Grillowane boczniaki z czosnkiem i pietruszką
Masz ochotę na grzyby z grilla? Świetnie się składa! Autor bloga Hungry Eyes, Marek Siol poleca przepis na grillowane boczniaki z czosnkiem i pietruszką. Sprawdź, jak je przygotować!
„Kiedy grillowane boczniaki zrobią się miękkie, możesz dodać pietruszkę i doprawić wszystko solą i pieprzem.”
Marek Siol
Proponowany przez nas przepis na boczniaki to bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Grzyby te posiadają mnóstwo cennych wartości odżywczych, są bogate w białko, sole mineralne, m.in. sód, wapń, selen, potas oraz witaminy z grupy D i grupy B. To nietypowe grzyby, które powinniśmy uwzględnić w naszej codziennej diecie. Dodatkowo boczniaki obniżają poziom cholesterolu i cukru – samo zdrowie podane prosto z grilla!
Składniki
- opakowanie boczniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek pietruszki
- olej rzepakowy
- parmezan
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Przygotowanie boczniaków z grilla zacznij od porwania grzybów na wąskie paski. Następnie posiekaj pietruszkę i ząbki czosnku. Boczniaki wrzuć na ruszt i smaż z olejem i czosnkiem kilka minut.
- Kiedy grillowane boczniaki zrobią się miękkie, możesz dodać pietruszkę i doprawić wszystko solą i pieprzem.
- Boczniaki z czosnkiem grilluj jeszcze około 3 minuty. Ja grillowałem na grill gazowy Weber oraz użyta została płyta żeliwna do grillowania boczniaków.
- Boczniaki z grill gazowy podawaj na talerzu z kilkoma płatami parmezanu.