Grill burger z dwoma serami
Soczysty burger zamknięty w wegańskiej bułce, w towarzystwie chrupiących warzyw to doskonała propozycja na treściwą kolację lub pyszny obiad. Poznaj nasz przepis!
„Jeśli nie posiadasz w domu grilla, usmaż burgery beztłuszczowo na bardzo dobrze rozgrzanej patelni grillowej (najlepiej żeliwnej) przez ok. 2 i pół minuty z każdej strony.”
Paweł Indyka
Połączenie lekko solonego sera halloumi z łagodnym, kremowym smakiem cheddara o nieco orzechowej nucie, a do tego najlepszej jakości wołowina black angus to zestawienie, które musi okazać się strzałem w dziesiątkę. Ten grill burger zagości w Twoim menu na stałe.
Składniki
- 130 g Bułka wegańska
- 200 g Mięso black angus
- Sos aioli
- Szatkowana sałata rzymska
- 1 Cebula czerwona grillowana
- 1 Pomidor malinowy
- 1 Plaster sera cheddar
- 1 Plaster sera halloumi
- Ketchup
Przygotowanie:
- Mięso na burgery powinno być zimne, nie należy go przed smażeniem ogrzewać do temperatury pokojowej.
- Zmielić mięso, uformować burgery. W formowaniu idealnych grill burgerów pomoże Ci prasa do burgerów.
- Grill nagrzać do temperatury 250-270 stopni (rozpalamy na najwyższej klasy węglu drzewnym). Mięso grillować po 1-1,5 min z każdej strony. Pokrywę grilla otwierać tylko, aby przekręcić mięso, dzięki grillowaniu przy zamkniętej pokrywie, mięso nabiera delikatnego podwędzanego smaku.
- Jeśli nie posiadasz w domu grilla, usmaż burgery beztłuszczowo na bardzo dobrze rozgrzanej patelni grillowej (najlepiej żeliwnej) przez ok. 2 i pół minuty z każdej strony (lub piecz w piekarniku w 190 stopniach, na blasze, przez ok. 4 minut z każdej strony). Tuż przed smażeniem posolić solą morską (ale tylko z tej strony, na której będziemy za chwilę smażyć, drugą stronę posolić dopiero na patelni tuż przed odwróceniem burgera). Po odwróceniu burgera na patelni, położyć na niego plasterek sera cheddar i halloumi.
- Bułki przekroić na połówki, zarumienić na patelni, grillu lub w piekarniku.
- Połówki bułki posmarować aioli, ułożyć składniki względem uznania, a między nimi zgrillowanego burgera. Przykryć drugą połówką bułki, posmarowanej od spodu ketchupem i docisnąć.
- Pyszny grill burger gotowy!