Gazpacho z grillowanych warzyw
45 min 2 osoby <60 zł

Gazpacho z grillowanych warzyw

Składniki

  • 6 dużych pomidorów
  • 3 średnie papryki
  • 2 średnie obrane czerwone cebule
  •  oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka grubej soli morskiej
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 4 łyżki posiekanych liści bazyli
  • 1 łyżka octu sherry lub octu balsamicznego
  • 1/4 łyżeczki Tabasco
  • ½ ogórka sałatkowego obranego przekrojonego wzdłuż i bez pestek
  • 125 ml kwaśnej śmietany ( 20% )

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać grilla do średniej temperatury ( 175 – 230 C )
  2. Usunąć z pomidorów szypułki, przekroić je na pół i usunąć nasiona. Paprykę pokroić wzdłuż na szerokie paski, oczyścić z nasion i umyć. Cebulę pokroić w krążki szerokości centymetra.
    Dwa paski papryki i dwa plastry cebuli odłożyć do lodówki, przydadzą się później do dekoracji. Pozostałe warzywa ( paprykę, pomidory i cebulę ) posmarować oliwą i doprawić solą i pieprzem.
  3. Przed grillowaniem pamiętamy aby starannie oczyścić ruszt grilla. Pomidory i paprykę grillujemy 7-10 minut w średniej temperaturze metodą bezpośrednią przy zamkniętej pokrywie. Grillujemy do momentu aż na skórce pojawią się pęcherzyki a miąższ będzie miękki. W czasie grillowania obracamy 1-2 razy aby warzywa się równomiernie upiekły. W tym samym czasie grillujemy krążki cebuli aż zbrązowieją i będą chrupkie.
    Wszystko zdejmujemy z grilla i studzimy.
  4. Grillowane i ostudzone warzywa zmiksować z sokiem pomidorowym. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc .
  5. Sprawdzić konsystencję schłodzonego puree warzywnego. Jeśli jest zbyt gęste należy rozcieńczyć z sokiem pomidorowym. Dodać posiekaną bazylię, ocet i tabasco. Doprawić wedle upodobań solą i pieprzem.
  6. Pozostawione krążki cebuli i papryki siekamy drobno wraz z ogórkiem.
  7. Gazpacho schłodzone lub w temperaturze pokojowej wlewamy do miseczek do zupy. Podajemy ozdobione kleksem kwaśnej śmietany, posiekanymi warzywami oraz liśćmi bazylii.

Zobacz również:

Zupa z wędzonego homara 90 min 2 osoby Zupa z wędzonego homara
Krem z wędzonej dyni Hokkaido 2h 3 osoby Krem z wędzonej dyni Hokkaido
Zupa Tom Kha 30 min 4 osoby Wideo Zupa Tom Kha