Flambirowane banany w rumie z cynamonem
Dziś przygotujemy dla Was niezwykle efektowny i pyszny deser. Flambirowane banany to coś, co warto przygotować, kiedy chcemy urządzić prawdziwe widowisko przy grillu! Te flambirowane w rumie z dodatkiem skórki cytryny i cynamonu smakują wyśmienicie. Sprawdźcie koniecznie, jak przygotować ten prosty i szybki deser!
„Flambirowanie, czyli podpalanie potraw, przy owocach ma za zadanie podbić ich smak, a przy okazji jest bardzo widowiskowe”
Michał Dobosz
Kremowe banany flambirowane to niezwykle smaczny i efektowny deser. Słodycz bananów w połączeniu z kwaskowością cytryny zapewnia doskonałe wrażenia smakowe.
Składniki
- Banany
- Cukier brązowy Muscovado
- Rum
- Cytryna
- Cynamon
- Masło
Przygotowanie:
- Przygotowania rozpoczynamy od obrania bananów i pokrojenia ich na mniejsze części. Na tarce drobno ścieramy skórkę z cytryny.
- Na patelni roztapiamy masło i dodajemy dwie łyżki brązowego cukru. Kiedy całość ładnie się ze sobą połączy, wrzucamy wcześniej przygotowane banany. Zamykamy pokrywę grilla na dwie minuty, po tym czasie obracamy banany i ponownie zamykamy pokrywę. Banany powinny ładnie zbrązowieć, dzięki karmelowi, jaki powstał nam z brązowego cukru. Już na tym etapie w powietrzu czuć wspaniały aromat.
- Przyszedł czas na gwóźdź programu – flambirowanie. Jest to inaczej podpalanie potraw, w przypadku owoców doskonale podbija ich smak. Rum, który poprzez odparowanie powinien wywołać płomienie, nada charakteru naszemu deserowi i zrobi prawdziwe show!
- Nasze banany są już prawie gotowe. Pozostało jeszcze dodać odrobinę skórki z cytryny, która nada kwaskowaty aromat i smak oraz nieco cynamonu, który idealnie komponuje się z całością.
- W taki oto sposób banany flambirowane banany w rumie z dodatkiem skórki z cytryny i cynamonem są gotowe do podania. Można je serwować same lub z dodatkiem lodów. Smaczne, szybkie, proste i efektowne!