Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle
30 min 3 osoby <60 zł

Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle

Planujesz grill party z przyjaciółmi? Szukasz dobrego przepisu, który na pewno sprawdzi się podczas imprezy? Wypróbuj nasz przepis na burgera z grilla z serem mimolette i papryczkami chipotle. Soczyste mięso, chrupiąca bułka maślana i świeże dodatki sprawiają, że ten grillowany burger to idealne danie główne! Sprawdź!

„Kup mięso na burgera w miejscu, w którym zmielą je bezpośrednio dla Ciebie. Wybierz pół na pół antrykot i mostek z przerostami tłuszczu. Papryka chipotle to jalapeno, które jest wędzone i marynowane, doda wędzonego i pikantnego charakteru.” Marek Siol

Burgery to punkt obowiązkowy każdego grilla! Łatwe w przygotowaniu i uwielbiane przez wszystkich. Chyba trudno znaleźć osobę, która nie lubi burgera z grilla. Klasyczny przepis zakłada użycie bułki maślanej, mięsa wołowego i świeżych dodatków. Pamiętaj, że warto kupić mięso wołowe w sprawdzonym sklepie. Najlepiej poproś o zmielenie w proporcjach 50:50 antrykotu i mostku z przerostem tłuszczu. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, jego niewielki dodatek sprawi, że burger z grilla będzie wyjątkowo soczysty.

Sprawdź także: Jak grillować burgery – 5 praktycznych porad

W przepisie zastosowaliśmy dodatki w postaci sera mimolette, czyli francuskiego sera długo dojrzewającego. Ma on delikatny orzechowo-owocowy aromat z subtelną nutką karmelu. Doskonale pasuje do mięsa wołowego. Aby nadać burgerowi nieco charakteru, dodaliśmy także papryczki chipotle – to suszona wędzona dojrzała papryczka chili jalapeño. Jeżeli nie lubisz pikantnych dań, możesz pominąć ten składnik.

Burger z grilla z serem mimolette został przygotowany na grillu gazowym Enders.

Składniki

  • 400 g mięsa na burgery (200 g antrykot i 200 g mostka z przerostami tłuszczu)
  • 3 bułki maślane do burgerów
  • 100 g masła
  • 6 liści sałaty
  • 6 plastrów sera mimolette
  • 3 papryczki chipotle
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oleju
  •  sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki do wykonania burgera z grilla.
  2. Wymieszaj mięso i dopraw je dużą ilością świeżo mielonego pieprzu, uformuj z niego 3 tej samej wielkości kulki. Spłaszcz je tak, żeby były odrobinę większe od bułek. Do formowania mięsa możesz użyć prasy do burgerów.
  3. Ugotuj ziemniaka na bocznym palniku, poczekaj aż przestygnie i pokrój na 1 cm plasterki.
  4. Rozgrzej grilla gazowego do 250 stopni. Nasmaruj mięso olejem i połóż na rozgrzanym ruszcie razem z cebulą i ziemniakami. Mięso grillujemy metodą bezpośrednią (czyli należy ułożyć je w centralnym punkcie rusztu). Grilluj z otwartą pokrywą.
  5. Posól i popieprz mięso, ziemniaki i cebulę.
  6. Po 3 minutach obróć wszystkie składniki. Na mięsie połóż 2 plastry sera.
  7. Bułki posmaruj dokładnie masłem od wewnętrznej strony i także ułóż je na grillu. Piecz bułki tylko chwilę, aż się delikatnie przypieką i odłóż je na górną półkę.
  8. Zamknij grilla, żeby ser się stopił i po 3 minutach ściągnij wszystkie składniki.
  9. Posmaruj połówki bułek majonezem musztardą i ketchupem, ułóż składniki burgera.
  10. Burger z grilla gotowy! Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Szpinakowy Cheeseburger z konfiturą z czerwonej cebuli 45 min 4 osoby Wideo Szpinakowy Cheeseburger z konfiturą z czerwonej cebuli
Grillowane burgery z indyka 45 min 2 osoby Grillowane burgery z indyka
Burger wołowy z ogórkiem, musztardą i serem cheddar 30 min 2 osoby Wideo Burger wołowy z ogórkiem, musztardą i serem cheddar

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *