Domowej roboty ketchup z grilla
30 min 2 osoby <30 zł Wideo

Domowej roboty ketchup z grilla

Historia sosu ketchup sięga XVII wieku, wymyślili go Chińczycy i była to zaprawa pierwotnie stosowana do przyrządzania potraw rybnych. W 1876 r. sos dotarł do USA i jego receptura została dostosowana do tamtejszych przyzwyczajeń smakowych przez Henry’ego Johna Heinza. Dziś jest to jeden z najpopularniejszych sosów na świecie, bez którego nie wyobrażamy sobie wielu grillowanych dań. Możemy go kupić niemalże w każdym sklepie spożywczym, jednak to ten przyrządzony w domu, własnoręcznie, jest nie tylko najsmaczniejszy ale i najzdrowszy. Przedstawiamy przepis na domowej roboty ketchup, szybki, prosty, aromatyczny i niezastąpiony!

„Dla podbicia smaku ketchupu podczas gotowania dodajmy do niego gałązki z pomidorów, które mają mnóstwo aromatu. Pamiętajmy o tym, aby wyjąć je przed blendowaniem.” Michał Dobosz

Domowy ketchup to doskonałe uzupełnienie wszelkiego rodzaju kanapek i burgerów z grilla. Dodatek w postaci cynamonu i selera naciowego sprawia, że sos zyskuje niezwykły aromat i jest o wiele lepszy od ketchupów dostępnych w sklepach. Warto przygotować większą ilość tego pysznego dodatku i mieć go zawsze pod ręką. Domowy ketchup sprawia, że nawet zwykłe dania zamienią się w doskonałą ucztę kulinarną.

Składniki

  •  Pomidory koktajlowe
  •  Pomidory z puszki
  •  Przecier pomidorowy
  •  Oliwa z oliwek
  •  Czosnek
  •  Cebula czerowna
  •  Seler naciowy
  •  Laska cynamonu
  •  Cukier brązowy
  •  Pieprz
  •  Kolendra
  •  Czosnek granulowany
  •  Papryka słodka
  •  Kumin
  •  Czerwony ocet winny
  •  Sos Sriracha

Przygotowanie:

  1. Przygotowania sosu rozpoczynamy od posiekania w drobną kostkę czerwonej cebuli, czosnku, imbiru oraz selera. Składniki te będziemy podsmażać na odrobinie oliwy na palniku bocznym na grillu.  Jednym z podstawowych składników sosu ketchup są oczywiście pomidory. Pokrojone dodajemy do podsmażonych warzyw.
  2. W prawdziwie aromatycznym sosie ketchup nie może zabraknąć przypraw. Dodajemy więc: pieprz młotkowany z kolendrą, czosnek granulowany, kumin oraz słodka paprykę.
  3. Do całości dodajemy przecier pomidorowy oraz pokrojone pomidory z puszki. Dla uzyskania odrobiny słodyczy, a także podbicia smaku, dodajemy dwie łyżki brązowego cukru, który świetnie współgra z pomidorami. Do mikstury dorzucamy także laskę cynamonu oraz połamane gałązki pomidorów, w których znajduje się dużo smaku i aromatu.
  4. Tak przygotowaną mieszankę pozostawiamy na ogniu do momentu, aż sos zredukuję się. Ketchup jest już praktycznie gotowy, pozostało go zblendować. Uprzednio wyjmujemy cynamon i gałązki pomidorów.
  5. Ketchup, który kupujemy w sklepach, ma zazwyczaj delikatną konsystencję. Aby uzyskać taki sam efekt, przecedzamy sos przez sitko. Aby dodać mu jeszcze bardziej wyrazistego smaku, dolewamy czerwony ocet winny, który nada również koloru oraz dla coś dla fanów pikanterii – sos Sriracha.
  6. Przed podaniem sos powinien ostygnąć. Tak przygotowany ketchup świetnie komponuje się z większością grillowanych dań. Nasza propozycja to kanapka z grillowanym wędzonym boczkiem, gdzie domowej roboty ketchup nadał jej niezwykłego charakteru. Smacznego!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Ciabatta z grillowanym rostbefem 30 min 2 osoby Ciabatta z grillowanym rostbefem
Ciabatta z grillowaną polędwicą, pomidorem, rukolą i sosem majonezowo-chrzanowym 30 min 2 osoby Wideo Ciabatta z grillowaną polędwicą, pomidorem, rukolą i sosem majonezowo-chrzanowym
Sandwiche, czyli kanapki na ciepło z grilla 15 min 2 osoby Sandwiche, czyli kanapki na ciepło z grilla