Grill burger z dwoma serami
15 min 1 osoba

Grill burger z dwoma serami

Soczysty burger zamknięty w wegańskiej bułce, w towarzystwie chrupiących warzyw to doskonała propozycja na treściwą kolację lub pyszny obiad. Poznaj nasz przepis!

„Jeśli nie posiadasz w domu grilla, usmaż burgery beztłuszczowo na bardzo dobrze rozgrzanej patelni grillowej (najlepiej żeliwnej) przez ok. 2 i pół minuty z każdej strony.” Paweł Indyka

Połączenie lekko solonego sera halloumi z łagodnym, kremowym smakiem cheddara o nieco orzechowej nucie, a do tego najlepszej jakości wołowina black angus to zestawienie, które musi okazać się strzałem w dziesiątkę. Ten grill burger zagości w Twoim menu na stałe.

Składniki

  • 130 g Bułka wegańska
  • 200 g Mięso black angus
  •  Sos aioli
  •  Szatkowana sałata rzymska
  • 1 Cebula czerwona grillowana
  • 1 Pomidor malinowy
  • 1 Plaster sera cheddar
  • 1 Plaster sera halloumi
  •  Ketchup

Przygotowanie:

  1. Mięso na burgery powinno być zimne, nie należy go przed smażeniem ogrzewać do temperatury pokojowej.
  2. Zmielić mięso, uformować burgery. W formowaniu idealnych grill burgerów pomoże Ci prasa do burgerów.
  3. Grill nagrzać do temperatury 250-270 stopni (rozpalamy na najwyższej klasy węglu drzewnym). Mięso grillować po 1-1,5 min z każdej strony. Pokrywę grilla otwierać tylko, aby przekręcić mięso, dzięki grillowaniu przy zamkniętej pokrywie, mięso nabiera delikatnego podwędzanego smaku.
  4. Jeśli nie posiadasz w domu grilla, usmaż burgery beztłuszczowo na bardzo dobrze rozgrzanej patelni grillowej (najlepiej żeliwnej) przez ok. 2 i pół minuty z każdej strony (lub piecz w piekarniku w 190 stopniach, na blasze, przez ok. 4 minut z każdej strony). Tuż przed smażeniem posolić solą morską (ale tylko z tej strony, na której będziemy za chwilę smażyć, drugą stronę posolić dopiero na patelni tuż przed odwróceniem burgera). Po odwróceniu burgera na patelni, położyć na niego plasterek sera cheddar i halloumi.
  5. Bułki przekroić na połówki, zarumienić na patelni,  grillu lub w piekarniku.
  6. Połówki bułki posmarować aioli, ułożyć składniki względem uznania, a między nimi zgrillowanego burgera. Przykryć drugą połówką bułki, posmarowanej od spodu ketchupem i docisnąć.
  7. Pyszny grill burger gotowy!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Szpinakowy Cheeseburger z konfiturą z czerwonej cebuli 45 min 4 osoby Wideo Szpinakowy Cheeseburger z konfiturą z czerwonej cebuli
Grillowane burgery z indyka 45 min 2 osoby Grillowane burgery z indyka
Burger wołowy z ogórkiem, musztardą i serem cheddar 30 min 2 osoby Wideo Burger wołowy z ogórkiem, musztardą i serem cheddar

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *