Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami
Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami. Bardzo proste i szybkie danie, które z powodzeniem przygotujesz dla swoich gości. W tej potrawie warto skupić się na tym, żeby znaleźć dobrze doprawioną i wysokiej jakości surową, białą kiełbasę, która świetnie łączy się ze słodko-kwaśną kapustą oraz z aromatem wędzonych śliwek.
Biała kiełbasa jest doskonale znanym rodzajem mięsa w polskiej kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie żurku czy białego barszczu bez tego dodatku. Prezentujemy przepis na białą kiełbasę pieczoną na grillu z dodatkiem smażonej kapusty i śliwek. Doskonałe połączenie smaków, które sprawi, że zwykła biała kiełbasa nabierze niesamowitego charakteru. Białą kiełbasę grillujemy metodą bezpośrednią (więcej o metodach grillowania przeczytasz tutaj), całość powinna być pod pokrywą. Mięso opiekamy bezpośrednio nad ogniem, ale zamykany okap tak, żeby ciepło krążyło wewnątrz grilla.
Sprawdź: Kiełbasa na grilla – jaką wybrać?
Na początku grillowania, rozgrzewamy grill gazowy do odpowiedniej temperatury i przez okres 15 minut, co 3 minuty obracamy kiełbaski, zamykając okap grilla. Pamiętaj, że mięso jest surowe i zbyt wysoka temperatura za bardzo je przypiecze. Na zewnątrz będziemy mieli za mocno spieczoną skórkę, a środek pozostanie surowy. Dlatego uważaj, aby nie przesadzić z temperaturą. Możesz ją kontrolować za pomocą termometru w grillu.
Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami została przygotowana na grillu gazowym Enders. Grill wyposażony jest w boczny palnik, który umożliwia przesmażenie kapusty.
Może zainteresować Cię też: Biała kiełbasa z grilla na kilka sposobów
Składniki
- 500 g białej, surowej kiełbasy
- 400 g kapusty kiszonej
- 200 ml wody
- 50 g masła
- 10 śliwek suszonych
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj składniki, odciśnij kapustę z nadmiaru soku, pokrój cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Śliwki przekrój na pół.
- Na bocznym palniku grilla na średnim ogniu roztop na patelni połowę masła i smaż 2 minuty pokrojoną cebulę z czosnkiem.
- Dodaj śliwki i miód. Smaż całość około 3 minut, ciągle mieszając.
- Teraz dodaj kapustę i wymieszaj dokładnie z całością, następnie wlej wodę i duś całość 15 minut na małym gazie. Często mieszaj.
- Dodaj sos sojowy, dopraw solą i pieprzem.
- W czasie, kiedy kapusta się dusi, zacznij grillować kiełbaski.
- Rozgrzej grilla gazowego do 180°C.
- Połóż białą kiełbasę na ruszcie i grilluj metodą bezpośrednią, czyli bezpośrednio nad ogniem, pod zamkniętą pokrywą. Grilluj przez 15 minut, obracając co 3 minuty. Za każdym razem, kiedy zmieniasz stronę kiełbasek, zamykaj pokrywę. Niech gorące powietrze krąży i ścina białko wewnątrz kiełbasy.
- Gotowe białe kiełbaski z grilla podawaj na kapuście.