Ciabatta z grillowanym rostbefem
30 min 2 osoby <60 zł

Ciabatta z grillowanym rostbefem

Marek Siol, autor bloga Hungry Eyes poleca przepis na ciabattę z grillowanym rostbefem. Szukasz pomysłu na smaczną i pożywną kanapkę? Właśnie go znalazłeś. Pamiętaj tylko, żeby steka nie solić przed grillowaniem, a grill dobrze rozgrzać.

„Pamiętaj o tym, żeby nie solić steka przed grillowaniem. Warto też bardzo mocno rozgrzać grill, aby zachować wszystkie właściwości mięsa i jego doskonały smak. ” Marek Siol

Wariacja na temat włoskiej ciabatty w grillowanej wersji. Soczysty rostbef i przyjemnie chrupiąca gorczyca w musztardzie francuskiej, to wszystko zamknięte w zgrillowanej, miękkiej bułce. Ciabatta z rostbefem to doskonały pomysł na lunch lub kolację.

Składniki

  • 200g rostbefu (najlepiej sezonowanego)
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 4 plastry sera
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 garść ulubionej sałaty
  • 0,5 małej czerwonej cebuli
  • 2 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki oleju
  •  bułka ciabatta
  •  
  •  Marynata
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 20 ml sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ciabatty z grillowanym rostbefem zacznij od rozbicia steka pięścią na grubość 2 cm. Marynuj minimum godzinę (im dłużej tym lepiej).
  2. Wszystkie składniki na ciabattę z grillowanym rostbefem przygotuj na desce. Będzie Ci łatwiej przygotować danie z grilla.
  3. Grilluj steka na dużym ogniu po 4 minuty z każdej strony. W połowie grillowania podsmaż cebulkę i czosnek, posól i popieprz, a steka polej olejem i odłóż na 2 minuty, żeby mięso odpoczęło.
  4. Zgrilluj bułkę, tak jak lubisz. Jedną połowę posmaruj sosami, a na drugiej połóż ser i wszystkie składniki kanapki. Steka pokrój na cienkie plastry i nadziej nim bułkę.
  5. Ciabatta z grillowanym rostbefem gotowa!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Tosty z krewetkami 15 min 2 osoby Wideo Tosty z krewetkami
Ciabatta z grillowaną polędwicą, pomidorem, rukolą i sosem majonezowo-chrzanowym 30 min 2 osoby Wideo Ciabatta z grillowaną polędwicą, pomidorem, rukolą i sosem majonezowo-chrzanowym
Sandwiche, czyli kanapki na ciepło z grilla 15 min 2 osoby Sandwiche, czyli kanapki na ciepło z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *