Bataty z grilla z dipem jogurtowym i gorgonzol─ů
30 min 2 osoby <30 zł

Bataty z grilla z dipem jogurtowym i gorgonzol─ů

Doskona┼éy pomys┼é na bataty z grilla z dodatkiem dipu jogurtowego i sera gorgonzola. Wst─Öpnie ugotowane w wodzie bataty, opiekamy na grillu i podajemy z aromatycznym jogurtowo-serowym dipem. S┼éodycz batat├│w, pikantny smak gorgonzoli i odrobina miodu tworz─ů pyszne danie z grilla!

ÔÇ×Do tego przepisu wybierz niewielkie ziemniaki bataty i ser ple┼Ťniowy gorgonzola. Ser wybierz w wersji bardziej wyrazistej, cz─Östo podpisywanej "Piccante" na opakowaniu. W tym przepisie wykorzystamy boczny palnik grilla, dzi─Öki kt├│remu mo┼╝emy wst─Öpnie obgotowa─ç twarde warzywa.ÔÇŁ Marek Siol

Bataty z grilla to ┼Ťwietna propozycja dla wszystkich mi┼éo┼Ťnik├│w ziemniak├│w. Daleki kuzyn naszych polskich kartofli wyr├│┼╝nia si─Ö kremow─ů konsystencj─ů i s┼éodkim smakiem. Sezon na bataty trwa od marca do pa┼║dziernika, a wi─Öc mo┼╝emy cieszy─ç si─Ö tym pysznym i zdrowym warzywem bardzo d┼éugo. Bataty przyw─Ödrowa┼éy do nas z Ameryki Po┼éudniowej i Ameryki ┼Ürodkowej i od razu podbi┼éy serca mieszka┼äc├│w kraju nad Wis┼é─ů. Patat, lub inaczej kumara, mo┼╝emy traktowa─ç jako alternatyw─Ö dla naszych swojskich ziemniak├│w. Warzywo jest ┼║r├│d┼éem wielu sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych, takich jak likopen, karotenoidy czy luteina.

Bataty z grilla zostały przygotowane na grillu gazowym Enders. Grill wyposażony jest w boczny palnik, który umożliwia wstępne podgotowanie ziemniaków.

Składniki

  •  
  • 4 niedu┼╝e bataty
  • 100 g sera gorgonzola
  • 150 g t┼éusty jogurt grecki
  • 1 ┼éy┼╝ka miodu
  • 1 ┼éy┼╝eczka tymianku
  •  s├│l do posolenia wody i do smaku dipu
  •  olej rzepakowy do posmarowania batat├│w na grillu

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wod─Ö na bocznym palniku, bataty dok┼éadnie umyj i w┼é├│┼╝ do gotuj─ůcej si─Ö wody. Gotuj na ┼Ťrednim ogniu 20 minut, po tym czasie sprawd┼║ wyka┼éaczk─ů lub widelcem, czy ziemniaki s─ů ju┼╝ mi─Ökkie.
  2. Wyjmij ziemniaki i odstaw, niech delikatnie ostygn─ů. W tym czasie wymieszaj sk┼éadniki dipu: jogurt, pokruszon─ů gorgonzol─Ö, mi├│d i tymianek. Dopraw sol─ů.
  3. Ziemniaki natnij no┼╝em w kostk─Ö do┼Ť─ç g┼é─Öboko, ale uwa┼╝aj, aby nie przebi─ç ziemniaka na wylot i nie przeci─ů─ç sk├│rki.
  4. Rozgrzej grill do temperatury 250┬░C i polej ziemniaki olejem.
  5. Grilluj metod─ů bezpo┼Ťredni─ů, czyli uk┼éadaj─ůc ziemniaki bezpo┼Ťrednio nad ┼║r├│d┼éem ciep┼éa. Grilluj 8 minut, obracaj─ůc ziemniaki po 4 minutach.
  6. Podawaj z dipem na g├│rze.

Zobacz r├│wnie┼╝:

Ziemniaki z grilla elektrycznego 90 min 4 osoby Ziemniaki z grilla elektrycznego
Ziemniaki Hasselback 30 min 2 osoby Wideo Ziemniaki Hasselback
Grillowany ┼éoso┼Ť z sa┼éatk─ů z pieczonych ziemniak├│w 45 min 2 osoby Grillowany ┼éoso┼Ť z sa┼éatk─ů z pieczonych ziemniak├│w

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *