Wegetariański grill? Czemu nie! Z badania przeprowadzonego przez GUS wynika, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku zjada 78,5 kg mięsa. Ten trend jednak powoli się odwraca. Coraz większą popularność zyskuje świadome ograniczanie produktów odzwierzęcych w diecie, czyli tzw. fleksitarianizm. Według Panelu Ariadna – prawie co 10 osoba nie je mięsa wcale. Te statystyki potwierdza raport „Postawy Polaków wobec produktów roślinnych”, opracowany przez Roślinnie Jemy, z którego wynika, że już 3,2 mln Polaków nie je mięsa. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób podczas grillowania również wybiera dania bezmięsne.

W ciągu miesiąca poprzedzającego badanie 8,4 proc. dorosłych Polaków deklarowało, że jest na diecie wegetariańskiej (6,6 proc.) lub wegańskiej (1,8 proc.), a kolejne 3,8 proc. ograniczyło spożycie produktów mięsnych do ryb. Jeśli wśród Twojej rodziny lub przyjaciół są osoby, które nie jedzą mięsa, zdecydowanie warto uwzględnić ich upodobania kulinarne podczas przygotowania grillowego menu. Wegetariański grill może być równie smaczny, co grill tradycyjny!

Wegetariańska pizza z grilla

Wegetariański grill: co przygotować?

Bardzo często osoby, które nie jedzą mięsa, idąc na grilla przynoszą ze sobą dania, które będą spożywać. Warto jednak uwzględnić przekonania i zwyczaje kulinarne swoich gości i przygotować posiłki także dla wegan lub wegetarian. Gwarantujemy, że dania bezmięsne docenią nie tylko wegetarianie, ale także zadeklarowani mięsożercy. Podczas grillowania warzywa przechodzą niesamowitą metamorfozę. Zyskują lśniący kolor, bardziej intensywny aromat oraz lekko chrupiącą skórkę. Dodatkowo warzywa z grilla wzbogacone są o słodką, dymną nutę oraz delikatny, karmelizowany smak. Wysoka temperatura sprawia, że zawarte w warzywie naturalne cukry ulegają delikatnej karmelizacji, nadając im cudowny smak.

Jednak grill wegetariański to nie tylko same warzywa. Możesz przygotować także wegetariańską pizzę, nadziewane dania, aromatyczne bezmięsne zupy czy wegetariańskie szaszłyki. Poniżej prezentujemy kilka przykładów na dania z grilla dla wegetarian.

Brokuł z grilla

Sprawdź także: Reakcja Maillarda – czyli dlaczego jedzenie z grilla jest tak smaczne?

Grill wegetariański – poznaj 7 przepisów na dania bez mięsa!

Przygotowaliśmy zestawienie 7 przepisów wegetariańskich na grilla, które zaskoczą i zachwycą Twoich gości. Zachęcamy, aby serwować je także zadeklarowanym mięsożercom. To zawsze miła odmiana od tradycyjnej karkówki czy grillowanej kiełbaski. Proponowane przez nas przepisy są nieskomplikowane, a przy tym obłędnie smaczne!

1. Bezmięsne danie z grilla: bataty z dipem jogurtowym

Bataty będą miłą odmianą dla tradycyjnych ziemniaków. Słodkie ziemniaki, nazywane także patat, kūmara lub wijec ziemniaczany pochodzą z Ameryki Środkowej. Są bardzo często spotykane w kuchni wegetariańskiej jako doskonałe źródło likopenu i skarbnica karotenoidów. Grillowane bataty, podajemy z aromatycznym jogurtowo-serowym dipem. Pikantna gorgonzola, słodycz miodu i łagodny jogurt grecki tworzą wspaniałe zestawienie.

Bataty z grilla

Aby przygotować wegetariańskie bataty z grilla, będziesz potrzebować:

  • 4 nieduże bataty
  • 100 g sera gorgonzola
  • 150 g tłusty jogurt grecki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól do posolenia wody i do smaku dipu
  • olej rzepakowy do posmarowania batatów na grillu

Na bocznym palniku grilla zagotuj wodę, wrzuć do niej bataty i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Bataty możesz także podgotować wcześniej w domu. Wystygnięte ziemniaki natnij nożem w kostkę, ale uważaj, aby nie przebić ziemniaka na wylot. Grill rozgrzej do 250°C, bataty natłuść olejem. Grilluj metodą bezpośrednią około 8 minut, obracając po 4 minutach. Jogurt, gorgonzolę, miód i tymianek wymieszaj i dopraw solą. Ziemniaki podawaj z dipem jogurtowym.

Dokładny przepis znajdziesz tutaj: Bataty z grilla z dipem jogurtowym i gorgonzolą

Bataty z grilla

2. Wegetariańskie ziemniaki na grilla z serem, porem i szpinakiem (przepis)

Ten przepis pozwoli Ci w bardzo łatwy sposób przygotować zarówno wersję wegetariańską ziemniaków z grilla, jak i zamienić je w wersję mięsną. Ziemniaki na grilla są niezwykle kremowe, dzięki dodatkowi sera cheddar, szpinaku i pora, zyskują wspaniały maślany posmak. Na koniec udekoruj je odrobiną śmietany i szczypiorku. Aby przygotować wegetariańskie ziemniaki na grilla, będziesz potrzebować:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 por
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 200 g sera cheddar
  • 0,5 szklanki śmietany
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • masło (około 20 gramów, do podsmażania pora i nadziewania ziemniaków)
  • olej

Temperaturę na grillu ustaw na 150 stopni. Ziemniaki połóż na środku rusztu, będziemy grillować je metodą bezpośrednią. Zamknij pokrywę na 1 godzinę. W tym czasie przygotuj warzywa, którymi będziemy nadziewać ziemniaki. Jeśli nie masz bocznego palnika, warzywa możesz przesmażyć wcześniej w domu. Na maśle przesmażamy por, czosnek i szpinak. Ziemniaki delikatne wydrążamy łyżką, solimy i nadziewamy przygotowanym wcześniej szpinakiem i porem. Całość posypujemy serem cheddar i grillujemy w temperaturze 250 stopni przez 15 minut.

Jeżeli na grilla przyjdą także osoby jedzące mięso, możesz po prostu dodać do farszu plastry szynki lub boczku.

Dokładny przepis znajdziesz tutaj: Ziemniaki na grilla z serem, porem i szpinakiem

ziemniaki na grilla

3. Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem bez mięsa (przepis)

Risotto wegetariańskie z powodzeniem przygotujesz również na grillu! Wystarczy tylko zaopatrzyć się w dobry, żeliwny wok, patelnię lub płytę. W naszym przepisie dodaliśmy dynię, kapustę pak choi, cebulę czerwoną, boczniaki oraz kozią roladę i kozi twarożek. Smak możesz wzbogacić także białym wytrawnym winem i domowym bulionem warzywnym. Aby przygotować wegetariańskie risotto na grilla, potrzebujesz:

  • 400 g ryż arborio
  • 800 g dynia
  • 4 szt. kapusta pak choi
  • 150 ml wino białe wytrawne
  • 1 l domowy bulion warzywny
  • 2 szt. cebula czerwona
  • 300 g boczniaki
  • 200 g kozia rolada
  • 100 g kozi twarożek
  • 100 g masło
  • 1 pęczek – pietruszka
  • czosnek

Dokładny przepis znajdziesz tutaj: Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem

risotto z grilla

4. Wegetariańskie szaszłyki z gruszką, burakiem i kozim serem (przepis)

Kolejny proponowany przez nas przepis wegetariański na grilla to szaszłyki z gruszką, burakiem i kozim serem. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych szaszłyków. Możesz je także serwować jako dodatek do dania mięsnego, jeżeli podczas grilla niektóre osoby jedzą mięso. Danie przygotujesz błyskawicznie: wcześniej podgotuj buraki, aby szaszłyki wegetariańskie były gotowe jeszcze szybciej. Składniki posmaruj sosem sojowym i miodem. Nadziewaj na przemian: buraki i kawałki gruszki. Grilluj przez 15 minut, podawaj z marynatą wymieszaną z orzechami, kozim serem i pietruszką.

  • 2 dojrzałe gruszki
  • 4 małe ugotowane buraki
  • 200 g koziego sera
  • 1 pęczek pietruszki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego

Dokładny przepis znajdziesz tutaj: Grillowane szaszłyki z gruszką, burakiem i kozim serem

Wegetariańskie szaszłyki z grilla

5. Wegetariańskie warzywa z grilla: grillowany bakłażan (przepis)

W połowie naszego zestawienia znalazł się jeden z najprostszych przepisów, który przygotujesz naprawdę błyskawicznie. Chcesz, żeby grillowany bakłażan miał niepowtarzalny charakter? Dodaj do niego sos sojowy i pastę miso! Dzięki temu proste danie zamienisz w nietypową potrawę, którą zaskoczysz swoich wegetariańskich gości! Żeby przygotować ten przepis, potrzebujesz zaledwie kilku składników:

  • bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jasnej pasty miso
  • 2 łyżki miodu
  • sos sojowy do smaku

Posiekany czosnek mieszamy z sosem sojowym, pastą miso i miodem. Tak przygotowaną pastą smarujemy przekrojonego na pół i naciętego w kratkę bakłażana. Pasta powinna dokładnie wejść we wszystkie nacięcia. Grillujemy kilka minut w temperaturze bezpośredniej.

Dokładny przepis znajdziesz tutaj: Grillowany bakłażan

bakłażan z grilla

6. Pizza wegańska z grilla (przepis)

Jeżeli wśród znajomych masz także osoby, które nie jedzą produktów odzwierzęcych, wypróbuj przepis na pizzę wegańską. Do przygotowania ciasta użyjemy mąki pełnoziarnistej, drożdży, wodę i olej. Jeżeli chodzi o składniki, które umieszczamy na pizzy, to proponujemy kilka produktów, takich jak hummus, buraki, cukinia, tofu i suszone pomidory. Pizza zyska jeszcze bardziej, jeśli posypiesz ją garścią zielonej rukoli. Doskonała, chrupiąca pizza wegańska z grilla sprawdzi się idealnie jako danie główne lub kolacja.

Składniki na pizzę wegańską z grilla:

  • 50 g hummus
  • 100 g buraki marynowane
  • 100 g cukinia
  • 40 g suszone pomidory
  • 150 g tofu wędzone
  • 15 g rukola

Dokładny przepis znajdziesz tutaj: Pizza wegańska z grilla

pizza wegańska z grilla

7. Pizza wegetariańska z grilla (przepis)

Drugą naszą propozycją jest pizza wegetariańska. Ciasto również przygotujemy na bazie mąki pełnoziarnistej, drożdży i wody. Jednak w tym przepisie jednym ze składników, jaki proponujemy, jest ser kozi. Dodatkowym atutem przygotowania pizzy wegetariańskiej z grilla jest to, że możemy także zaangażować gości w grillowanie. Wspólnie przygotowana pizza smakuje jeszcze lepiej! Oczywiście dodatki możemy wybierać dowolnie. Natomiast my proponujemy:

  • 50 g koncentrat pomidorowy
  • 20 g oliwa
  • 150 g pomidorki koktajlowe
  • 50 g kozi ser (rolada)
  • 30 g orzechy włoskie
  • 15 g rukola

Dokładny przepis znajdziesz tutaj: Pizza wegetariańska z grilla

Wegetariańska pizza z grilla

Sprawdź inne nasze wegetariańskie przepisy na grilla! Kliknij!