Dipy do grillowanych dań – smaczne urozmaicenie
>5 osób

Dipy do grillowanych dań – smaczne urozmaicenie

Dania z grilla są już swego rodzaju urozmaiceniem codziennej kuchni. Dzieje się tak chociażby z tego względu, że zazwyczaj grillujemy w porze wiosenno-letniej. Smak mięsa i warzyw upieczonych na grillu pomogą wzbogacić dipy do grillowanych dań. Tym bardziej, że niektóre z nich również można przyrządzić na ruszcie.

Możliwości, jakie dają nam sosy i kremy jest wiele. Można tworzyć niezliczoną liczbę smaków, które będą łagodne lub pikantne, pomidorowe lub czosnkowe. Poniżej proponujemy podstawowe, łatwe do przygotowania dipy, które będą idealne na wieczory przy grillu.

Dipy do grillowanych dań – własny ketchup

Do wykonania tego podstawowego dipu przyda nam się marchewka, cebula, czosnek i pikantna papryczka pokrojone w drobną kosteczkę. Na ruszcie postawmy naczynie i wlejmy do niego olej. W oleju powinny znaleźć się również kminek i kolendra. Po podgrzewaniu przez około 2 minuty dodajmy obrane i pokrojone warzywa. Podgrzewamy kilka minut, a następnie dodajemy 4-5 łyżek miodu. Po zagotowaniu wlewamy 300 ml octu i podgrzewamy do chwili, gdy płyn zredukuje się o połowę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory bez skórki, liść laurowy i papryczkę w proszku. Gotujemy całość przez około pół godziny, a następnie blendujemy. Keczup jest gotowy do spożycia po ostudzeniu.

Ketchup – składniki: 

  • marchewka
  • cebula
  • czosnek
  • pikantna papryczka
  • kminek
  • kolendra
  • 5 łyżek miodu
  • 300ml octu
  • koncentrat pomidorowy
  • pomidory bez skórki
  • liść laurowy
  • papryczka w proszku

Czas przygotowania: 45 minut
Czas gotowania: 30 minut
Liczba osób – porcji: 8 os.

Akcesoria:
żeliwny garnek

Dipy do grillowanych dań – klasyczny majonez

Na grillu można przygotować również majonez. Do jego przygotowania będzie potrzebna cytryna, a właściwie jej sok. Najpierw umyty i przekrojony na pół owoc kładziemy na ruszcie tak, żeby przypiec przekrojoną stronę cytryny. Po przypieczeniu wyciskamy sok z obu połówek. Wlewamy sok do naczynia i dodajemy 3 żółtka, sól i musztardę. Po dokładnym ubiciu powinniśmy otrzymać puszysty, biały krem. Do masy powoli wlewamy olej, cały czas mieszając. Na koniec można doprawić solą do smaku.

Smaki i rodzaje dipów możemy dobierać w zależności od naszych preferencji i gustów smakowych. Ich wykonanie nie zajmie dużo czasu, dlatego z pewnością zdążymy przygotować kilka rodzajów, aby dogodzić wszystkim grillującym.

Majonez – składniki:

  • cytryna
  • 3 żółtka
  • sól
  • musztarda

Czas przygotowania: 15 minut
Czas grillowania: 15 minut
Liczba osób – porcji: 8 os.

Akcesoria:
łyżka do naczyń o delikatnej powierzchni

Zobacz również:

Nowy Pieczone brokuły z grilla 30 min 2 osoby Pieczone brokuły z grilla
Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem 2h >5 osób Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem
Tofu wędzone 5h 2 osoby Tofu wędzone