Przegrzebki z grilla z puree z bakłażana, popcornem i solonym karmelem
Jeśli poszukujecie dania na wyjątkową okazję, a na twarzach waszych gości chcecie zobaczyć zachwyt, przygotujcie jedne z najsmaczniejszych owoców morza – przegrzebki. Przegrzebki zwane także małżami św. Jakuba przyrządzimy na grillu w połączeniu z puree z bakłażana, popcornem, solonym karmelem i kiwi. Dzisiejsza propozycja w wykonaniu Michała Dobosza i Kacpra Salzmana, to dowód na to, że na ruszcie można przygotować wykwintne, restauracyjne danie.
„Pierwsza rzecz, od której zaczynamy, to oczyszczenie przegrzebków. Aby to zrobić, odrywamy mięsień odpowiedzialny za zamykanie muszli – jest w nim dużo tkanki łącznej i jest on żylasty, dlatego nie możemy go zjeść w takiej formie. ”
Kacper Salzman
Składniki
- Przegrzebki
- Bakłażan
- Popcorn
- Kiwi
- Cukier
- Śmietana
- Chilli
- Rozmaryn
- Pasta Miso
- Ocet jabłkowy
- Wędzona papryka
- Olej
Przygotowanie:
Puree z bakłażana i solony karmel
- Przyrządzanie rozpoczynamy od przygotowania pasty z bakłażana. Bakłażan będzie palony, ponieważ dosłownie spalimy go na grillu. Idealny do tego celu będzie grill węglowy. Układamy bakłażana bezpośrednio na rozgrzany węgiel i czekamy, aż porządnie się przypiecze.
- Kiedy bakłażan przypieka się na grillu węglowym, na bocznym palniku grilla gazowego, zabieramy się za przygotowanie karmelu. Do garnka wsypujemy cukier i poddajemy go karmelizacji. Kiedy cukier rozpuści się, dodajemy chilli, rozmaryn i śmietanę. Całość dokładnie mieszamy. Słodko-słony akcent stworzy doskonałe połączenie z przegrzebkami.
- Upieczone bakłażany należy dokładnie oczyścić ze skóry. Aby nabrały wyrazistego smaku, dodajemy do nich pastę miso, czyli pastę z fermentowanej soi, oraz ocet jabłkowy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Idealne przegrzebki z grilla
- Przegrzebki musimy odpowiednio przygotować przed ich usmażeniem. W tym celu usuwamy mięsień, który jest odpowiedzialny za otwieranie muszli. Zawiera on dużo tkanki łącznej i nie nadaję się do jedzenia. Tak przygotowane przegrzebki możemy wrzucać na patelnię.
- Na patelnię dodajemy odrobinę oleju, po czym układamy na niej przegrzebki. Aby były dobrze przyrządzone, wymagają specjalnej techniki smażenia, gdzie istotną rolę odgrywa czas. Smażymy je w bardzo wysokiej temperaturze, minutę z jednej strony oraz minutę z drugiej strony.
- W międzyczasie na osobnej patelni rozpuszczamy masło. Kiedy przegrzebki będą gotowe z obydwu stron, przenosimy je na patelnię z masłem i polewamy je nim. Cały sekret tkwi w tym, że masło musi posiadać idealną temperaturę. Nie może być ani zbyt gorące, ponieważ będzie się palić, ani zbyt zimne, aby przegrzebki go nie wchłonęły. Jego zadaniem jest dokończenie procesu karmelizacji i ścięcie białek.
- Gotowe przegrzebki z grilla podajemy ułożone obok pasty z bakłażana. Posypujemy całość popcornem i polewamy słonym karmelem. Kwasowości doda pokrojone w kostkę kiwi. Na sam koniec przegrzebki posypujemy odrobiną wędzonej papryki.
- Wykwintna potrawa z grilla gotowa. Kompozycja pięknie prezentuje się na talerzu, a wszystkie smaki idealnie ze sobą współgrają. Życzymy smacznego!