Przepis na „Niezły bigos” z grilla
2h 4 osoby <120 zł Wideo

Przepis na „Niezły bigos” z grilla

Bigos – tradycyjna polska potrawa, którą z łatwością przygotujemy także na ruszcie. Sekret pysznego bigosu tkwi w „przegryzieniu” się wszystkich smaków. Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian, wszystkie opierają się na tych samych zasadniczych składnikach, różnią się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Nasz bigos przygotujemy z dodatkiem wędzonego boczku, mięsa wołowego, żeberek wieprzowych,  suszonych śliwek i czerwonego wina. Zapraszamy!

„Istnieje wiele sposobów przygotowania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych zasadniczych składnikach. Różnią się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania.” Michał Dobosz

Składnikiem bez którego nie da się przygotować bigosu jest oczywiście kapusta kiszona, którą wcześniej ugotowaliśmy i odcedziliśmy. Stanowi ona bazę naszego dania. Mięsne dodatki, jakich użyliśmy to z kolei wędzony boczek, mięso wołowe, żeberka wieprzowe wędzone i kiełbasa jałowcowa.

Do bigosu warto dodać także czerwone wino. Nada potrawie charakterystycznego smaku, a przy okazji zapewni piękny kolor.

Jeśli chcemy, aby nasza potrawa nabrała jeszcze bardziej wyrafinowanego charakteru, dobrze jest użyć specjalnych wiórków wędzarniczych. „Odymią” one danie i nadadzą mu tak lubiany przez miłośników grillowania – dymny posmak.

Składniki

  •  Kapusta kiszona
  •  Wędzony boczek
  •  Mięso wołowe
  •  Żeberka wieprzowe
  •  Kiełbasa Jałowcowa
  •  Suszone śliwki
  •  Miód
  •  Suszone grzyby
  •  Cebula
  •  Przyprawy

Przygotowanie:

  1. Wiórki wędzarnicze namaczamy przez pół godziny w wodzie. Przesypujemy je do pojemnika wędzarniczego na grillu.
  2. Do garnka wrzucamy boczek , doprawiamy pieprzem, solą  i papryką czerwoną. Czekamy, aż całość pięknie się zarumieni. Następnie dodajemy kiełbasę i znów podsmażamy.
  3. Kiedy całość nabrała już rumianego wyglądu, dodajemy cebulkę i dolewamy czerwone wino. W tym momencie nadszedł również czas na doprawienie całości tradycyjnymi polskimi przeprawami – kminkiem, majerankiem, owocem jałowca, zielem angielskim i liściem laurowym. Zamykamy pokrywę grilla i zostawiamy na chwilę, aby wszystko się dusiło, dzięki czemu smaki dokładnie się ze sobą połączą.
  4. Kiedy całość nieco się poddusi, dodajemy resztę naszych składników. Wrzucamy do garnka żeberka wieprzowe, kapustę, śliwki oraz miód, dla uzyskania nieco słodyczy.
  5. Dolewamy odrobiny wody oraz ponownie wina, po czym całość dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy grzyby.
  6. Zostawiamy bigos na 110 -130 stopniach, na półtorej godziny, w tym czasie mieszamy go kilka razy. Po upływie wyznaczonego czasu nasze pyszne tradycyjne polskie danie w wersji „z grilla” jest już gotowe! Smacznego!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Szaszłyki z karkówki i mango 30 min 2 osoby Wideo Szaszłyki z karkówki i mango
Stek z sosem śliwkowym 30 min 2 osoby Wideo Stek z sosem śliwkowym
Szaszłyki z karkówki 30 min 2 osoby Wideo Szaszłyki z karkówki