Grillowane szparagi z melonem, szynką parmeńską i orzechem brazylijskim
30 min 4 osoby <30 zł Wideo

Grillowane szparagi z melonem, szynką parmeńską i orzechem brazylijskim

Wraz z Natalią, która w Grill360, prowadzi Akademię Zdrowego Grillowania, postanowiliśmy przygotować błyskawiczną, lekką i zdrową przekąskę z grilla.

„Potrawa przyrządzona w kilka minut z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego odżywiania i wyważonego smaku.” Michał Dobosz

Grillowane szparagi w towarzystwie soczystego melona, owinięte szynką parmeńską, oprószone brazylijskimi orzechami i skropione odrobina octu balsamicznego.

Przystawka sprawdzi się doskonale podczas upalnych, letnich dni, a świeże warzywa staną się naszym sezonowym akcentem.

Do dzieła!

Składniki

  •  świeże zielone szparagi
  •  melon miodowy
  •  oliwa
  •  sól
  •  pieprz
  •  szynka parmeńska
  •  orzechy brazylijskie
  •  ocet balsamiczny

Przygotowanie:

  1. Zaczęliśmy od umycia i obrania szparagów, które są bogatym źródłem fosforu i wapnia.
  2. Kolejnym krokiem było pokrojenie melona miodowego i wydrążenie z niego pestek. Wybraliśmy najsłodszy gatunek, ponieważ idealnie komponuje się z charakterystycznym smakiem szynki parmeńskiej.
  3. Paski melona bez skórek i nasion odłożyliśmy na bok i wróciliśmy do wcześniej przygotowanych szparagów. Odmiana zielona, swój kolor zawdzięcza silnemu nasłonecznieniu i uważana jest za najzdrowszą. Przed grillowaniem, oczyszczone warzywa skropiliśmy oliwą z oliwek i doprawiliśmy do smaku solą oraz pieprzem. Kilka minut na ruszcie sprawiło, że szparagi upiekły się al dente, a ich cenne właściwości zostały zachowane.
  4. Opieczone warzywa połączyliśmy z kawałkami melona, a następnie owinęliśmy je dwoma plasterkami szynki parmeńskiej. Tak przygotowane roladki umieściliśmy z powrotem na rozgrzanym grillu.
  5. Przedostatnim etapem przygotowania przekąsek było posiekanie brazylijskich orzechów i ułożenie ich na wierzchu dania.
  6. Orzeszki para, bo tak brzmi ich druga nazwa, odznaczają się wysoką zawartością selenu, który wspiera naszą odporność i pozwala zachować młody wygląd na dłużej.
  7. Tak podane roladki pozostało tylko udekorować gęstym octem balsamicznym.

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Nowy Pieczone brokuły z grilla 30 min 2 osoby Pieczone brokuły z grilla
Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem 2h >5 osób Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem
Tofu wędzone 5h 2 osoby Tofu wędzone