Glazurowany kurczak „Earl Grey” w ca┼éo┼Ťci z grilla
60 min 5 soób <60 zł Wideo

Glazurowany kurczak „Earl Grey” w ca┼éo┼Ťci z grilla

Cz─Östo spotykany na naszych grillach, a nast─Öpnie sto┼éach dr├│b, jest nie tylko ┼éatwy i szybki w obr├│bce, ale r├│wnie┼╝ posiada wysok─ů zawarto┼Ť─ç bia┼éka i nisk─ů zawarto┼Ť─ç t┼éuszczu, przez co dania z jego udzia┼éem s─ů lekkie, zdrowe, a przy tym syc─ůce.

ÔÇ×Kurczak b─Ödzie idealny do spo┼╝ycia, je┼╝eli wewn─ůtrz mi─Ösa odnotujemy temperatur─Ö 74┬░C. Do kurczaka przygotowujemy marynat─Ö: do wyci┼Ťni─Ötego soku z cytryny ┼Ťcieram na drobnych oczkach czosnek i imbir, dodaj─Ö s├│l oraz mi├│d. Miodu nie ┼╝a┼éujemy ÔÇô chcemy, ┼╝eby powsta┼éo co┼Ť w rodzaju syropu.ÔÇŁ Julian Karewicz

Wraz z naszym cz┼éowiekiem do zada┼ä specjalnych ÔÇô niezast─ůpionym kucharzem, Julianem Karewiczem ÔÇô postanowili┼Ťmy przygotowa─ç aromatycznego, glazurowanego kurczaka, opiekanego w ca┼éo┼Ťci na grillu.

Zadanie ułatwił nam modułowy stojak z serii Gourmet BBQ System Weber.

Dzi─Öki jego funkcjonalno┼Ťci mo┼╝ecie r├│wnocze┼Ťnie opieka─ç mi─Öso oraz dodatki np. w postaci ziemniak├│w. Tym sposobem zaoszcz─Ödzicie nie tylko czas, ale i miejsce na ruszcie.

Gor─ůco zach─Öcamy do skorzystania z przepisu i wsp├│lnego grillowania.

Polecaj─ů,
Michał Dobosz i Julian Karewicz

Składniki

  •  kurczak zagrodowy ekologiczny
  •  s├│l
  •  oliwa
  •  sk├│rki cytrus├│w
  •  imbir
  •  ┼éupiny czosnku
  •  herbata Earl Grey
  •  Glazura:
  •  sok z cytryny
  •  starty imbir
  •  czosnek
  •  s├│l
  •  mi├│d jasny np. wielokwiatowy

Przygotowanie:

  1. Przygotowania kulinarne zacz─Öli┼Ťmy od kurczaka. W dr├│b, kt├│rego u┼╝yli┼Ťmy, zaopatrzyli┼Ťmy si─Ö u zaufanej fermy, co r├│wnie┼╝ polecamy zrobi─ç i Wam. Podczas wyboru mi─Ösa unikajcie market├│w i sklep├│w, kt├│re opr├│cz niskiej ceny, oferuj─ů bomb─Ö antybiotykow─ů gratis.
  2. Wewn─Ötrzn─ů i zewn─Ötrzn─ů stron─Ö kurczaka opr├│szyli┼Ťmy solidn─ů porcj─ů soli, a sk├│rk─Ö natarli┼Ťmy oliw─ů.
  3. Kolejnym krokiem było wykorzystanie niezwykle prostego i ciekawego pomysłu na napar.
  4. W tym celu, wykorzystali┼Ťmy pozosta┼éo┼Ťci ze sk┼éadnik├│w przeznaczonych do glazury; czosnku, cytryny oraz imbiru.
  5. Sk├│rki, ┼éupiny i wi├│rki umie┼Ťcili┼Ťmy w stojaku, po czym zalali┼Ťmy ca┼éo┼Ť─ç herbat─ů Earl Grey.
  6. Tak otrzymany wywar miał za zadanie nadać potrawie dodatkowego smaku i oryginalnego aromatu.
  7. Pozostało nadziać drób na wypełnione naparem akcesorium.
  8. Istotn─ů wskaz├│wk─ů o jakiej powinni┼Ťcie pami─Öta─ç jest za┼éo┼╝enie skrzyde┼éek z ty┼éu. Gwarantuje to nieprzypalanie si─Ö kurczaka w trakcie grillowania. Nie zapomnijcie r├│wnie┼╝ o zawini─Öciu szyjki tak, aby wywar nie wydosta┼é si─Ö na zewn─ůtrz.
  9. Mi─Öso zamkn─Öli┼Ťmy w grillu na 45 minut, w tym czasie zaj─Öli┼Ťmy si─Ö przygotowaniami wcze┼Ťniej wspomnianej glazury.
  10. Do wyci┼Ťni─Ötego z ca┼éej cytryny soku, starli┼Ťmy ┼Ťwie┼╝y imbir i czosnek. Nast─Öpnie dodali┼Ťmy odrobin─Ö soli i hojn─ů ilo┼Ť─ç miodu wielokwiatowego, otrzymuj─ůc konsystencje syropu.
  11. Tak przygotowan─ů glazur─ů nasmarowali┼Ťmy piek─ůcego si─Ö kurczaka.
  12. Kiedy dr├│b osi─ůgn─ů┼é 74 stopnie, mogli┼Ťmy ko┼äczy─ç grillowanie i zasiada─ç do sto┼éu.
  13. Po nieca┼éej godzinie grillowania zastali┼Ťmy na ruszcie soczyste mi─Öso z chrupi─ůc─ů, pi─Öknie skarmelizowan─ů sk├│rk─ů.

Przepis wideo:

play

Zobacz r├│wnie┼╝:

Kurczak z rożna po marokańsku 90 min 4 osoby Wideo Kurczak z rożna po marokańsku
Jak zrobić pałki z kurczaka jerk? 60 min 2 osoby Wideo Jak zrobić pałki z kurczaka jerk?
Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ 15 min 4 osoby Wideo Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ