Grill w wersji vege!
15 min 2 osoby <15 zł

Grill w wersji vege!

Chociaż grillowanie kojarzy się przede wszystkim z aromatycznym mięsem, również jego jarska strona jest wyśmienita. Przepisów na dania w wersji vege jest tak dużo, że na ich podstawie mogłaby powstać cała książka kucharska!

Pyszna papryka, aromatyczne pieczarki, smaczna cebula, delikatna cukinia, słodki ananas, chrupiące pieczywo czosnkowe, a nawet banany w sosie rumowym to tylko niektóre propozycje dla miłośników bezmięsnych przysmaków. W zależności od ulubionych smaków można komponować naprawdę niesamowite dania.

Grill w wersji vege – szaszłyk na szybko!

Przygotowanie szaszłyków jest naprawdę prostą sprawą. Nie trzeba być mistrzem kuchni, by zaserwować prawdziwą ucztę dla podniebienia. Do ich zrobienia potrzebne są tak naprawdę tylko długie szpadki i… inwencja twórcza. Ilość propozycji jest tak duża jak ilość kombinacji liczbowych w Lotto, a może nawet i większa!

Jednym z najprostszych, ale zarazem najbardziej smacznych przepisów, są szaszłyki z czerwonej papryki, cebuli, pieczarek, cukinii i bakłażana. Warzywa, po umyciu, kroimy na duże kawałki i wkładamy je do marynaty z musztardy, oliwy, octu balsamicznego, soli i pieprzu. Po kwadransie możemy już nadziewać specjały na patyczki.

Szaszłyki nie wymagają długiego grillowania. Jeśli posiadamy grill marki Weber możemy być pewni, że przygotowana potrawa będzie dokładnie taka pyszna, jak zakładaliśmy.

Proste szaszłyki – składniki:

  • czerwona papryka
  • cebula
  • pieczarki
  • cukinia
  • bakłażan

Akcesoria:
szpikulce do szaszłyków

Pieczarki pod kołderką

Jak przygotować smaczne pieczarki z grilla, a w dodatku z pysznym, żółtym serem? Wystarczy kupić kilka dużych pieczarek, cebuli i sera żółtego. Trzonki grzybów należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulką i doprawić do smaku. Następnie otrzymany farsz należy nałożyć do kapeluszy pieczarek. Całość posypujemy żółtym serem i zawijamy w folię aluminiową.

Tę potrawę wystarczy grillować tylko 15 minut. I przepyszna uczta gotowa!

Składniki:

  • duże pieczarki
  • cebula
  • ser żółty

Chrupiąca bagietka

Szybka i smaczna kanapka na ciepło. Bagietkę należy przekroić na pół, a następnie posmarować masłem czosnkowym. Na to położyć kilka plastrów pieczarek i sera żółtego. Całość należy owinąć w folię aluminiową i grillować z obu stron równomiernie. Można doprawić do smaku ketchupem lub musztardą.

Danie szybkie, sycące i smakowite. Do takiej kanapki można również dodać cebulkę lub pomidora.

Składniki:

  • bagietka
  • masło czosnkowe
  • pieczarki
  • ser żółty

A na deser…

Coś słodkiego z grilla? Dlaczego nie! Zwłaszcza, jeśli jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy nam jeden ananas, którego najpierw obieramy. Pamiętajmy, by zostawić pióropusz. Cały owoc należy nabić na szpadę i grillować tak długo, aż zacznie ociekać sokiem.

Życzymy smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Kolorowe warzywa z woka – przepisy na dania z grilla Weber 15 min 2 osoby Kolorowe warzywa z woka – przepisy na dania z grilla Weber
Sałatka z grillowanych warzyw 30 min 2 osoby Wideo Sałatka z grillowanych warzyw
Tajskie curry warzywne z grilla 45 min 4 osoby Wideo Tajskie curry warzywne z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *