa pamiętaj jednak o tym, że jakość ma znaczenie i nigdy nie kieruj się wyłącznie promocyjną ceną. Przechowywanie dłużej w źle działającej lodówce może skończyć się źle. Warto sprawdzić:
- kolor – powinien być intensywny i pozbawiony jakichkolwiek przebarwień lub plam
- pochodzenie – dobrze, aby mięso miało certyfikat i pochodziło ze sprawdzonej hodowli
- sprężystość – mięso powinno z łatwością wracać do poprzedniego stanu po nacisku
Oliwa z oliwek – uniwersalna przystawka do wielu rzeczy
Zdrowy tłuszcz, na którym wszystko usmażysz, a dodatkowo sprawdzi się w roli przystawki. Pamiętaj jednak o tym, żeby wybierać najlepszej jakości oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, ponieważ kiepska oliwa potrafi zepsuć smak potraw.
Jak stosować oliwę? Na talerzu zmieszaj oliwę z kleksem octu balsamicznego. Świeże pieczywo i gotowe. Zaskoczony?
Przechowywanie w lodówce – warzywa to podstawa
Pomidory, cukinia, papryka, ziemniaki. Bez warzyw ani rusz. Szybko przygotujesz z nich sałatkę, a nawet danie główne (wystarczy warzywo wypełnić kaszą lub ryżem z przyprawami), a jak trzeba to zgrillujesz z dodatkiem oliwy. Proste, a jakie praktyczne!
Zobacz: Jak grillować warzywa – Praktyczne porady
Pieczywo – zawsze się przyda
Umówmy się, pieczywo zawsze warto mieć pod ręką. Bułka, bagietka, chleb stanowią misję ratunkową, kiedy czasu brak, a żołądek donośnie daje o sobie znać. Pamiętaj, że pieczywo możesz też grillować. Bagietka z masłem czosnkowym brzmi smacznie, prawda?
Zestaw przypraw i ziół – dla lepszego smaku i aromatu
Suszone zioła prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek – to one dodają smaku i aromatu każdej potrawie. Nawet bagietka posypana przyprawami smakuje lepiej. Jeśli do zestawu ziół dodasz też cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową czy imbir – będziesz przygotowany na niespodziewanych gości.
Przechowywanie w lodówce – cytryna to szybkie orzeźwienie
Cytrynę dodasz do wody, herbaty, ulubionego drinka, ale też posłuży Ci jako dodatek do ryb. Sok z cytryny podgrzany z masłem to szybki i sprawdzony sos do mięsa. Dość lekki i orzeźwiający świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań głównych. Przypraw go świeżymi ziołami, a zyskasz jeszcze bardziej wykwintny smak!
Sprawdź też: Flambirowane banany w rumie z cynamonem
Banany – zdrowy deser
Te owoce sprawdzą się w roli szybkiej przekąski, ale też wykwintnego deseru. Możesz je położyć na grillu i serwować z czekoladą lub rumem. Wyśmienicie będą też smakować w marynacie z soku z cytryny. Banany to doskonała alternatywa dla słodyczy dla dzieci i dorosłych.
Czerwone wino – świetna marynata do mięs
Wino w domowej piwniczce? Jasne! Możesz wykorzystać je do:
- marynaty mięsa
- ryb
- owoców
A równie dobrze… zaserwować gościom w kieliszku. Przechowywanie w lodówce sprawi, że wino będzie idealnie schłodzone. Smakuje wyśmienicie, a dodatkowo zawiera antyoksydanty, które chronią przed miażdżycą.
Szukasz oryginalnych przepisów na grilla? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!