Ciabatta z grillowanym rostbefem
Marek Siol, autor bloga Hungry Eyes poleca przepis na ciabattę z grillowanym rostbefem. Szukasz pomysłu na smaczną i pożywną kanapkę? Właśnie go znalazłeś. Pamiętaj tylko, żeby steka nie solić przed grillowaniem, a grill dobrze rozgrzać.
„Pamiętaj o tym, żeby nie solić steka przed grillowaniem. Warto też bardzo mocno rozgrzać grill, aby zachować wszystkie właściwości mięsa i jego doskonały smak. ”
Marek Siol
Wariacja na temat włoskiej ciabatty w grillowanej wersji. Soczysty rostbef i przyjemnie chrupiąca gorczyca w musztardzie francuskiej, to wszystko zamknięte w zgrillowanej, miękkiej bułce. Ciabatta z rostbefem to doskonały pomysł na lunch lub kolację.
Składniki
- 200g rostbefu (najlepiej sezonowanego)
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki ketchupu
- 4 plastry sera
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1 garść ulubionej sałaty
- 0,5 małej czerwonej cebuli
- 2 ogórki konserwowe
- 4 łyżki oleju
- bułka ciabatta
- Marynata
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- 100 ml oleju rzepakowego
- 20 ml sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciabatty z grillowanym rostbefem zacznij od rozbicia steka pięścią na grubość 2 cm. Marynuj minimum godzinę (im dłużej tym lepiej).
- Wszystkie składniki na ciabattę z grillowanym rostbefem przygotuj na desce. Będzie Ci łatwiej przygotować danie z grilla.
- Grilluj steka na dużym ogniu po 4 minuty z każdej strony. W połowie grillowania podsmaż cebulkę i czosnek, posól i popieprz, a steka polej olejem i odłóż na 2 minuty, żeby mięso odpoczęło.
- Zgrilluj bułkę, tak jak lubisz. Jedną połowę posmaruj sosami, a na drugiej połóż ser i wszystkie składniki kanapki. Steka pokrój na cienkie plastry i nadziej nim bułkę.
- Ciabatta z grillowanym rostbefem gotowa!