Burgery z grilla z jabłkiem
Znudziły Wam się klasyczne burgery? Macie ochotę spróbować czegoś mega prostego, a ciekawego? Koniecznie spróbujcie tego burgera! Można powiedzieć, że ma nasz krajowy twist: boczek i jabłko.
Przepis na klasyczne burgery z grilla z dodatkiem grillowanego jabłka, cebuli, boczku i rukoli. Całości dopełnia plaster sera cheddar. Doskonały pomysł na sycące danie podczas imprezy. Z łatwością przygotujesz kilka burgerów na raz tak, aby goście mogli zjeść je równocześnie! Bardzo prosty przepis, w którym smak broni się sam. Pamiętaj o tym, aby podpiec na grillu także bułki. Dzięki temu burgery z grilla będą idealnie chrupiące.
Sprawdź także: Jakie mięso na burgery wybrać?
Burgery z grilla przygotowujemy w temperaturze 280-300 stopni. Jeżeli grillujesz na gazówce, odkręć wszystkie palniki na maximum. Natomiast na grillu węglowym, rozpal cały komin brykietu lub węgla, przesyp do koszy char-basket i zsuń do środka.
Składniki
- 500 g wołowiny na burgery
- 2 bułki maślane do burgerów
- 4 plastry sera cheddar
- 4 plastry boczku
- 2 plastry jabłka
- 2 plastry cebuli
- 50 g rukoli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Ketchup
- Majonez
- Olej (do posmarowania mięsa)
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Grill rozgrzej do 280-300 stopni. Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć wszystkie palniki na maximum. Jeżeli grillujesz na węglowym grillu – rozpal cały komin brykietu lub węgla, przesyp do koszy char-basket i zsuń do środka.
- Przygotuj wszystkie składniki na burgery z grilla.
- Przypraw mięso gałką muszkatołową i cynamonem.
- Uformuj burgery. Pamiętaj, że kotlet musi być nieco większy niż bułka, ponieważ pod wpływem temperatury mięso nieco się zmniejszy. Do formowania burgerów możesz użyć także prasy do burgerów.
- Pokrój cebulę i jabłko w krążki ok. 0,5 cm szerokości.
- Posmaruj burgery olejem. Przypraw solą i pieprzem z wierzchu.
- Na rozgrzaną patelnię żeliwną połóż boczek, cebulę i jabłka. Grilluj z obu stron, aż będą ładnie spieczone.
- Uformowanego kotleta do burgera grilluj na rozgrzanym ruszcie po 2-3 minuty z obu stron.
- Połóż ser i zapiecz jeszcze chwilę – możesz przełożyć na półkę górną w grillu. Spiecz bułki (wystarczy około 1 minuty na grillu).
- Złóż burgera – posmaruj dolną bułkę majonezem, a górną ketchupem. Następnie połóż trochę rukoli, kotleta, jabłko, cebulę i boczek.
- Burgery z grilla z jabłkiem, boczkiem i cebulą gotowe!