Grillowana ryba w sosie paprykowym
45 min 3 osoby

Grillowana ryba w sosie paprykowym

Jeżeli w grillowanym filecie ryby, brakuje Wam smaku – podajcie rybę w sosie z grillowanej papryki – to fantastycznie podkręci smak morskiej potrawy. W naszym przepisie przygotowaliśmy na grillu okonia morskiego. Sprawdź koniecznie, jak smakuje ryba w sosie paprykowym!

„Ludzie na pokazach grillowania bardzo często pytają mnie, jak zrobić rybę na grillu tak, żeby nie przywierała i nie trzeba było jej gotować w folii. Prosta sprawa – grillujcie ją krótko, w wysokiej temperaturze jak stek, a jeśli boicie się że będzie przywierać – spryskajcie ruszt sprayem non stick.” Kacper Salzman

Jeśli zamierzasz przygotować na grillu rybę – okoń morski będzie dobrym wyborem. To gatunek ryby o dużej zawartości dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, witaminy B6 oraz selenu. Jest także świetnym źródłem pełnowartościowego białka, dlatego dobrze się sprawi w diecie ograniczającej spożycie mięsa.

Ryba w sosie paprykowym z dodatkiem wielu przypraw, to nasza propozycja, która pozwoli Ci wzbogacić smak grillowanej potrawy. Grilluj okonia przez 3-4 minuty w wysokiej temperaturze, a unikniesz problemu przywierania delikatnej ryby do rusztu. Następnie dopiecz. Przygotowanie całego dania zajmie mniej niż godzinę!

W naszym przepisie przygotowaliśmy rybę na grillu elektrycznym Weber Pulse. Na tym sprzęcie odkręć prawy palnik na maximum, a lewy na 1/3 mocy – termometr pokaże 180-200 stopni. Pamiętaj, że to wypadkowa temperatur z całego rusztu.

Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć prawy i środkowy palnik ma maximum, a lewy wyłącz. Jeżeli grillujesz na grillu węglowym – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsuń do środka.

Sprawdź także nasze przepisy na ryby i owoce morza!

Składniki

  • 4 filety okonia morskiego po 150-200g
  •  
  •  Sos
  • 2 papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki śmietany
  •  sól
  •  pieprz
  •  
  •  Przyprawy
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka sproszkowanego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  •  mała szczypta gałki

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od przygotowania wszystkich składników, które będą potrzebne do przygotowania ryby w sosie paprykowym.
  2. Następnie ustaw na ruszcie dwie papryki oraz cebulę w całości. Grilluj przez około 10-12 minut w temperaturze 250 stopni obracając z każdej strony, aż do momentu, gdy pojawią się pęcherzyki, a skórka będzie spalona.
  3. Warzywa zdjęte z rusztu odstaw do miski i zafoliuj.
  4. Zdejmij z warzyw skórkę, a następnie wyjmij wszystkie pestki i ogonki z papryki.
  5. Przygotuj blender i wrzuć do niego paprykę, cebulę, czosnek oraz ocet.
  6. Zmiksuj składniki w blenderze na gładką masę. Na koniec dodaj śmietanę.
  7. Posmaruj rybę olejem.
  8. Posyp rybę wymieszanymi przyprawami.
  9. Doprawioną rybę umieść za pomocą łopatki na ruszcie i grilluj w wysokiej temperaturze przez 3-4 minuty.
  10. Przesuń rybę w strefę temperatury pośredniej, aby dopiec ją w środku. Po 5 minutach zdejmij rybę z rusztu.
  11. Ryba w sosie paprykowym gotowa! Podawaj posypaną sezamem.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Pstrąg grillowany 2h 2 osoby Pstrąg grillowany
Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero 30 min 1 osoba Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero
Tosty z krewetkami 15 min 2 osoby Wideo Tosty z krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *