Grillowane szparagi z melonem, szynką parmeńską i orzechem brazylijskim
Wraz z Natalią, która w Grill360, prowadzi Akademię Zdrowego Grillowania, postanowiliśmy przygotować błyskawiczną, lekką i zdrową przekąskę z grilla.
„Potrawa przyrządzona w kilka minut z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego odżywiania i wyważonego smaku.”
Michał Dobosz
Grillowane szparagi w towarzystwie soczystego melona, owinięte szynką parmeńską, oprószone brazylijskimi orzechami i skropione odrobina octu balsamicznego.
Przystawka sprawdzi się doskonale podczas upalnych, letnich dni, a świeże warzywa staną się naszym sezonowym akcentem.
Do dzieła!
Składniki
- świeże zielone szparagi
- melon miodowy
- oliwa
- sól
- pieprz
- szynka parmeńska
- orzechy brazylijskie
- ocet balsamiczny
Przygotowanie:
- Zaczęliśmy od umycia i obrania szparagów, które są bogatym źródłem fosforu i wapnia.
- Kolejnym krokiem było pokrojenie melona miodowego i wydrążenie z niego pestek. Wybraliśmy najsłodszy gatunek, ponieważ idealnie komponuje się z charakterystycznym smakiem szynki parmeńskiej.
- Paski melona bez skórek i nasion odłożyliśmy na bok i wróciliśmy do wcześniej przygotowanych szparagów. Odmiana zielona, swój kolor zawdzięcza silnemu nasłonecznieniu i uważana jest za najzdrowszą. Przed grillowaniem, oczyszczone warzywa skropiliśmy oliwą z oliwek i doprawiliśmy do smaku solą oraz pieprzem. Kilka minut na ruszcie sprawiło, że szparagi upiekły się al dente, a ich cenne właściwości zostały zachowane.
- Opieczone warzywa połączyliśmy z kawałkami melona, a następnie owinęliśmy je dwoma plasterkami szynki parmeńskiej. Tak przygotowane roladki umieściliśmy z powrotem na rozgrzanym grillu.
- Przedostatnim etapem przygotowania przekąsek było posiekanie brazylijskich orzechów i ułożenie ich na wierzchu dania.
- Orzeszki para, bo tak brzmi ich druga nazwa, odznaczają się wysoką zawartością selenu, który wspiera naszą odporność i pozwala zachować młody wygląd na dłużej.
- Tak podane roladki pozostało tylko udekorować gęstym octem balsamicznym.