Dzi艣 co艣 dla mi艂o艣nik贸w grillowania stek贸w oraz dla tych, kt贸rzy chcieliby dowiedzie膰 si臋 nieco wi臋cej na temat tego, jakie s膮 rodzaje stek贸w, czym si臋 charakteryzuj膮 i jak nale偶y je przyrz膮dza膰 na ruszcie. Steki s膮 uwielbiane przez wielu wielbicieli grilla. Warto pozna膰 ich najwa偶niejsze rodzaje 鈥 zobacz, jakie kawa艂ki mi臋sa mo偶esz dosta膰 u swojego rze藕nika: pami臋taj, aby kupowa膰 mi臋so w sprawdzonych punktach.

R贸偶ne rodzaje stek贸w

Na rynku mamy ogromny wyb贸r stek贸w 鈥 ka偶dy koneser dobrych, soczystych stek贸w znajdzie co艣 dla siebie: od najlepiej znanych Rib Eye, przez stek Strip, filet Mignon czy stek Porterhouse. Kupuj膮c mi臋so, warto zwr贸ci膰 uwag臋 na jego marmurkowanie, czyli mleczne bia艂e linie, kt贸re mo偶emy zauwa偶y膰 w kawa艂ku mi臋sa. Jest to t艂uszcz, kt贸ry podczas grillowania wytopi si臋, nadaj膮c mi臋su wspania艂y smak i po偶膮dan膮 przez nas soczysto艣膰. Zgodnie ze starym przys艂owiem powinni艣my pami臋ta膰 jednak, 偶e co za du偶o, to nie zdrowo 鈥 wybierajmy kawa艂ki delikatnie przetykane marmurkowymi liniami.

T艂uszczu nie powinno by膰 zbyt du偶o. Kiedy wytapia si臋 on w nadmiernej ilo艣ci i skapuje na 偶ar, mo偶e nada膰 mi臋su smak sadzy, a w mi臋sie pozostan膮 nieprzyjemne, chrz臋szcz膮ce kawa艂ki. T艂uszcz z brzeg贸w mo偶emy odci膮膰, zostawiaj膮c grubo艣膰 oko艂o 5 mm. Nie usuniemy natomiast wi臋kszych grudek t艂uszczu, kt贸re znajduj膮 si臋 w 艣rodku mi臋sa, dlatego ju偶 w sklepie warto wybiera膰 niezbyt t艂uste kawa艂ki.

R贸偶ne rodzaje stek贸w na grilla

Stek Rib Eye

Niekwestionowany kr贸l grilla! Steki Rib Eye wykrawa si臋 z antrykotu. Ich przero艣ni臋ta t艂uszczem tkanka mi臋sna, gwarantuje najwi臋ksz膮 przyjemno艣膰 z jedzenia. Rib Eye charakteryzuje si臋 du偶ym stopniem marmurkowato艣ci, to w艂a艣nie delikatne ilo艣ci t艂uszczu zapewniaj膮 niesamowity smak mi臋sa. Stek jest jednocze艣nie aromatyczny i delikatny, pochodzi z lekko obrobionej g贸rnej cz臋艣ci klatki piersiowej. Dzi臋ki marmurkowatej strukturze t艂uszczu jest bardzo dobry do szybkiego grillowania w wysokiej temperaturze. Rib Eye ma charakterystyczne oko t艂uszczowe. Przed umieszczeniem na ruszcie, odetnij zewn臋trzn膮 warstw臋 t艂uszczu, zostawiaj膮c grubo艣膰 oko艂o 5 mm, 偶eby podczas grillowania ograniczy膰 wytapianie jego zbyt du偶ej ilo艣ci.

Sprawd藕 przepis: Stek Tomahawk Rib Eye z grillowan膮 kukurydz膮 i Stek Rib Eye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa

Stek rib eye

Tomahawk

Stek tomahawk to stek wo艂owy typu Rib Eye o specjalnym ci臋ciu, z pozostawion膮 co najmniej 12-centymetrow膮 ko艣ci膮 偶ebrow膮. Tomahawka wycina si臋 ze 艣rodkowej cz臋艣ci antrykotu, czyli d艂ugiego mi臋艣nia biegn膮cego wzd艂u偶 kr臋gos艂upa i przyrastaj膮cego do kr臋g贸w piersiowych. Delikatna, marmurkowata struktura wp艂ywa na wyj膮tkow膮 soczysto艣膰 mi臋sa i wyrazisty smak.

Stek Tomahawk rodzaje stek贸w

Sprawd藕 przepis: Stek Tomahawk z mas艂em cytrynowym i mi臋t膮

Rodzaje stek贸w: Stek Strip

Ten stek pochodzi z grubego rostbefu i bywa nazywany stekiem klubowym lub nowojorskim. Dosy膰 chudy kawa艂ek mi臋sa, nieco twardszy od steku z antrykotu lub pol臋dwicy, za to bardzo wyrazisty w smaku. Sk艂ada si臋 z ma艂o pracuj膮cego mi臋艣nia, longissimusa, kt贸ry sprawia, 偶e mi臋so jest szczeg贸lnie delikatne, chocia偶 nie tak delikatne jak pobliski mi臋sie艅 l臋d藕wiowy lub pol臋dwica. W przeciwie艅stwie do pol臋dwicy 鈥 longissimus 鈥 jest to mi臋sie艅 du偶ych rozmiar贸w, dzi臋ki czemu mo偶na go kroi膰 na wi臋ksze porcje.

Stek strip stek nowojorski

Filet Mignon

Steki z pol臋dwicy, s膮 bardzo mi臋kkie, lecz tak偶e odpowiednio drogie. Piecze si臋 je bardzo kr贸tko, metod膮 bezpo艣redni膮 w bardzo wysokiej temperaturze. To kawa艂ek mi臋sa wyci臋ty z mniejszego ko艅ca pol臋dwicy. Biegnie ona po obu stronach kr臋gos艂upa i jest zwykle wycinana jako dwa d艂ugie kawa艂ki mi臋sa. Bywa te偶, 偶e pol臋dwica jest sprzedawana w ca艂o艣ci. Filet Mignon kupujemy zwykle w formie okr膮g艂ego kawa艂ka otrzymanego z cie艅szego ko艅ca pol臋dwicy. Cz臋sto jest to najdelikatniejsza i najbardziej chuda cz臋艣膰. Filet z Mignon ma 艂agodniejszy smak ni偶 inne kawa艂ki mi臋sa. Ze wzgl臋du na niewielk膮 ilo艣膰 filetu, kt贸ry mo偶na pozyska膰 z ka偶dego zwierz臋cia, jest to generalnie najdro偶szy kawa艂ek mi臋sa.

Filet mignon stek

Stek Porterhouse

Klasyczny stek, kt贸ry grilluje si臋 najpierw metod膮 bezpo艣redni膮 w wysokiej temperaturze, a nast臋pnie w ni偶szej. Stek Porterhouse jest zbli偶ony do steku T-bone, ale jest od niego wi臋kszy. Wycina si臋 go z ko艣ci膮, oddzielaj膮c膮 delikatn膮 pol臋dwic臋 od soczystego rostbefu. Ze wzgl臋du na swoje rozmiary Porterhouse doskonale nadaje si臋 jako danie dla 2 os贸b. Zawiera kr臋gi l臋d藕wiowe w kszta艂cie litery 鈥濼鈥 z odcinkami wewn臋trznego mi臋艣nia sko艣nego brzucha po obu stronach. Steki Porterhouse s膮 wycinane z tylnego ko艅ca pol臋dwicy i dlatego zawieraj膮 jej wi臋ksz膮 cz臋艣膰.

Sprawd藕 przepis: Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i w臋dzon膮 sol膮

stek porterhouse

Stek T-Bone

Jest podobny do steku Porterhouse, lecz z mniejszym kawa艂kiem pol臋dwicy, poniewa偶 pochodzi z umiejscowionego bardziej z przodu, kawa艂ka tuszy wo艂owej. Porterhouse pochodzi z ko艅ca kr贸tkiej pol臋dwicy (koniec znajduj膮cy si臋 najbli偶ej grzbietu wo艂u), natomiast T-Bone wycinany jest z przedniej cz臋艣ci pol臋dwicy, gdzie znajduje si臋 jej w臋偶sza cz臋艣膰. T-Bone r贸偶ni si臋 wi臋c odrobin臋 od Porterhouse’a, poniewa偶 zawiera nieco mniej pol臋dwicy. Zar贸wno T-Bone, jak i Porterhouse to dwa rodzaje stek贸w bardzo ch臋tnie wybierane na grilla.

Sprawd藕 przepis: T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym

Stek T-Bone

Stek Sirloin

Wykrojony z cienkiego rostbefu stek, odznacza si臋 delikatnym marmurkowaniem i doskonale nadaje si臋 na szasz艂yki. Mi臋so jest najlepsze, gdy niteczki t艂uszczu s膮 w nim dobrze widoczne. Stek Sirloin jest wycinany z pol臋dwicy ci臋ciem subprimal, w miejscu, gdzie wykrawa si臋 T-Bone, Porterhouse i steki klubowe. Pol臋dwica dzieli si臋 na kilka rodzaj贸w stek贸w, z czego Sirloin jest najbardziej ceniony.

Stek Sirloin

Rodzaje stek贸w: stek z 艁aty

Ten stek wykrawa si臋 z 艂aty, poni偶ej pol臋dwicy. Ma p艂aski, owalny kszta艂t i d艂ugie wyra藕ne, widoczne w艂贸kna. Cieszy si臋 coraz wi臋ksz膮 popularno艣ci膮, nale偶y zawsze pokroi膰 go w poprzek w艂贸kien. To chudy kawa艂ek mi臋sa, kt贸ry nadaje si臋 zar贸wno do pieczenia w piekarniku, jak i do grillowania jak du偶y stek. Mi臋so jest stosunkowo tanie i aromatyczne.

Stek Skirt

Stek ten jest g臋sto przero艣ni臋ty t艂uszczem. Wykrawa si臋 go z przepony wo艂owej i niekiedy bywa bardzo 艂ykowaty. Po grillowaniu jest jednak bardziej soczysty i aromatyczny ni偶 stek z 艂aty, zw艂aszcza gdy wcze艣niej le偶a艂 w marynacie.

Ligawa: stek w fa艂szywej pol臋dwicy

Ligawa, nazywana inaczej fa艂szyw膮 pol臋dwic膮 pochodzi z ud藕ca, a dok艂adniej z mi臋艣nia, kt贸ry utrzymuje kr臋gos艂up w cz臋艣ci krzy偶owej. Jest to mi臋sie艅 p贸艂艣ci臋gnisty z d艂ugimi w艂贸knami otoczony tkank膮 t艂uszczow膮 i cienk膮 b艂on膮.

Kiedy steki s膮 upieczone?

Po偶膮dany stopie艅 wypieczenia wi臋kszego kawa艂ka mi臋sa, mo偶na 艂atwo sprawdzi膰 za pomoc膮 specjalnego termometru. Nale偶y go wbi膰 w najgrubsz膮 cz臋艣膰 mi臋sa i je偶eli temperatura jest ni偶sza o 2-5 stopni od oczekiwanej, mi臋so mo偶na zdj膮膰 z grilla. Wi臋ksze kawa艂ki pieczeni wo艂owej, lub udziec jagni臋cy nadal bowiem si臋 piek膮, kiedy odpoczywaj膮 鈥 zawini臋te w foli臋 aluminiow膮 w temperaturze pokojowej. W tym czasie w ich wn臋trzu rozchodz膮 si臋 soki.

Termometrem znacznie trudniej sprawdzi膰 stopie艅 wypieczenia stek贸w i kotlet贸w, gdy偶 w obu przypadkach temperatur臋 nale偶y mierzy膰 dok艂adnie w 艣rodku mi臋sa. Zdecydowanie 艂atwiej zrobi膰 to palcem. Wi臋kszo艣膰 surowych stek贸w jest mi臋kka jak g艂膮b kciuka rozlu藕nionej d艂oni i stopniowo twardnieje w trakcie pieczenia.

Mo偶e zainteresowa膰 Ci臋 r贸wnie偶: Perfekcyjny stek z grilla

Grillowany stek Tomahawk

Jakie s膮 rodzaje stek贸w i jak je grillowa膰?

Om贸wione rodzaje stek贸w mo偶esz w bardzo 艂atwy spos贸b przygotowa膰 na grillu. Jak powinno si臋 przyprawia膰 steki? Potrzebujesz jedynie soli i pieprzu 鈥 aby przygotowa膰 perfekcyjny stek nie potrzebujesz wielu sk艂adnik贸w, jednak diabe艂 tkwi w szczeg贸艂ach. Zwyk艂a, sklepowa s贸l warzona nie dor贸wnuje jako艣ci膮 gruboziarnistej soli morskiej. Ponadto zawiera jod, kt贸ry nadaje stekom metaliczny posmak. Mi臋so przyprawiaj r贸wnie偶 艣wie偶o mielonym pieprzem, kt贸ry posiada doskona艂y aromat. Steki powinni艣my posoli膰 i pozostawi膰 na 20-30 minut w temperaturze pokojowej, wtedy mamy pewno艣膰, 偶e s贸l zd膮偶y przenikn膮膰 do mi臋sa, dodatkowo ogrzane steki grilluj膮 si臋 szybciej i s膮 bardziej soczyste. Nie nale偶y wrzuca膰 na ruszt mi臋sa wyj臋tego bezpo艣rednio z lod贸wki.

Stek smarujemy cienk膮 warstw膮 oliwy z oliwek, przyprawiamy sol膮 i pieprzem, wrzucamy na mocno rozgrzany grill i w zale偶no艣ci od grubo艣ci mi臋sa i po偶膮danego stopnia wysma偶enia, grillujemy oko艂o 3-4 minut z ka偶dej strony.