Proste sosy na grilla
15 min 2 osoby <30 zł

Proste sosy na grilla

Masz już dość ketchupu, musztardy i sosu czosnkowego? To całkowicie zrozumiałe, jeśli pojawiają się one na każdym grillu od początku sezonu. Wiadomo, są szybkie i każdy je lubi. Dobra wiadomość jest taka, że istnieją przepisy na proste i szybkie sosy na grilla. Sprawdź!

Sos na grilla: musztardowo-miodowy

Składniki:

  • musztarda
  • miód
  • przegotowana woda
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Możesz dodać ulubione przyprawy. Sos świetnie sprawdzi się do kurczaka, ostro doprawionych warzyw i czerwonego mięsa.

Sos na grilla: amerykański

Składniki:

  • ketchup
  • majonez
  • ogórek konserwowy
  • pomidor
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Pokrój w drobną kostkę ogórka i pomidora. Ketchup z majonezem wymieszaj ze sobą. Dodaj posiekane warzywa. Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Sos najlepiej smakuje z czerwonym mięsem i pieczonymi ziemniakami.

Zobacz też: Burgery wołowe z sosem miętowo-majonezowym

Sos na grilla: paprykowy

Składniki:

  • czerwona papryka
  • papryczka chili
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • pieprz
  • rozmaryn

Przygotowanie:

Paprykę słodką i 1 cm papryczki chili drobno posiekaj lub zmiel w blenderze. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmaż na łyżce oliwy z oliwek. Dodaj świeży rozmaryn i przygotowaną wcześniej paprykę. Duś na wolnym ogniu przez około 15 minut. Na koniec dopraw pieprzem. Pikantny sos najlepiej będzie smakował w towarzystwie czerwonego mięsa.

 

Sos na grilla: serowy

Składniki:

  • gęsta śmietana/jogurt grecki
  • ser lazur
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • tymianek

Przygotowanie:

Około 50 g sera pleśniowego rozgnieć i zmiksuj z 4 łyżkami śmietany lub jogurtu greckiego. Do powstałej masy dodaj oliwę z oliwek. Dopraw pieprzem i dodaj tymianek. Sos serowy podkreśli smak mięsa i grillowanych warzyw.

Więcej inspiracji znajdziesz na: Sosy do potraw z grilla – Inspiracje Grill360

Sos na grilla: tzatziki

Składniki:

  • jogurt grecki
  • ogórek gruntowy
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny
  • mięta
  • koperek
  • czosnek

Przygotowanie:

Ogórka zetrzyj na tarce. Dodaj go do około 300 g jogurtu greckiego. Do przygotowanej masy wlej łyżeczkę octu i oliwy z oliwek. Posiekaj na drobno koperek i miętę. Oba składniki wrzuć do sosu. Na końcu dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Sos najlepiej pasuje do mięsa, ale sprawdzi się też do grillowanych warzyw.

Szukasz oryginalnych przepisów na grilla? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek z sosem śliwkowym 30 min 2 osoby Wideo Stek z sosem śliwkowym
Sałatka z grillowaną kaczką, gruszką i sosem malinowym 60 min 2 osoby Wideo Sałatka z grillowaną kaczką, gruszką i sosem malinowym
Policzki wołowe w lokalnej interpretacji sosu hoisin 4h 4 osoby Policzki wołowe w lokalnej interpretacji sosu hoisin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *