Burger z grilla po góralsku
60 min 3 osoby <120 zł Wideo

Burger z grilla po góralsku

Dzisiaj coś dla miłośników burgerów. Przedstawiamy burgera z grilla w wersji XXL, czyli burger po góralsku! Mięso wołowe wzbogacamy, dodając pomidory suszone, natkę pietruszki oraz parmezan. Soczystą wołowinę zamkniemy w chrupiących bułkach z dodatkiem podwędzanych oscypków. Pycha!

„Przygotowując mięso na burgery, koniecznie wymieszaj je z łojem w proporcjach 80% mięsa i 20% łoju. Formując burgery, pamiętaj, żeby były one zawsze nieco większe niż bułka.” Kacper Salzman

Przygotowując burgery, pamiętaj o tym, że kluczem do sukcesu jest zakupienie mięsa dobrej jakości. Wybieraj wołowinę w sprawdzonych sklepach, omijaj markety. Sposobem na uzyskanie soczystego burgera, jest wymieszanie mielonego mięsa wołowego z łojem w proporcji 80:20. By wzbogacić smak wołowiny i nadać jej nowego charakteru, do mięsa dodamy pokrojone suszone pomidory i starty ser parmezan. Dodatkowo oscypki, które będziemy dodawać na burgery, najpierw podwędzimy na grillu.

Sprawdź także: Jakie mięso na burgery wybrać?

Do podwędzania oscypków możesz zaopatrzyć się w stalowy pojemnik do wędzenia oraz w drewniane wiórki (my użyliśmy jabłkowych). W tym przepisie wystarczy pół opakowania wiórków, które wcześniej powinniśmy moczyć około 1 godziny w wodzie.

Sprawdź także: Jak grillować burgery – 5 praktycznych porad

Pamiętaj o tym, że mięso do burgera w momencie formowania powinno być zawsze nieco większe niż bułka, ponieważ na ruszcie pod wpływem temperatury, gotowy burger zrobi się trochę mniejszy. Formując burgery, możesz użyć też gotowej prasy do burgerów, które pomogą osiągnąć Ci idealny kształt mięsa.

Składniki

  • 800 g wołowiny
  • 200 g łoju
  • 3 bułki
  • 4 oscypki
  • 50 g rukoli
  • 100 g pomidorów suszonych
  • 1 cebula
  • 1 garść pietruszki zielonej
  • 50 g parmezanu
  •  Majonez (4 łyżki majonezu do posmarowania bułek)
  •  Ketchup
  •  Oliwa z oliwek (opcjonalnie, gdyby mięso wyszło zbyt suche)
  •  
  •  Dodatkowo
  • 1/2 opakowania wiórków jabłkowych

Przygotowanie:

  1. Grill rozgrzewamy do 200 stopni. Pół opakowania wiórków jabłkowych namaczamy 1 h w wodzie (wiórki znajdziesz tutaj). Następnie umieszczamy stalowym pojemniku na drewienka do wędzenia i układamy na rozgrzanym grillu. Wiórki możesz umieścić zarówno w stalowym module do wędzenia, jak i w tacce aluminiowej lub folii, w której trzeba zrobić kilka dziur, żeby się zapaliły.
  2. Grill rozgrzej do temperatury 200 stopni. Przygotuj 4 oscypki wędzone, ułóż je na 5 minut na rozgrzanej półce górnej w grillu gazowym.
  3. Mięso wołowe wymieszaj dokładnie z łojem, w proporcji: 20% łoju wołowego i 80% mięsa. Doprawiamy dopiero jak burgery będą uformowane.
  4. Po wymieszaniu, dodaj do miski posiekane pomidory suszone oraz surową cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Posiekaj świeżą pietruszkę i również dodaj do mięsa.
  5. Na drobnych oczkach tarki zetrzyj kawałek parmezanu, a następnie dosyp do wołowiny.
  6. Jeżeli w trakcie mieszania mięso będzie zbyt suche, możesz dodać nieco oliwy z oliwek (około 1 łyżki, w zależności od ilości użytego mięsa).
  7. Kiedy mięso zostało już wymieszane ze wszystkimi dodatkami, formujemy burgery. W tym celu możesz użyć specjalnej prasy do burgerów. W zależności od wielkości bułek, których używasz, mięso możesz także formować za pomocą mini prasy do burgerów. Pamiętaj o tym, że mięso do burgera w momencie formowania powinno być zawsze nieco większe niż bułka, ponieważ na ruszcie pod wpływem temperatury, gotowy burger zrobi się trochę mniejszy.
  8. Uformowane burgery doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Grill gazowy rozgrzej do 300 stopni.
  10. Przygotowane mięso na burgery możesz przełożyć na ruszt za pomocą łopatki.
  11. Mięso układamy na środku rusztu – grillujemy metodą bezpośrednią pod zamkniętą pokrywą. Grilluj po 4 minuty z każdej strony.
  12. Bułki przekrój na pół. Spód i górę posmaruj majonezem, takie bułki po przypieczeniu będą jeszcze bardziej chrupiące. Ułóż na grillu na 1 minutę, aby delikatnie się przypiekły.
  13. Zgrillowane wcześniej oscypki, pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż je na mięsie i grilluj razem jeszcze 1 minutę.
  14. Przypieczone bułki zdejmij z grilla, posmaruj je ketchupem i majonezem, a następnie na spodzie ułóż zgrillowane mięso z oscypkiem.
  15. Mięso posyp rukolą, dodaj nieco soli do smaku.
  16. Burger z grilla po góralsku gotowy! Smacznego!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle 30 min 3 osoby Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle
Grill burger z dwoma serami 15 min 1 osoba Grill burger z dwoma serami
Szpinakowy Cheeseburger z konfiturą z czerwonej cebuli 45 min 4 osoby Wideo Szpinakowy Cheeseburger z konfiturą z czerwonej cebuli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *