Grillowana ryba w sosie paprykowym
45 min 3 osoby

Grillowana ryba w sosie paprykowym

Je┼╝eli w grillowanym filecie ryby, brakuje Wam smaku ÔÇô podajcie ryb─Ö w sosie z grillowanej papryki ÔÇô to fantastycznie podkr─Öci smak morskiej potrawy. W naszym przepisie przygotowali┼Ťmy na grillu okonia morskiego. Sprawd┼║ koniecznie, jak smakuje ryba w sosie paprykowym!

ÔÇ×Ludzie na pokazach grillowania bardzo cz─Östo pytaj─ů mnie, jak zrobi─ç ryb─Ö na grillu tak, ┼╝eby nie przywiera┼éa i nie trzeba by┼éo jej gotowa─ç w folii. Prosta sprawa ÔÇô grillujcie j─ů kr├│tko, w wysokiej temperaturze jak stek, a je┼Ťli boicie si─Ö ┼╝e b─Ödzie przywiera─ç ÔÇô spryskajcie ruszt sprayem non stick.ÔÇŁ Kacper Salzman

Je┼Ťli zamierzasz przygotowa─ç na grillu ryb─Ö ÔÇô oko┼ä morski b─Ödzie dobrym wyborem. To gatunek ryby o du┼╝ej zawarto┼Ťci dobroczynnych kwas├│w t┼éuszczowych omega-3, witaminy D, witaminy B6 oraz selenu. Jest tak┼╝e ┼Ťwietnym ┼║r├│d┼éem pe┼énowarto┼Ťciowego bia┼éka, dlatego dobrze si─Ö sprawi w diecie ograniczaj─ůcej spo┼╝ycie mi─Ösa.

Ryba w sosie paprykowym z dodatkiem wielu przypraw, to nasza propozycja, która pozwoli Ci wzbogacić smak grillowanej potrawy. Grilluj okonia przez 3-4 minuty w wysokiej temperaturze, a unikniesz problemu przywierania delikatnej ryby do rusztu. Następnie dopiecz. Przygotowanie całego dania zajmie mniej niż godzinę!

W naszym przepisie przygotowali┼Ťmy ryb─Ö na grillu elektrycznym Weber Pulse. Na tym sprz─Öcie odkr─Ö─ç prawy palnik na maximum, a lewy na 1/3 mocy ÔÇô termometr poka┼╝e 180-200 stopni. Pami─Ötaj, ┼╝e to wypadkowa temperatur z ca┼éego rusztu.

Je┼╝eli grillujesz na gaz├│wce – odkr─Ö─ç prawy i ┼Ťrodkowy palnik ma maximum, a lewy wy┼é─ůcz. Je┼╝eli grillujesz na grillu w─Öglowym – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsu┼ä do ┼Ťrodka.

Sprawd┼║ tak┼╝e nasze przepisy na ryby i owoce morza!

Składniki

  • 4 filety okonia morskiego po 150-200g
  •  
  •  Sos
  • 2 papryki
  • 2 ┼éy┼╝ki oliwy
  • 4 z─ůbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 ┼éy┼╝ka octu jab┼ékowego
  • 2 ┼éy┼╝ki ┼Ťmietany
  •  s├│l
  •  pieprz
  •  
  •  Przyprawy
  • 2 ┼éy┼╝eczki przyprawy curry
  • 1 ┼éy┼╝eczka sproszkowanego ziela angielskiego
  • 1 ┼éy┼╝eczka kminu
  • 1 ┼éy┼╝eczka pieprzu
  • 1 ┼éy┼╝eczka soli
  •  ma┼éa szczypta ga┼éki

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od przygotowania wszystkich sk┼éadnik├│w, kt├│re b─Öd─ů potrzebne do przygotowania ryby w sosie paprykowym.
  2. Nast─Öpnie ustaw na ruszcie dwie papryki oraz cebul─Ö w ca┼éo┼Ťci. Grilluj przez oko┼éo 10-12 minut w temperaturze 250 stopni obracaj─ůc z ka┼╝dej strony, a┼╝ do momentu, gdy pojawi─ů si─Ö p─Öcherzyki, a sk├│rka b─Ödzie spalona.
  3. Warzywa zdj─Öte z rusztu odstaw do miski i zafoliuj.
  4. Zdejmij z warzyw sk├│rk─Ö, a nast─Öpnie wyjmij wszystkie pestki i ogonki z papryki.
  5. Przygotuj blender i wrzu─ç do niego papryk─Ö, cebul─Ö, czosnek oraz ocet.
  6. Zmiksuj sk┼éadniki w blenderze na g┼éadk─ů mas─Ö. Na koniec dodaj ┼Ťmietan─Ö.
  7. Posmaruj ryb─Ö olejem.
  8. Posyp ryb─Ö wymieszanymi przyprawami.
  9. Doprawion─ů ryb─Ö umie┼Ť─ç za pomoc─ů ┼éopatki na ruszcie i grilluj w wysokiej temperaturze przez 3-4 minuty.
  10. Przesu┼ä ryb─Ö w stref─Ö temperatury po┼Ťredniej, aby dopiec j─ů w ┼Ťrodku. Po 5 minutach zdejmij ryb─Ö z rusztu.
  11. Ryba w sosie paprykowym gotowa! Podawaj posypan─ů sezamem.

Zobacz r├│wnie┼╝:

Pstr─ůg grillowany 2h 2 osoby Pstr─ůg grillowany
┼üoso┼Ť z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero 30 min 1 osoba ┼üoso┼Ť z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero
Tosty z krewetkami 15 min 2 osoby Wideo Tosty z krewetkami

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *