Brownie z grilla
30 min 4 osoby <30 zł

Brownie z grilla

Klasyczne brownie to kolejny super przepis do wykorzystania wszystkich możliwości Genesisa z bocznym palnikiem. Możecie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej na bocznym palniku, a potem piec brownie w naczyniu żaroodpornym na ruszcie. Koniecznie sprawdźcie ten przepis!

„Słodycze z grilla? Dziękuję. Nie jem. Ani słodyczy, ani cukru, ani nic. No chyba, że brownie. To kawałek tylko. No, może jeszcze jeden… :-)” Kacper Salzman

Tym razem prezentujemy przepis na deser, który raczej nie kojarzy się z grillowaniem. Mocno czekoladowe i wilgotne w środku brownie z grilla to doskonała propozycja na wizytę niespodziewanych gości. Ciasto przygotujesz błyskawicznie i możesz też mieć pewność, że jeszcze szybciej zniknie z talerzy Twoich przyjaciół! Brownie z grilla przygotowujemy w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza. Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć wszystkie palniki na minimum. Jeżeli grillujesz na grillu węglowym – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i rozsuń je na boki – grilluj w temperaturze pośredniej pomiędzy nimi.

Do przygotowania brownie na grillu potrzebne będzie też naczynie żeliwne, np. takie. Poszukaj naczynia żeliwnego, które najbardziej Ci odpowiada w akcesoriach do grillowania.

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 250 g cukru
  • 135 g mąki pszennej
  • 50 g czekolady pokrojonej w drobne kawałki do posypania
  •  szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Grill rozgrzej do 160-180 stopni Celsjusza. Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć wszystkie palniki na minimum. Jeżeli grillujesz na węglowym grillu – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i rozsuń je na boki – grilluj w temperaturze pośredniej pomiędzy nimi.
  2. Na bocznym palniku grilla przygotuj kąpiel wodną: do małego garnka wlej wodę, zagotuj, na garnku ustaw nieco większą miskę, do której będziemy wrzucali czekoladę.
  3. Wrzuć czekoladę. Energicznie mieszaj rózgą lub trzepaczką, aby czekolada rozpuściła się. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  4. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszaj trzepaczką lub rózgą, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  5. Do drugiej miseczki rozbij jajka.
  6. Oddzielnie wymieszaj jajka z cukrem. Dodaj lekko wystudzoną czekoladę, ciągle mieszając.
  7. Dodaj mąkę, sól i mieszaj, aż masa będzie jednolita i bez grudek.
  8. Naczynie wyłóż papierem lub posmaruj masłem.
  9. Wlej ciasto do naczynia.
  10. Posyp dodatkową czekoladą brownie z wierzchu.
  11. Ustaw na rozgrzanym ruszcie. Piecz ok 25-30 minut.
  12. Brownie z grilla gotowe!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Flambirowane banany w rumie z cynamonem 30 min 2 osoby Wideo Flambirowane banany w rumie z cynamonem
Ciasto czekoladowe – przepis na deser z grilla 60 min 3 osoby Wideo Ciasto czekoladowe – przepis na deser z grilla
Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla 30 min 4 osoby Wideo Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *