Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami
15 min 2 osoby <30 zł

Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami

Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami. Bardzo proste i szybkie danie, które z powodzeniem przygotujesz dla swoich gości. W tej potrawie warto skupić się na tym, żeby znaleźć dobrze doprawioną i wysokiej jakości surową, białą kiełbasę, która świetnie łączy się ze słodko-kwaśną kapustą oraz z aromatem wędzonych śliwek.

„Koniecznie wybierz dobrej jakości białą, surową kiełbasę. Przy wyborze kiełbasy zwróć uwagę na jej skład. Powinna mieć dużą zawartość mięsa i jak najmniej dodatków oraz być dość grubo zmielona. W kwestii kapusty staraj się wybrać produkt możliwie naturalny, najlepiej kapustę z beczki lub z gospodarstwa ekologicznego. Odciśnij kapustę przed smażeniem – unikniesz nadmiaru kwaśnego smaku. Nie nacinaj kiełbasy, to zbytnio ją wysuszy i pozbawi soczystości.” Marek Siol

Biała kiełbasa jest doskonale znanym rodzajem mięsa w polskiej kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie żurku czy białego barszczu bez tego dodatku. Prezentujemy przepis na białą kiełbasę pieczoną na grillu z dodatkiem smażonej kapusty i śliwek. Doskonałe połączenie smaków, które sprawi, że zwykła biała kiełbasa nabierze niesamowitego charakteru. Białą kiełbasę grillujemy metodą bezpośrednią (więcej o metodach grillowania przeczytasz tutaj), całość powinna być pod pokrywą. Mięso opiekamy bezpośrednio nad ogniem, ale zamykany okap tak, żeby ciepło krążyło wewnątrz grilla.

Sprawdź: Kiełbasa na grilla – jaką wybrać?

Na początku grillowania, rozgrzewamy grill gazowy do odpowiedniej temperatury i przez okres 15 minut, co 3 minuty obracamy kiełbaski, zamykając okap grilla. Pamiętaj, że mięso jest surowe i zbyt wysoka temperatura za bardzo je przypiecze. Na zewnątrz będziemy mieli za mocno spieczoną skórkę, a środek pozostanie surowy. Dlatego uważaj, aby nie przesadzić z temperaturą. Możesz ją kontrolować za pomocą termometru w grillu.

Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami została przygotowana na grillu gazowym Enders. Grill wyposażony jest w boczny palnik, który umożliwia przesmażenie kapusty.

Może zainteresować Cię też: Biała kiełbasa z grilla na kilka sposobów

Składniki

  • 500 g białej, surowej kiełbasy
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 200 ml wody
  • 50 g masła
  • 10 śliwek suszonych
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  •  sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj składniki, odciśnij kapustę z nadmiaru soku, pokrój cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Śliwki przekrój na pół.
  2. Na bocznym palniku grilla na średnim ogniu roztop na patelni połowę masła i smaż 2 minuty pokrojoną cebulę z czosnkiem.
  3. Dodaj śliwki i miód. Smaż całość około 3 minut, ciągle mieszając.
  4. Teraz dodaj kapustę i wymieszaj dokładnie z całością, następnie wlej wodę i duś całość 15 minut na małym gazie. Często mieszaj.
  5. Dodaj sos sojowy, dopraw solą i pieprzem.
  6. W czasie, kiedy kapusta się dusi, zacznij grillować kiełbaski.
  7. Rozgrzej grilla gazowego do 180°C.
  8. Połóż białą kiełbasę na ruszcie i grilluj metodą bezpośrednią, czyli bezpośrednio nad ogniem, pod zamkniętą pokrywą. Grilluj przez 15 minut, obracając co 3 minuty. Za każdym razem, kiedy zmieniasz stronę kiełbasek, zamykaj pokrywę. Niech gorące powietrze krąży i ścina białko wewnątrz kiełbasy.
  9. Gotowe białe kiełbaski z grilla podawaj na kapuście.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Biała kiełbasa z grilla na kilka sposobów 30 min 4 osoby Biała kiełbasa z grilla na kilka sposobów
Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą 15 min 2 osoby Wideo Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą
Grillowane szaszłyki z gruszką, burakiem i kozim serem 30 min 2 osoby Grillowane szaszłyki z gruszką, burakiem i kozim serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *