Grillowana ryba w sosie paprykowym
Jeżeli w grillowanym filecie ryby, brakuje Wam smaku – podajcie rybę w sosie z grillowanej papryki – to fantastycznie podkręci smak morskiej potrawy. W naszym przepisie przygotowaliśmy na grillu okonia morskiego. Sprawdź koniecznie, jak smakuje ryba w sosie paprykowym!
Jeśli zamierzasz przygotować na grillu rybę – okoń morski będzie dobrym wyborem. To gatunek ryby o dużej zawartości dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, witaminy B6 oraz selenu. Jest także świetnym źródłem pełnowartościowego białka, dlatego dobrze się sprawi w diecie ograniczającej spożycie mięsa.
Ryba w sosie paprykowym z dodatkiem wielu przypraw, to nasza propozycja, która pozwoli Ci wzbogacić smak grillowanej potrawy. Grilluj okonia przez 3-4 minuty w wysokiej temperaturze, a unikniesz problemu przywierania delikatnej ryby do rusztu. Następnie dopiecz. Przygotowanie całego dania zajmie mniej niż godzinę!
W naszym przepisie przygotowaliśmy rybę na grillu elektrycznym Weber Pulse. Na tym sprzęcie odkręć prawy palnik na maximum, a lewy na 1/3 mocy – termometr pokaże 180-200 stopni. Pamiętaj, że to wypadkowa temperatur z całego rusztu.
Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć prawy i środkowy palnik ma maximum, a lewy wyłącz. Jeżeli grillujesz na grillu węglowym – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsuń do środka.
Sprawdź także nasze przepisy na ryby i owoce morza!
Składniki
- 4 filety okonia morskiego po 150-200g
- Sos
- 2 papryki
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- Przyprawy
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka sproszkowanego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- mała szczypta gałki
Przygotowanie:
- Rozpocznij od przygotowania wszystkich składników, które będą potrzebne do przygotowania ryby w sosie paprykowym.
- Następnie ustaw na ruszcie dwie papryki oraz cebulę w całości. Grilluj przez około 10-12 minut w temperaturze 250 stopni obracając z każdej strony, aż do momentu, gdy pojawią się pęcherzyki, a skórka będzie spalona.
- Warzywa zdjęte z rusztu odstaw do miski i zafoliuj.
- Zdejmij z warzyw skórkę, a następnie wyjmij wszystkie pestki i ogonki z papryki.
- Przygotuj blender i wrzuć do niego paprykę, cebulę, czosnek oraz ocet.
- Zmiksuj składniki w blenderze na gładką masę. Na koniec dodaj śmietanę.
- Posmaruj rybę olejem.
- Posyp rybę wymieszanymi przyprawami.
- Doprawioną rybę umieść za pomocą łopatki na ruszcie i grilluj w wysokiej temperaturze przez 3-4 minuty.
- Przesuń rybę w strefę temperatury pośredniej, aby dopiec ją w środku. Po 5 minutach zdejmij rybę z rusztu.
- Ryba w sosie paprykowym gotowa! Podawaj posypaną sezamem.