Grillowana cukinia i białe szparagi
Organizujesz grilla dla znajomych, a wśród nich są wegetarianie? Postaw na warzywa. Michał Dobosz i Marek Siol polecają grillowaną cukinię i białe szparagi. Sprawdź, jak je przygotować.
„Białe szparagi są bardziej włókniste niż zielone. Pamiętajmy, że aby oddzielić łykowatą część, łamiemy je w dowolnym miejscu, tam, gdzie po naciśnięciu łamie się szparag.”
Marek Siol
Piękno grillowania tkwi w prostocie! Nawet z pozoru niewyszukane dania mogą smakować obłędnie, kiedy przyrządzimy je w odpowiedni sposób. Tak jest właśnie ze szparagami i cukinią – niewielki dodatek w postaci dobrej jakości oliwy, miodu i pietruszki, nadają dodatkowych nut smakowych, zmieniając zwykłe warzywa w prawdziwie królewskie danie.
Składniki
- białe szparagi
- cukinia
- oliwa
- miód
- pietruszka
Przygotowanie:
- Szparagi obierz. Cukinię przetnij na pół. Pietruszkę posiekaj.
- Warzywa posól, posmaruj miodem. Wrzuć na grilla.
- Grilluj 7 minut z każdej strony.
- Warzywa połóż na talerzu i udekoruj pietruszką.