Bogata oferta na rynku grilli może przyprawić o zawrót głowy. Zastanawiasz się, jakie ruszty do grilla będą najlepsze? Zachęcamy do zapoznania się z przeglądem rusztów, jakie oferują najbardziej popularne marki.

Ruszty do grilla różnych marek

Zdecydowana większość producentów oferuje różne ruszty do grilla. Zazwyczaj marki mają własny opatentowany rodzaj rusztu i różne rozwiązania na to, by osiągać jak najlepsze efekty podczas grillowania. Marka Broil King stosuje ruszty dwustronne, w grillach firmy Napoleon znajdziemy charakterystyczne ruszty Wave, amerykański Weber stosuje ruszty z systemem wymiennych wkładów GBS, podobnie jak francuski Campingaz (Culinary Modular System), czy niemiecki Enders (system Switch Grid). Marka Kamado Joe ma natomiast ruszty osadzone na innowacyjnym systemie Divide & Conquer oraz dedykowane powierzchnie grillowe, takie jak kamień steatytowy, czy deflektor ciepła. Poniżej prezentujemy kilka najbardziej wyróżniających się rozwiązań dotyczących rusztów grillowych.

Ruszty grillowe rodzaje

Dwustronne ruszty do grilla marki Broil King

W swojej ofercie marka Broil King ma zarówno ruszty żeliwne, jak i ruszty ze stali nierdzewnej. Najbardziej charakterystyczną cechą rusztów kanadyjskiej marki, jest ich dwustronność. Ruszt posiada stronę stożkową i rynienkową. Strona stożkowa służy do grillowania chudszych mięs, a strona rynienkowa, w której znajdują się zagłębienia, służy do przygotowywania tłustszych kawałków.

Kiedy grillujemy kiełbaski albo karkówkę, rynienki odprowadzają nadmiar tłuszczu do krawędzi piekarnika. Zbyt duża ilość wytapianego tłuszczu, skapując na aromatyzery, mogłaby powodować powstawanie zbyt dużych płomieni. W dwustronnych rusztach Broil King nie ma takiej obawy. Ich drugą funkcją jest natomiast gromadzenie sosów, marynat i tłuszczu, który już z tego poziomu odparowuje z powrotem do dań, nadając im niezwykły smak i soczystość. Na stronie rynienkowej możemy też grillować warzywa oraz ryby. Jej powierzchnia jest większa niż strona stożkowa, co sprawia że mniejsze kawałki dań nie wpadną między żeberka rusztu.

Strona rynienkowa w grillach Broil King

 

 

Druga strona rusztów Broil King, to strona stożkowa. Idealnie nadaje się do grillowania większości dań, w tym steków czy kurczaka. Powierzchnia, która odbiera temperaturę jest dwudziestokrotnie większa od części stożkowej, na którym kładziemy mięso. Ta konstrukcja rusztu zapewnia ogromną moc podczas grillowania oraz charakterystyczny, diamentowy wzór. Strona stożkowa swoim kształtem przypomina dach. Wytopione tłuszcze i marynaty spływające po jego bokach, ulegają natychmiastowemu odparowaniu, nasycając swoim smakiem i zapachem grillowane potrawy.

Strona stożkowa grill Broil King

Rodzaje rusztów w grillach Broil King

W produkowanych przez siebie grillach marka Broil King oferuje następujące ruszty:

  • Ruszt z odlewu ze stali szlachetnej Flav-R-Cast™ – występują w grillach z PGT. To najlepsze ruszty wyprodukowane przez markę Broil King, które łączą w sobie wytrzymałość stali szlachetnej z niezwykłą wydajnością. Dwie strony: stożkowa i rynienkowa służą do grillowania zarówno tłustych, jak i chudych mięs, zapewniając maksimum smaku i aromatu. Występują w serii Imperial, kompatybilne z serią Regal.

Ruszt ze stali szlachetnej

  • Ruszt z 8 i 9 mm prętów ze stali szlachetnej – w grillach z PGT. Odpowiednio ciężkie, by zagwarantować doskonałe wypieczenie dań. Bardzo łatwe w zachowaniu czystości i konserwacji. Występują w grillach Regal S590 PRO, Regal S490 PRO. Kompatybilne z serią: Imperial, Regal Pellet, Baron Pellet, Sovereign, Regal.

Ruszt pręt 9 mm Broil King

  • Dwustronny ruszt żeliwny Flav-R-Cast™ – w grillach z PGT. Bardzo solidne, ciężkie ruszty dwustronne zapewniają rewelacyjne rezultaty na grillu. Jedna strona zapewni Ci idealny wzór kratki, natomiast strona rynienkowa gromadzi soki, które odparowując, zapewniają soczystość potraw. Chronią jedzenie przed przywieraniem i doskonale kumulują ciepło. Znajdziemy go w grillach: Regal XL, S590, S490, Regal 420 do zab., Regal Pellet, Seria Sovereign, Seria Baron, Baron Pellet, Seria Monarch, Seria Signet.

Ruszt żeliwny Flav-R-Cast

  • Dwustronny ruszt żeliwny – dwustronny ruszt nieco starszego typu niż Flav-R-Cast™. Posiada większe odległości między żeberkami oraz nie jest aż tak ciężki jak najnowszy Flav-R-Cast™. Wyróżnia się natomiast cechą charakterystyczną rusztów Broil King, czyli dwustronną budową. Od 2020 r. dostępny w grillach: Seria Crown, Royal 320, Gem 320, Porta-Chef 320.

Dwustronny ruszt żeliwny Broil King

  • Jednostronny ruszt żeliwny – ciężki i wytrzymały. Jest podstawowym rusztem w gamie rusztów Broil King. Bardzo dobrze przewodzi ciepło i zachowuje temperatury. Dostępny w grillach: Seria Crown, Seria Royal 320, 340, Gem 320, Porta-Chef 320.

Jednostronny ruszt żeliwny

Falowane ruszty grillowe marki Napoleon

Produkcją grilli Napoleon zajmuje się firma Wolf Steel, znana na całym świecie z wytwarzania stali wysokiej jakości. Kanadyjska marka przyzwyczaiła nas do rusztów Wave o charakterystycznym falowanym kształcie. Kultowy kształt fali to nie tylko oryginalny wygląd. Falisty kształt ma wiele zastosowań: równomiernie rozprowadza ciepło i gwarantuje większą powierzchnię ogrzewania. Charakterystyczna krzywizna zapobiega spadaniu mniejszych kawałków dań, dzięki czemu grill jest dużo czystszy. Kształt Wave wydłuża żywotność rusztów grillowych marki Napoleon, umożliwiając rozszerzanie i kurczenie się pod wpływem ciepła. Zmniejsza wpływ sił ciepła i zimna na metal, zapewniając doskonałą wytrzymałość.

  • Żeliwne ruszty Wave – pokryte są emalią porcelanową, która dzięki odpowiedniej konserwacji, zapewnia doskonałe rezultaty i ochronę dań przed przypaleniem. Żeliwo łatwo kumuluje i przenosi ciepło.

Ruszt żeliwny Wave Napoleon

  • Ruszty Wave ze stali nierdzewnej – stal nierdzewna jest bardzo wytrzymałym i trwałym materiałem. Ruszty do grillowania Wave ze stali nierdzewnej są praktycznie bezobsługowe, można je utrzymywać w czystości, ale nie wymagają intensywnego sezonowania. Stal nierdzewna szybko się nagrzewa i równie szybko schładza.

Ruszt ze stali nierdzewnej

Ruszty marki Weber z systemem GBS

Amerykańska marka Weber opracowała rewolucyjny system rusztów z wymiennymi wkładami Gourmet BBQ System (GBS). Dzięki zastosowaniu dodatkowych akcesoriów, takich jak wok, patelnia żeliwna, kamień do pizzy, stojak na kurczaka, ruszt sear grate i wiele innych, mamy możliwość przygotowania na naszym grillu praktycznie każdego dania! System GBS zamienia każdego grilla marki Weber w prawdziwą, mobilną kuchnię. Dostępne są 2 rodzaje rusztów:

  • Ruszty żeliwne z systemem GBS – pokryte emalią porcelanową, co gwarantuje nieprzywieranie potraw do powierzchni rusztu. W środku rusztu znajduje się okrągły środek, który możemy wyjąć i zastąpić dowolnym akcesorium.

Ruszt GBS w grillach Weber

  • Ruszty ze stali nierdzewnej z systemem GBS – bardzo trwałe, stosowane w grillach węglowych oraz w grillach gazowych. Niektóre z rusztów GBS Weber do grilli węglowych mają uchylne boki, dzięki czemu możemy rozgarniać węgiel lub brykiet podczas grillowania.

Ruszt ze stali nierdzewnej GBS Weber

Do rusztów z systemem GBS możemy dokupić dowolne akcesoria, które znacznie zwiększają zakres możliwości naszego grilla. Przykładowe akcesoria, o które możemy uzupełnić ruszt GBS: gofrownica, stojak na kurczaka, ruszt do steków sear grate, kamień do pizzy, patelnia żeliwna, wok.

Akcesoria do grilli z rusztem Weber GBS

Ruszty marki Enders z systemem Switch Grid

Podobne rozwiązanie zostało zastosowane w rusztach niemieckiej marki Enders, która w swoich grillach ma zarówno ruszty żeliwne z systemem Switch Grid, jak i klasyczne ruszty ze stali szlachetnej, w zależności od wybranego modelu.

  • Ruszty żeliwne z systemem Switch Grid – emaliowane ruszty żeliwne w grillach marki Enders są niezwykle trwałe i doskonale przewodzą ciepło. Środek rusztu jest wyjmowany – możemy w tym miejscu umieścić dowolne akcesorium.

Ruszt Switch Grid

  • Ruszty ze stali nierdzewnej – w zależności od modelu grilla w ofercie marki Enders znajdziemy także wersje z rusztem ze stali nierdzewnej.

Ruszt ze stali nierdzewnej

Do systemu Switch Grid możemy dokupić następujące akcesoria: ruszt żeliwny Sear Grate do steków, stojak na kurczaka, brytfanna Switch Grid, patelnia z powłoką nieprzywierającą. Dodatkowo system Switch Grid pozwala dokupić akcesoria marki Weber (i na odwrót), ponieważ oba systemy posiadają te same parametry.

Akcesoria Enders

 

Ruszty marki Campingaz z systemem Culinary Modular

W grillach francuskiej marki Campingaz znajdziemy żeliwne ruszty grillowe z wyjmowanym okrągłym wkładem – system nosi nazwę Culinary Modular i również możemy dokupić do niego dodatkowe akcesoria. Wystarczy wyjąć środkową część rusztu i umieścić w tym miejscu jedną z wkładek modułowych Campingaz Culinary Modular: praktyczny kamień do pizzy, nieprzywierająca patelnię do paelli, poręczny, stalowy wok czy też stojak na kurczaka.

Akcesoria do grilla Campingaz

Dzięki modułowemu systemowi kulinarnemu Campingaz® nasz grill zyskuje całkiem nowe możliwości!

Ruszty do grilla od Kamado Joe

Amerykańska marka Kamado Joe stosuje w swoich grillach trwałe ruszty wykonane ze stali nierdzewnej. Ruszty osadzone są na innowacyjnym systemie do grillowania Divide & Conquer („Podziel i rozporządzaj”).

Ruszt do grilla Kamado Joe

W ofercie Kamado Joe dostępne są także różne powierzchnie do grillowania, które możemy dokupić, aby zwiększyć zakres możliwości naszego grilla. Kompatybilne z grillami Kamado Joe są takie powierzchnie jak: ruszt żeliwny, półkolista płyta żeliwna, plancha ze stali szlachetnej, kamień steatytowy i ceramiczny kamień do pizzy. Znalezienie odpowiedniego transferu ciepła jest kluczowe do uzyskania oczekiwanego efektu.

Sprawdź także: Ruszt żeliwny czy stalowy? Co wybrać?