Brownie z grilla
Klasyczne brownie to kolejny super przepis do wykorzystania wszystkich możliwości Genesisa z bocznym palnikiem. Możecie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej na bocznym palniku, a potem piec brownie w naczyniu żaroodpornym na ruszcie. Koniecznie sprawdźcie ten przepis!
Tym razem prezentujemy przepis na deser, który raczej nie kojarzy się z grillowaniem. Mocno czekoladowe i wilgotne w środku brownie z grilla to doskonała propozycja na wizytę niespodziewanych gości. Ciasto przygotujesz błyskawicznie i możesz też mieć pewność, że jeszcze szybciej zniknie z talerzy Twoich przyjaciół! Brownie z grilla przygotowujemy w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza. Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć wszystkie palniki na minimum. Jeżeli grillujesz na grillu węglowym – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i rozsuń je na boki – grilluj w temperaturze pośredniej pomiędzy nimi.
Do przygotowania brownie na grillu potrzebne będzie też naczynie żeliwne, np. takie. Poszukaj naczynia żeliwnego, które najbardziej Ci odpowiada w akcesoriach do grillowania.
Składniki
- 200 g masła
- 200 g czekolady gorzkiej
- 250 g cukru
- 135 g mąki pszennej
- 50 g czekolady pokrojonej w drobne kawałki do posypania
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Grill rozgrzej do 160-180 stopni Celsjusza. Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć wszystkie palniki na minimum. Jeżeli grillujesz na węglowym grillu – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i rozsuń je na boki – grilluj w temperaturze pośredniej pomiędzy nimi.
- Na bocznym palniku grilla przygotuj kąpiel wodną: do małego garnka wlej wodę, zagotuj, na garnku ustaw nieco większą miskę, do której będziemy wrzucali czekoladę.
- Wrzuć czekoladę. Energicznie mieszaj rózgą lub trzepaczką, aby czekolada rozpuściła się. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
- Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszaj trzepaczką lub rózgą, aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Do drugiej miseczki rozbij jajka.
- Oddzielnie wymieszaj jajka z cukrem. Dodaj lekko wystudzoną czekoladę, ciągle mieszając.
- Dodaj mąkę, sól i mieszaj, aż masa będzie jednolita i bez grudek.
- Naczynie wyłóż papierem lub posmaruj masłem.
- Wlej ciasto do naczynia.
- Posyp dodatkową czekoladą brownie z wierzchu.
- Ustaw na rozgrzanym ruszcie. Piecz ok 25-30 minut.
- Brownie z grilla gotowe!