Znane od wieków wędzenie nie należy do najtrudniejszych. Jest też smaczne i zdrowe. Pachnące dymem i charakterystyczne w smaku mięso ryb rozpływa się w ustach. Jeśli jeszcze wahasz się, czy wędzarka do ryb jest dobrym pomysłem, koniecznie przeczytaj nasz artykuł.

Zdrowo i smacznie

Wędzenie ryb w domu to jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania posiłku. Dym konserwuje pożywienie, a dodatkowo nadaje mu smak i aromat. Wszystko w pełni naturalnie.

Żywność podczas wędzenia traci tłuszcz i wodę. Mimo, że objętość się zmniejsza, to zwiększa się wartość pokarmowa. Bez wątpienia też wędzenie ryb w domu sprawia, że potrawa nie ma w sobie substancji konserwujących, czego nie można powiedzieć o paczkowanych makrelach, łososiach czy innych rybach.

Przeczytaj też: Wędzone burgery z kurczaka – przepisy na dania z grilla Weber

Dłużej świeże

Produkty wędzone są bardziej odporne na psucie, ponieważ dym ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Dlatego wędzenie ryb w domu sprawia, że są one dłużej świeże i zdatne do spożycia.

Ryby wędzone w wędzarce

Wędzarka do ryb: jak wędzić ryby?

Jeśli chcesz wędzić ryby w domu, wybierz te najświeższe okazy. Najpierw należy oskrobać rybę, usunąć skrzela i oczy, a także wnętrzności (inaczej mięso może zgnić). Umyj rybę, posól i zostaw w solance na kilka godzin. Dzięki temu, będzie ona równomiernie zasolona. Przed włożeniem do wędzarki, żywność zawsze płuczemy i suszymy (inaczej ryba zacznie się gotować).

To może Cię zainteresować: Wędzenie za pomocą grilla – nowa europejska tendencja

Wędzarnia do ryb powinna utrzymywać stałą temperaturę (40-50 stopni), a wylot dymu powinien być odsłonięty. To przyśpiesza suszenie mięsa. Po około 40 minutach wędzarnię można zamknąć. Po 3 godzinach temperaturę w wędzarni podnieś do 90 stopni, w których ryba będzie się wędzić przez ostatnie pół godziny.

wędzarnia do ryb

Wędzenie ryb w domu może odbywać się na trzy sposoby:

  • gorąco (temperatura jest bliska 100 stopni),
  • ciepło (temperatura sięga 30 stopni),
  • zimno (temperatura ma kilkanaście stopni).

Jeśli chcesz wędzić rybę w domu na zimno, temperatura wędzarni nie powinna przekroczyć 25 stopni, a dym powinien być rzadki i mieć możliwość uchodzenia. Ryby zostaną osuszone po około godzinie. Zazwyczaj proces wędzenia potraw na zimno trwa dwa dni. W pierwszym z nich należy poddawać żywność obróbce minimum 12 godzin, w kolejnym około 10 godzin.

Czy wiesz, że…

Drewno przeznaczone do wędzenia nadaje rybom smak. Dąb sprawia, że wyczuwalny jest miód i goryczka. Orzech nadaje cierpki posmak, a klon słodszy smak. Z kolei winorośl sprawia, że jest wyczuwalny owocowy smak i zapach.

Wędzenie ryb w wędzarce

Wędzarka do ryb – jaki model wybrać?

Wędzarnie do ryb mogą się od siebie znacząco różnić. To, którą wybierzesz zależy wyłącznie od Ciebie. W tradycyjnych – produkty są zawieszane w komorze i raz na jakiś czas ręcznie obracane. Możesz wybierać również wśród wędzarni węglowych (jak np. Weber Smokey Mountain Cooker.), elektrycznych (np. Wędzarni Bradley Smoker Original), czy gazowych (jak np. Broil King Smoke).

Wędzenie ryb w domu to doskonały sposób na przygotowanie posiłku. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, w końcowym etapie wędzenia dorzuć do paleniska przyprawy lub zioła. Tymianek, czosnek czy cebula nadadzą nowy posmak wędzonej żywności. Wędzarka do ryb to doskonały pomysł dla osób, które chcą mieć dostęp do świeżych i zdrowych produktów.

Szukasz więcej porad? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!