Burgery z grilla z jabłkiem
30 min 2 osoby <60 zł

Burgery z grilla z jabłkiem

Znudziły Wam się klasyczne burgery? Macie ochotę spróbować czegoś mega prostego, a ciekawego? Koniecznie spróbujcie tego burgera! Można powiedzieć, że ma nasz krajowy twist: boczek i jabłko.

„Pomyślałem tak: co pasuje do wołowiny? Wieprzowina – no jasne. Stąd boczek. A do boczku? Jabłko wchodzi ładnie. A do jabłka? Cynamon! Dodamy go do mięsa! Próbowaliście tego kiedyś? Wychodzi super – tylko nie można przesadzić. Nie chcemy zrobić z burgera szarlotki!” Kacper Salzman

Przepis na klasyczne burgery z grilla z dodatkiem grillowanego jabłka, cebuli, boczku i rukoli. Całości dopełnia plaster sera cheddar. Doskonały pomysł na sycące danie podczas imprezy. Z łatwością przygotujesz kilka burgerów na raz tak, aby goście mogli zjeść je równocześnie! Bardzo prosty przepis, w którym smak broni się sam. Pamiętaj o tym, aby podpiec na grillu także bułki. Dzięki temu burgery z grilla będą idealnie chrupiące.

Sprawdź także: Jakie mięso na burgery wybrać?

Burgery z grilla przygotowujemy w temperaturze 280-300 stopni. Jeżeli grillujesz na gazówce, odkręć wszystkie palniki na maximum. Natomiast na grillu węglowym, rozpal cały komin brykietu lub węgla, przesyp do koszy char-basket i zsuń do środka.

Składniki

  • 500 g wołowiny na burgery
  • 2 bułki maślane do burgerów
  • 4 plastry sera cheddar
  • 4 plastry boczku
  • 2 plastry jabłka
  • 2 plastry cebuli
  • 50 g rukoli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  •  Ketchup
  •  Majonez
  •  Olej (do posmarowania mięsa)
  •  Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Grill rozgrzej do 280-300 stopni. Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć wszystkie palniki na maximum. Jeżeli grillujesz na węglowym grillu – rozpal cały komin brykietu lub węgla, przesyp do koszy char-basket i zsuń do środka.
  2. Przygotuj wszystkie składniki na burgery z grilla.
  3. Przypraw mięso gałką muszkatołową i cynamonem.
  4. Uformuj burgery. Pamiętaj, że kotlet musi być nieco większy niż bułka, ponieważ pod wpływem temperatury mięso nieco się zmniejszy. Do formowania burgerów możesz użyć także prasy do burgerów.
  5. Pokrój cebulę i jabłko w krążki ok. 0,5 cm szerokości.
  6. Posmaruj burgery olejem. Przypraw solą i pieprzem z wierzchu.
  7. Na rozgrzaną patelnię żeliwną połóż boczek, cebulę i jabłka. Grilluj z obu stron, aż będą ładnie spieczone.
  8. Uformowanego kotleta do burgera grilluj na rozgrzanym ruszcie po 2-3 minuty z obu stron.
  9. Połóż ser i zapiecz jeszcze chwilę – możesz przełożyć na półkę górną w grillu. Spiecz bułki (wystarczy około 1 minuty na grillu).
  10. Złóż burgera – posmaruj dolną bułkę majonezem, a górną ketchupem. Następnie połóż trochę rukoli, kotleta, jabłko, cebulę i boczek.
  11. Burgery z grilla z jabłkiem, boczkiem i cebulą gotowe!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle 30 min 3 osoby Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle
Szpinakowy Cheeseburger z konfiturą z czerwonej cebuli 45 min 4 osoby Wideo Szpinakowy Cheeseburger z konfiturą z czerwonej cebuli
Burgery wołowe z sosem miętowo-majonezowym 30 min 2 osoby Wideo Burgery wołowe z sosem miętowo-majonezowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *