Znane od wiek├│w w─Ödzenie nie nale┼╝y do najtrudniejszych. Jest te┼╝ smaczne i zdrowe. Pachn─ůce dymem i charakterystyczne w smaku mi─Öso ryb rozp┼éywa si─Ö w ustach. Je┼Ťli jeszcze wahasz si─Ö, czy w─Ödzarka do ryb jest dobrym pomys┼éem, koniecznie przeczytaj nasz artyku┼é.

Zdrowo i smacznie

W─Ödzenie ryb w domu to jeden z najzdrowszych sposob├│w przyrz─ůdzania posi┼éku. Dym konserwuje po┼╝ywienie, a dodatkowo nadaje mu smak i aromat. Wszystko w pe┼éni naturalnie.

┼╗ywno┼Ť─ç podczas w─Ödzenia traci t┼éuszcz i wod─Ö. Mimo, ┼╝e obj─Öto┼Ť─ç si─Ö zmniejsza, to zwi─Öksza si─Ö warto┼Ť─ç pokarmowa. Bez w─ůtpienia te┼╝ w─Ödzenie ryb w domu sprawia, ┼╝e potrawa nie ma w sobie substancji konserwuj─ůcych, czego nie mo┼╝na powiedzie─ç o paczkowanych makrelach, ┼éososiach czy innych rybach.

Przeczytaj te┼╝: W─Ödzone burgery z kurczaka ÔÇô przepisy na dania z grilla Weber

D┼éu┼╝ej ┼Ťwie┼╝e

Produkty w─Ödzone s─ů bardziej odporne na psucie, poniewa┼╝ dym ma w┼éa┼Ťciwo┼Ťci bakteriob├│jcze i grzybob├│jcze. Dlatego w─Ödzenie ryb w domu sprawia, ┼╝e s─ů one d┼éu┼╝ej ┼Ťwie┼╝e i zdatne do spo┼╝ycia.

Ryby w─Ödzone w w─Ödzarce

W─Ödzarka do ryb: jak w─Ödzi─ç ryby?

Je┼Ťli chcesz w─Ödzi─ç ryby w domu, wybierz te naj┼Ťwie┼╝sze okazy. Najpierw nale┼╝y oskroba─ç ryb─Ö, usun─ů─ç skrzela i oczy, a tak┼╝e wn─Ötrzno┼Ťci (inaczej mi─Öso mo┼╝e zgni─ç). Umyj ryb─Ö, pos├│l i zostaw w solance na kilka godzin. Dzi─Öki temu, b─Ödzie ona r├│wnomiernie zasolona. Przed w┼éo┼╝eniem do w─Ödzarki, ┼╝ywno┼Ť─ç zawsze p┼éuczemy i suszymy (inaczej ryba zacznie si─Ö gotowa─ç).

To mo┼╝e Ci─Ö zainteresowa─ç: W─Ödzenie za pomoc─ů grilla ÔÇô nowa europejska tendencja

W─Ödzarnia do ryb powinna utrzymywa─ç sta┼é─ů temperatur─Ö (40-50 stopni), a wylot dymu powinien by─ç ods┼éoni─Öty. To przy┼Ťpiesza suszenie mi─Ösa. Po oko┼éo 40 minutach w─Ödzarni─Ö mo┼╝na zamkn─ů─ç. Po 3 godzinach temperatur─Ö w w─Ödzarni podnie┼Ť do 90 stopni, w kt├│rych ryba b─Ödzie si─Ö w─Ödzi─ç przez ostatnie p├│┼é godziny.

w─Ödzarnia do ryb

W─Ödzenie ryb w domu mo┼╝e odbywa─ç si─Ö na trzy sposoby:

  • gor─ůco (temperatura jest bliska 100 stopni),
  • ciep┼éo (temperatura si─Öga 30 stopni),
  • zimno (temperatura ma kilkana┼Ťcie stopni).

Je┼Ťli chcesz w─Ödzi─ç ryb─Ö w domu na zimno, temperatura w─Ödzarni nie powinna przekroczy─ç 25 stopni, a dym powinien by─ç rzadki i mie─ç mo┼╝liwo┼Ť─ç uchodzenia. Ryby zostan─ů osuszone po oko┼éo godzinie. Zazwyczaj proces w─Ödzenia potraw na zimno trwa dwa dni. W pierwszym z nich nale┼╝y poddawa─ç ┼╝ywno┼Ť─ç obr├│bce minimum 12 godzin, w kolejnym oko┼éo 10 godzin.

Czy wiesz, ┼╝eÔÇŽ

Drewno przeznaczone do w─Ödzenia nadaje rybom smak. D─ůb sprawia, ┼╝e wyczuwalny jest mi├│d i goryczka. Orzech nadaje cierpki posmak, a klon s┼éodszy smak. Z kolei winoro┼Ťl sprawia, ┼╝e jest wyczuwalny owocowy smak i zapach.

W─Ödzenie ryb w w─Ödzarce

W─Ödzarka do ryb ÔÇô jaki model wybra─ç?

W─Ödzarnie do ryb mog─ů si─Ö od siebie znacz─ůco r├│┼╝ni─ç. To, kt├│r─ů wybierzesz zale┼╝y wy┼é─ůcznie od Ciebie. W tradycyjnych ÔÇô produkty s─ů zawieszane w komorze i raz na jaki┼Ť czas r─Öcznie obracane. Mo┼╝esz wybiera─ç r├│wnie┼╝ w┼Ťr├│d w─Ödzarni w─Öglowych (jak np. Weber Smokey Mountain Cooker.), elektrycznych (np. W─Ödzarni Bradley Smoker Original), czy gazowych (jak np. Broil King Smoke).

W─Ödzenie ryb w domu to doskona┼éy spos├│b na przygotowanie posi┼éku. Je┼Ťli chcesz zaskoczy─ç go┼Ťci, w ko┼äcowym etapie w─Ödzenia dorzu─ç do paleniska przyprawy lub zio┼éa. Tymianek, czosnek czy cebula nadadz─ů nowy posmak w─Ödzonej ┼╝ywno┼Ťci. W─Ödzarka do ryb to doskona┼éy pomys┼é dla os├│b, kt├│re chc─ů mie─ç dost─Öp do ┼Ťwie┼╝ych i zdrowych produkt├│w.

Szukasz więcej porad? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!