Jak zrobić krewetki z grilla?
Lubisz owoce morza, ale nigdy nie próbowałeś ich z grilla? Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak myślisz. Marek Siol z Hungry Eyes poleca krewetki z rusztu.
„Przed przygotowaniem krewetek pamiętaj o tym, aby je oczyścić. W tym celu musisz delikatnie naciąć ich grzbiet i wyjąć ze środka przewód pokarmowy.”
Marek Siol
Krewetki z grilla to bardzo proste danie. Nie potrzebują wiele dodatków, aby smakowały wyśmienicie. Żelazną zasadą jest wybór takich owoców morza, które są bardzo świeże. Możesz też skorzystać z gotowych mrożonych krewetek, które znajdziesz w sklepach.
Składniki
- świeże krewetki lub mrożone surowe w skorupach
- masło
- cytryna
- sól
Przygotowanie:
- Krewetki należy naciąć od strony grzbietu i wyciągnąć jelito. Oderwij głowę krewetki.
- Owoce morza możesz grillować z odrobiną oliwy lub bez.
- Grill rozgrzej do 200 stopni. Krewetki grilluj 1,5 minuty z każdej strony.
- Podawaj z masłem, sokiem z cytryny i solą.