Grillowany comber jagnięcy na dwa sposoby
60 min 2 osoby <120 zł Wideo

Grillowany comber jagnięcy na dwa sposoby

Comber jagnięcy to mięso, które charakteryzuje się niesamowitą delikatnością. Coraz częściej pojawia się na naszych stołach, ponieważ zawiera niewielką ilość tłuszczu, jest zawsze miękka i soczysta, a także jest doskonałym źródłem witaminy A, B1 i B2.

Każda część jagnięciny, czy to udziec, antrykot, łopatka czy comber jagnięcy idealnie nadaje się do pieczenia, smażenia, jak i grillowania. Dzisiaj skupimy się na tej ostatniej, przygotowanej w dwóch postaciach – w całości oraz w postaci małych kotlecików.

„Sól wyciąga wodę z mięsa, natomiast ilość, jaką dodajemy, zależy od czasu, jaki mięso ma spędzić w marynacie. W tym przepisie comber będzie w marynacie około 1 h, dlatego nie ryzykujemy ze zbyt dużą ilością soli, by nie wysuszyć mięsa. ” Kacper Salzman

Delikatne, soczyste oraz pełne smaków i aromatów mięso z pewnością podbije serca Waszych gości, dlatego warto przygotować to proste i wykwintne danie. Comber przyprawiamy delikatnie kminem rzymskim (uważajmy, aby nie przesadzić z przyprawą), cynamonem oraz pieprzem. Takie połączenie wydobędzie z mięsa to, co najlepsze!

Składniki

  •  Olej
  •  Kmin rzymski
  •  Cynamon
  •  Tabasco
  •  Pieprz
  •  Cukier Muscovado
  •  Sok pomarańczowy
  •  Rabarbar
  •  Czosnek
  •  Limonka
  •  Mięta
  •  Imbir
  •  Sos sojowy
  •  Granat
  •  Comber jagnięcy

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania kotlecików – po prostu kroimy comber na małe kawałki. Drugą część pozostawiamy w całości.
  2. Comber jagnięcy w obu postaciach marynujemy w półsuchej marynacie. Nacieramy mięso olejem, dodajemy kmin rzymski, który doskonale współgra z jagnięciną; pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z ilością tej przyprawy.
  3. Następnie oprószamy comber cynamonem, dodajemy nieco tabasco, aby nadać mięsu odrobinę ostrości, a także pieprz i cukier muscovado. Mięso powinno marynować się około godziny.
  4. Kotleciki grillujemy około minuty z każdej strony, natomiast comber w całości trzymamy na ruszcie do momentu uzyskania temperatury powyżej 50 stopni wewnątrz mięsa.
  5. Comber grillowany w całości kroimy po ściągnięciu go z grilla gazowego.
  6.  Aby podkreślić smak mięsa przygotujemy aromatyczny syrop do jagnięciny pomarańczowo-rabarbarowo-granatowy. Jego przygotowanie rozpoczynamy od zredukowania soku pomarańczowego z dodatkiem niewielkiej ilości cukru muscovado na patelni.
  7. W międzyczasie kroimy rabarbar w plastry.
  8. Do soku pomarańczowego dodajemy czosnek i kilka plastrów imbiru, które wyciągamy po zredukowaniu soku. Dodajemy nieco sosu sojowego i limonki, aby złamać słodki smak syropu. Na koniec dorzucamy do syropu pokrojony rabarbar i kilka ziaren granatu.
  9. Czekając, aż nasz comber jagnięcy idealnie się zgrilluje, siekamy odrobinę mięty, aby udekorować danie i dodać mu dodatkowego świeżego smaku i aromatu.
  10. Grillowany comber jagnięcy, zarówno w postaci małych kotlecików, jak i w całości to prawdziwy rarytas godny polecenia. Życzymy smacznego!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla 60 min 5 osób Wideo Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla
Skrzydełka z kurczaka 45 min 3 osoby Wideo Skrzydełka z kurczaka
Łosoś z grilla z czarnym ryżem 45 min 2 osoby Łosoś z grilla z czarnym ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *