Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle
Planujesz grill party z przyjaciółmi? Szukasz dobrego przepisu, który na pewno sprawdzi się podczas imprezy? Wypróbuj nasz przepis na burgera z grilla z serem mimolette i papryczkami chipotle. Soczyste mięso, chrupiąca bułka maślana i świeże dodatki sprawiają, że ten grillowany burger to idealne danie główne! Sprawdź!
Burgery to punkt obowiązkowy każdego grilla! Łatwe w przygotowaniu i uwielbiane przez wszystkich. Chyba trudno znaleźć osobę, która nie lubi burgera z grilla. Klasyczny przepis zakłada użycie bułki maślanej, mięsa wołowego i świeżych dodatków. Pamiętaj, że warto kupić mięso wołowe w sprawdzonym sklepie. Najlepiej poproś o zmielenie w proporcjach 50:50 antrykotu i mostku z przerostem tłuszczu. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, jego niewielki dodatek sprawi, że burger z grilla będzie wyjątkowo soczysty.
Sprawdź także: Jak grillować burgery – 5 praktycznych porad
W przepisie zastosowaliśmy dodatki w postaci sera mimolette, czyli francuskiego sera długo dojrzewającego. Ma on delikatny orzechowo-owocowy aromat z subtelną nutką karmelu. Doskonale pasuje do mięsa wołowego. Aby nadać burgerowi nieco charakteru, dodaliśmy także papryczki chipotle – to suszona wędzona dojrzała papryczka chili jalapeño. Jeżeli nie lubisz pikantnych dań, możesz pominąć ten składnik.
Burger z grilla z serem mimolette został przygotowany na grillu gazowym Enders.
Składniki
- 400 g mięsa na burgery (200 g antrykot i 200 g mostka z przerostami tłuszczu)
- 3 bułki maślane do burgerów
- 100 g masła
- 6 liści sałaty
- 6 plastrów sera mimolette
- 3 papryczki chipotle
- 2 ogórki konserwowe
- 1 duży ziemniak
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie składniki do wykonania burgera z grilla.
- Wymieszaj mięso i dopraw je dużą ilością świeżo mielonego pieprzu, uformuj z niego 3 tej samej wielkości kulki. Spłaszcz je tak, żeby były odrobinę większe od bułek. Do formowania mięsa możesz użyć prasy do burgerów.
- Ugotuj ziemniaka na bocznym palniku, poczekaj aż przestygnie i pokrój na 1 cm plasterki.
- Rozgrzej grilla gazowego do 250 stopni. Nasmaruj mięso olejem i połóż na rozgrzanym ruszcie razem z cebulą i ziemniakami. Mięso grillujemy metodą bezpośrednią (czyli należy ułożyć je w centralnym punkcie rusztu). Grilluj z otwartą pokrywą.
- Posól i popieprz mięso, ziemniaki i cebulę.
- Po 3 minutach obróć wszystkie składniki. Na mięsie połóż 2 plastry sera.
- Bułki posmaruj dokładnie masłem od wewnętrznej strony i także ułóż je na grillu. Piecz bułki tylko chwilę, aż się delikatnie przypieką i odłóż je na górną półkę.
- Zamknij grilla, żeby ser się stopił i po 3 minutach ściągnij wszystkie składniki.
- Posmaruj połówki bułek majonezem musztardą i ketchupem, ułóż składniki burgera.
- Burger z grilla gotowy! Smacznego!