
Bataty z grilla z dipem jogurtowym i gorgonzolą
Doskonały pomysł na bataty z grilla z dodatkiem dipu jogurtowego i sera gorgonzola. Wstępnie ugotowane w wodzie bataty, opiekamy na grillu i podajemy z aromatycznym jogurtowo-serowym dipem. Słodycz batatów, pikantny smak gorgonzoli i odrobina miodu tworzą pyszne danie z grilla!
Bataty z grilla to świetna propozycja dla wszystkich miłośników ziemniaków. Daleki kuzyn naszych polskich kartofli wyróżnia się kremową konsystencją i słodkim smakiem. Sezon na bataty trwa od marca do października, a więc możemy cieszyć się tym pysznym i zdrowym warzywem bardzo długo. Bataty przywędrowały do nas z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej i od razu podbiły serca mieszkańców kraju nad Wisłą. Patat, lub inaczej kumara, możemy traktować jako alternatywę dla naszych swojskich ziemniaków. Warzywo jest źródłem wielu składników odżywczych, takich jak likopen, karotenoidy czy luteina.
Bataty z grilla zostały przygotowane na grillu gazowym Enders. Grill wyposażony jest w boczny palnik, który umożliwia wstępne podgotowanie ziemniaków.
Składniki
- 4 nieduże bataty
- 100 g sera gorgonzola
- 150 g tłusty jogurt grecki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka tymianku
- sól do posolenia wody i do smaku dipu
- olej rzepakowy do posmarowania batatów na grillu
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę na bocznym palniku, bataty dokładnie umyj i włóż do gotującej się wody. Gotuj na średnim ogniu 20 minut, po tym czasie sprawdź wykałaczką lub widelcem, czy ziemniaki są już miękkie.
- Wyjmij ziemniaki i odstaw, niech delikatnie ostygną. W tym czasie wymieszaj składniki dipu: jogurt, pokruszoną gorgonzolę, miód i tymianek. Dopraw solą.
- Ziemniaki natnij nożem w kostkę dość głęboko, ale uważaj, aby nie przebić ziemniaka na wylot i nie przeciąć skórki.
- Rozgrzej grill do temperatury 250°C i polej ziemniaki olejem.
- Grilluj metodą bezpośrednią, czyli układając ziemniaki bezpośrednio nad źródłem ciepła. Grilluj 8 minut, obracając ziemniaki po 4 minutach.
- Podawaj z dipem na górze.