Hot dog z grilla – Sonoran Hot Dog
15 min >5 osób <15 zł Wideo

Hot dog z grilla – Sonoran Hot Dog

Zabieramy Cię w krótką podróż do Meksyku! Hot dog z grilla w wersji meksykańskiej to prosta i szybka przystawka, którą zaskoczysz znajomych podczas grill party. Poznaj szybki przepis Wojtka z RoadTripBus.pl i kanału Top Gar.

„Hot dogi z meksykańskiego stanu Sonora to danie o tyle ciekawe, że hot dog najpierw trafił do Meksyku ze Stanów Zjednoczonych, a później wrócił z Meksyku do Stanów w nieco zmienionej wersji. Ta wersja najbardziej popularna jest w Arizonie – w Tucson i Phoenix.” Wojciech Grabowski

Sonoran hot dog to szybka meksykańska przekąska, którą możesz przygotować na spotkaniu z przyjaciółmi. Doskonały pomysł na danie dla zabieganych osób, które mają mało czasu. Meksykański hot dog z grilla możesz przygotować w mniej niż 15 minut! Sonoran hot dog składa się z parówki zawiniętej w boczek, podawanej w towarzystwie fasoli pinto, cebuli, pomidorów i różnych dodatków, często serwowany z majonezem, musztardą i salsą jalapeno.

Do przygotowania hot doga z grilla w wersji Sonoran, Wojtek używa grilla z bocznym palnikiem marki Enders – Grill gazowy Enders Monroe Black PRO 3K Turbo.

Składniki

  • 6 parówek
  • 6 bułek pszennych
  • 12 cienkich plastrów boczku (parzony lub surowy)
  • 2 średnie pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 1 puszka fasoli pinto
  •  Marynowane jalapeno
  • 6 sztuk świeżych papryczek jalapeno
  •  Majonez
  •  Musztarda

Przygotowanie:

  1.  Fasolę pinto otwieramy i wraz z zalewą przelewamy do garnka lub na patelnię. Jeżeli masz grilla z bocznym palnikiem, możesz podgrzać fasolę, nie odchodząc od grilla.
  2.  Parówki szczelnie owijamy boczkiem. Boczek pod wpływem grillowania zmieni swoją strukturę na lekko chrupiącą. Jeśli używasz boczku parzonego, możesz spiąć go wykałaczką tak, aby lepiej przylegał do parówek.
  3.  Parówki przerzucamy na grill. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka, aby boczek nie przypalił się, a jedynie  delikatnie przyrumienił.
  4.  Na grilla wrzucamy także papryczki jalapeno.
  5. Bułki do hot doga z grilla przekrawamy na pół.
  6. Kiedy cała woda z fasoli wyparuje, wyłączamy ogień.
  7.  Pomidory i cebulę kroimy w kostkę.
  8. Przekrojone bułki  nadziewamy parówką, uzupełniamy dodatkami: jalapeno, pokrojonymi pomidorami, cebulą i ciepłą fasolą pinto.
  9. Hot dog z grilla obficie polewamy majonezem i musztardą.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Ziemniaki Hasselback 30 min 2 osoby Wideo Ziemniaki Hasselback
Australijskie tosty z awokado i jajkiem 30 min 2 osoby Australijskie tosty z awokado i jajkiem
Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ 15 min 4 osoby Wideo Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *