Czarny dorsz
Ryba z grilla? Czemu nie. Na ruszcie świetnie sprawdzi się czarny dorsz. Sprawdź, jak go przygotować. Ten prosty przepis z pewnością zaskoczy Twoich gości.
„Grillowanie zaczynamy od cukinii, ponieważ z nią zejdzie najdłużej. Mięso przygotowujemy zaraz przed wrzuceniem na ruszt – przyprawiamy tylko solą i pieprzem.”
Marek Siol
Dorsz, nazywany królem Bałtyku, to niezwykle delikatne i bogate w cenne witaminy mięso. Wystarczy tylko chwila na ruszcie, abyś mógł cieszyć się delikatnym mięsem grillowanego dorsza.
Składniki
- dorsz
- sól
- pieprz
- dymka
- 4 łyżeczki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka miodu
- połówka cytryny
- cukinia
Przygotowanie:
- Dorsza posól i popierz. Cukinię posól i połóż na ruszcie.
- Dressing przygotuj z oleju rzepakowego, soku z cytryny, miodu i dymki. Wyciśnij sok z połówki cytryny, dodaj dymkę lub szczypiorek oraz łyżkę miodu. Całość posól. Sos przelej do słoika, zakręć i szejkuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Rybę i cukinię przełóż na talerz. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem.