Hot dog z grilla – Sonoran Hot Dog
Zabieramy Cię w krótką podróż do Meksyku! Hot dog z grilla w wersji meksykańskiej to prosta i szybka przystawka, którą zaskoczysz znajomych podczas grill party. Poznaj szybki przepis Wojtka z RoadTripBus.pl i kanału Top Gar.
Sonoran hot dog to szybka meksykańska przekąska, którą możesz przygotować na spotkaniu z przyjaciółmi. Doskonały pomysł na danie dla zabieganych osób, które mają mało czasu. Meksykański hot dog z grilla możesz przygotować w mniej niż 15 minut! Sonoran hot dog składa się z parówki zawiniętej w boczek, podawanej w towarzystwie fasoli pinto, cebuli, pomidorów i różnych dodatków, często serwowany z majonezem, musztardą i salsą jalapeno.
Do przygotowania hot doga z grilla w wersji Sonoran, Wojtek używa grilla z bocznym palnikiem marki Enders – Grill gazowy Enders Monroe Black PRO 3K Turbo.
Składniki
- 6 parówek
- 6 bułek pszennych
- 12 cienkich plastrów boczku (parzony lub surowy)
- 2 średnie pomidory
- 2 średnie cebule
- 1 puszka fasoli pinto
- Marynowane jalapeno
- 6 sztuk świeżych papryczek jalapeno
- Majonez
- Musztarda
Przygotowanie:
- Fasolę pinto otwieramy i wraz z zalewą przelewamy do garnka lub na patelnię. Jeżeli masz grilla z bocznym palnikiem, możesz podgrzać fasolę, nie odchodząc od grilla.
- Parówki szczelnie owijamy boczkiem. Boczek pod wpływem grillowania zmieni swoją strukturę na lekko chrupiącą. Jeśli używasz boczku parzonego, możesz spiąć go wykałaczką tak, aby lepiej przylegał do parówek.
- Parówki przerzucamy na grill. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka, aby boczek nie przypalił się, a jedynie delikatnie przyrumienił.
- Na grilla wrzucamy także papryczki jalapeno.
- Bułki do hot doga z grilla przekrawamy na pół.
- Kiedy cała woda z fasoli wyparuje, wyłączamy ogień.
- Pomidory i cebulę kroimy w kostkę.
- Przekrojone bułki nadziewamy parówką, uzupełniamy dodatkami: jalapeno, pokrojonymi pomidorami, cebulą i ciepłą fasolą pinto.
- Hot dog z grilla obficie polewamy majonezem i musztardą.