Kiełbasy, steki, grillowane sery – każdy z nas doskonale zna smak tych potraw z rusztu. Pojawiają się niemal na każdej imprezie z grillem. Co prawda dobrze przyrządzone zawsze smakują doskonale, ale czasami przydałaby się jakaś odmiana. Co powiesz na niedrogą wycieczkę do tradycyjnej kuchni japońskiej? Poznaj szaszłyki yakitori, czyli pyszną potrawę z Kraju Kwitnącej Wiśni, znaną już od kilkuset lat i spraw, że goście zapamiętają wspólne grillowanie u Ciebie na długo.
Yakitori – co to właściwie jest?
Każdy z nas kojarzy japońskie sushi czy ramen, ale Japonia ma do zaoferowania znacznie więcej kulinarnych specjałów. Yakitori pochodzi od dwóch słów:
- yaki – grillować
- tori – kurczak
W dosłownym tłumaczeniu na język polski oznacza więc: „grillowany kurczak”.
Do przygotowania wybierane są soczyste części mięsa drobiowego, bez kawałków kości, a gotowe danie serwuje się w postaci szaszłyków na bambusowym patyku. Całość podawana jest na słono, słodko lub pikantnie. Tradycyjnie danie przygotowywane jest na wąskim grillu z węglem drzewnym, a opiekanie mięsa trwa nie dłużej niż 4 minuty. Yakitori nie jest trudną potrawą, ale przed grillowaniem należy przygotować specjalną marynatę i odstawić mięso na jakiś czas. W tradycyjnym przepisie składa się ona z:
- mirinu
- sosu sojowego
- cukru
- sake
Czasem sos wzbogaca się także czosnkiem oraz imbirem. Grillowane szaszłyki z kurczaka są niesamowicie popularne w Japonii i aktualnie można spotkać różne odmiany yakitori, przyrządzane również z innych mięs.
Jak wyglądały początki grillowanych szaszłyków?
Historia japońskiego grillowania kurczaka rozpoczyna się bardzo wcześnie – pierwsze wzmianki o tej potrawie pochodzą jeszcze z VIII wieku! Wtedy właśnie w Japonii pojawiły się pierwsze kury. Szaszłyki z grilla zaczęły jednak zdobywać popularność na ogromną skalę dopiero w okresie Taisho (1912-1926), kiedy to powstały pierwsze stoiska z grillowanym jedzeniem.
Początkowo yakitori były zarezerwowane tylko dla bogatych biznesmenów, którzy jedli je w towarzystwie alkoholu z wyższej półki. Sytuacja zaczęła się zmieniać dopiero po II wojnie światowej, kiedy to do Japonii dotarły brojlery – tania w produkcji odmiana drobiu o szybkim przyroście masy.
Aktualnie japońskie szaszłyki z grilla to powszechne i niedrogie danie, które dobrze się sprawdza jako zakąska do piwa. Często można także spotkać stoiska uliczne, gdzie uliczni sprzedawcy oferują yakitori – szczególnie podczas świąt, festiwali oraz imprez plenerowych. Jest praktycznie wszędzie tam, gdzie dobra zabawa! Istnieje również wiele wyspecjalizowanych restauracji, tak zwanych yakitori-ya, które serwują różne odmiany tego specjału.
Eksperymenty z yakitori
Yakitori zawsze podawane jest w postaci grillowanych szaszłyków, ale do jego przygotowania można wykorzystać najróżniejsze części drobiu oraz innych mięs. Często dodaje się także warzywa oraz owoce, a nawet grzyby. Do najpopularniejszych wariantów należą:
- mono – z kawałkami udek z kurczaka
- reba – z kurzych wątróbek
- tebasaki – z kurzymi skrzydełkami
- tsukune – kulki mięsne z kurczaka, z dodatkiem warzyw, przypraw i jajka
- toriniku – wersja z kawałkami tylko z białego mięsa
- negima – kawałki kurczaka z dodatkiem poru
- sasami – szaszłyk z piersi kurczaka
- torikawa – z chrupiącymi paskami ze skórki
- naukotsu – chrząstki kości spomiędzy piersi kurczaka
Dla podkreślenia smaku stosuje się także przyprawy takie jak: sezam, gorczyca, shiso, mielony pieprz kajeński, konopie oraz skórka z mandarynki. Przygotowane danie można też posypać szczypiorem oraz dodać soku z cytryny. Do yakitori doskonale pasuje również ryż jaśminowy. Możesz także trochę poeksperymentować podczas przygotowywania szaszłyków i dodać swoje ulubione składniki. Na pewno będzie pysznie!
To Cię może zainteresować: Zdrowe mięso. Które mięso jest najzdrowsze?
Co jeszcze grillują Japończycy?
Pierwsze skojarzenia na temat tego, co najczęściej jedzą Japończycy? Prawdopodobnie pomyślałeś o rybach, warzywach czy ryżu. Co prawda w Japonii na przestrzeni wieków wydawano liczne dekrety zakazujące jedzenia mięsa, ale te czasy dawno już minęły. Aktualnie dania mięsne również często są jadane w Kraju Kwitnącej Wiśni, a Japończycy uwielbiają grillować! Mają nawet oficjalne święto celebrujące dania z grilla – Dzień Yakiniku, który obchodzony jest 29 sierpnia!
W Japonii istnieje wiele restauracji typu yakiniku, gdzie mięso przygotowuje się samodzielnie, przy grillu wbudowanym w każdym stole. Wybieramy dowolne składniki, a kelner przynosi zamówione, surowe mięso do stołu.
Co można grillować? Właściwie wszystko. Kiedyś na grillu przyrządzało się głównie wołowinę, ale aktualnie równie często jada się: wieprzowinę, owoce morza, ryby oraz warzywa. Do mięsa z rusztu dodaje się też dodatki, które sprawiają, że jest to danie pełnowartościowe: ziemniaki, grzyby, kukurydzę oraz sałatę. Japończycy opatentowali też technikę teriyaki, czyli dania doprawione tak, aby błyszczały, a przy tym były słodkie i intensywne. Co jeszcze grilluje się w Kraju Kwitnącej Wiśni? Wieprzowe policzki, wołowe języki, a nawet… ogony!
Wspólne grillowanie ze znajomymi, to bardzo lubiana forma rozrywki. W lokalach tego typu panuje zazwyczaj zasada „jedz, ile chcesz” – za określoną kwotę można jeść bez limitu!
Sprawdź nasz przepis na Szaszłyki Yakitori Rib Eye z jalapeño.
Szukasz porad o grillowaniu? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!