Cukinia z grilla – Jak przygotować?
45 min 4 osoby <30 zł

Cukinia z grilla – Jak przygotować?

Lipiec pomału dobiega końca, przed nami sierpień. A druga połowa lata oznacza jedno – rozpoczęcie sezonu na cukinię. Pasztet, leczo, cukinia duszona, pieczona i na surowo, dodatek do sałatki czy też popularne placki. Sposobów przygotowywania jest wiele. My oczywiście polecamy cukinię przyrządzoną na grillu.

To warzywo pochodzące z terenów Ameryki Południowej jest popularne nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak. Jest również chętnie wybierane ze względu na witaminy i minerały, jakie są w niej zawarte.

Warzywo bogate w witaminy

Cukinia, zwana inaczej kabaczkiem, znana jest z dużej zawartości witaminy z grup: A, B, K oraz C. Dlaczego są one tak ważne? Witaminy z grupy B są niezbędne do właściwej pracy naszego mózgu. Wspomagają również trawienie. Z kolei witamina A doskonale wpływa na nasz wzrok oraz na naszą odporność. Podobnie zresztą jak witamina C, która dodatkowo sprzyja naszym zębom oraz pozytywnie wpływa na przyswajanie żelaza. Z kolei witamina K zapobiega uciążliwemu gromadzeniu się wody w naszym organizmie. Ale na tym nie koniec. Cukinia jest ponadto bogata w wapń, sód czy chociażby w jod. Wszystkich dbających o linię z pewnością ucieszy informacja, że 90% zawartości tego warzywa to woda, a jej szacunkowa wartość kaloryczna to 15 kcal na 100 g!

Cukinia z grilla do dobry dodatek do popularnego mięsa, ale też doskonała alternatywa dla wegetarian i wegan. To warzywo bardzo dobrze komponuje się z wyrazistymi przyprawami, dlatego dobrym pomysłem jest przygotowanie na przykład marynaty czosnkowej. Jak ją przyrządzić? Nic prostszego!

Składniki

  •  cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  •  sól
  •  pieprz
  •  oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Dwa ząbki czosnku miksujemy z solą (najlepiej morską), pieprzem (dobrze sprawdzi się czarny, świeżo zmielony) i z około ¼ szklanki oliwy z oliwek.
  2. Cukinię kroimy wedle uznania, albo w podłużne paski, albo dzielimy ją na krążki.
  3. Tak przygotowane warzywo smarujemy naszą marynatą i odkładamy na około 20 – 30 minut.
  4. Następnie wykładamy cukinię na rozgrzany wcześniej grill i pieczemy ją przez 10 – 15 minut (ważne! z każdej strony), aż do uzyskania lekko brązowego koloru i miękkości.

Zobacz również:

Pieczarki z grilla z cukinią i mozzarellą 30 min 2 osoby Pieczarki z grilla z cukinią i mozzarellą
Sałatka z kuskusem – przepis na tabbouleh 30 min 2 osoby Sałatka z kuskusem – przepis na tabbouleh
Brokuł z grilla z dipem jogurtowo-koperkowym 15 min 2 osoby Brokuł z grilla z dipem jogurtowo-koperkowym