Jak marynować karkówkę? 3 przepisy na marynatę do karkówki
2h 4 osoby <60 zł Wideo

Jak marynować karkówkę? 3 przepisy na marynatę do karkówki

Jeśli przed rozpoczęciem grillowania przynajmniej raz zadałeś sobie pytanie: „Jak marynować karkówkę?”, jesteś w dobrym miejscu! Przedstawiamy dzisiaj 3 sposoby na marynatę do karkówki, które przygotowali Marek Siol z Hungry Eyes i Michał Dobosz z Grill360. Zapraszamy!

„Solanka, która ma na celu skruszyć mięso, to starodawny sposób, z którego korzystało się np. podczas przygotowania dziczyzny. Dzięki umieszczeniu karkówki w solance, będzie ona wyjątkowo delikatna i soczysta. Mięso zostawiamy w solance na 24 godziny.” Marek Siol

Jak marynować karkówkę? Zasadą marynowania jest to, aby mięso skruszało, chcemy otrzymać kawałki, które podczas grillowania staną się miękkie i soczyste. Kolejną kwestią jest to, że marynując, nadajemy zupełnie nowy smak i aromat. Warto podkreślić, że karkówka świetnie idzie w parze ze słodkim smakiem, dlatego trzy proponowane przez nas marynaty mają wspólny mianownik – jest nim miód.

Solanka, czyli roztwór wody i soli zmieszane w odpowiednich proporcjach, nadają dodatkowy smak i zwiększają kruchość mięsa. W kuchni polskiej solanka jest także stosowana w celu przedłużenia trwałości mięsa, dzięki wysokiej zawartości soli. Przygotowując roztwór, powinniśmy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ilością soli, tak, żeby mięso nadal dobrze smakowało.

Składniki

  •  Pierwsza marynata do karkówki
  •  Musztarda miodowa
  •  Posiekana cebula
  •  Pieprz
  •  Lubczyk
  •  Olej rzepakowy
  •  
  •  
    Druga marynata do karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  •  Cebula
  • 1 łyżka miodu
  •  Tymianek
  •  Kminek
  •  Olej rzepakowy
  •  
    Trzecia marynata do karkówki
  •  Kolendra
  •  Chili
  •  Czosnek
  •  Cebula
  •  Sos sojowy
  •  Miód

Przygotowanie:

Pierwszy sposób – jeśli mamy czas na marynowanie:

Pierwszym sposobem przygotowania karkówki jest umieszczenie mięsa na 24 godziny lub na całą noc w solance w lodówce. Możemy przygotować 3%, 5% lub 6% roztwór – ważne jest natomiast, aby nie przesadzić z ilością soli. My przygotowaliśmy solankę 5%, czyli 50 gramów soli na 1 litr wody.

Drugi sposób – jeśli nie mamy czasu na marynowanie:

Przygotowujemy kawałek karczku – wykrawamy cienkie plastry o grubości 1 cm. Staramy się dość gęsto ponacinać włókna w karczku. Nacinamy je na wzór kratki, w tych wszystkich zagłębieniach umieścimy później marynatę. Dzięki temu mięso dużo szybciej się zamarynuje.

Marynata do karkówki – pierwszy przepis

  1. Wyjmujemy mięso z solanki – nie solimy go później.
  2. Do musztardy miodowej dodajemy pokrojoną cebulę, dużą ilość pieprzu, lubczyk oraz olej rzepakowy.
  3. Łączymy wszystkie składniki i z dwóch stron nacieramy mięso.
  4. Grill rozgrzewamy do 160–180°C. Nie rozgrzewamy grilla mocniej, aby mięso grillowało się powoli i nie przypalało. Układamy mięso na grillu.

Marynata do karkówki – drugi przepis

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  2. Dodajemy pokrojoną cebulę, łyżkę miodu, kilka gałązek tymianku (dodajemy same listki, pozostałe gałązki oddzielamy), dodajemy olej, kminek rozdrabniamy w moździerzu (lub kupujemy już rozdrobniony).
  3. Mięso nie było wcześniej w solance, dlatego trzeba je posolić. Mięso solimy z każdej strony (Uwaga! Nie solimy marynaty, a samo mięso).
  4. Mięso nacinamy: karczek kroimy na cienkie, 1-centymetrowe plastry, a następnie nacinamy jego włókna, tworząc wzór kratki.
  5. Mięso dokładnie nacieramy marynatą, tak, aby dokładnie wypełniła nacięcia.
  6. Grill rozgrzewamy do 160–180°C. Nie rozgrzewamy grilla mocniej, aby mięso grillowało się powoli i nie przypalało. Układamy mięso na grillu.

Marynata do karkówki – trzeci przepis

  1. Mieszamy kolendrę, chili, zgniecione dwa ząbki czosnku, pokrojoną cebulę, sos sojowy oraz miód. Sos sojowy jest słony, dlatego nie musimy już dodatkowo solić mięsa.
  2. Dodajemy odrobinę oleju.
  3. Ponacinane mięso (mięso tniemy na cienkie plastry, około 1-centymetrowe) dokładnie pokrywamy marynatą z dwóch stron.
  4. Grill rozgrzewamy do 160–180°C. Nie rozgrzewamy grilla mocniej, aby mięso grillowało się powoli i nie przypalało. Układamy mięso na grillu.

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Wędzone polędwiczki wieprzowe 7h 4 osoby Wędzone polędwiczki wieprzowe
Szaszłyki z karkówki i mango 30 min 2 osoby Wideo Szaszłyki z karkówki i mango
Szaszłyki z karkówki 30 min 2 osoby Wideo Szaszłyki z karkówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *