Jak zrobić pałki z kurczaka jerk?
Jamajski kurczak jerk w glazurze z ananasowego sosu BBQ to propozycja na szybki obiad z grilla. Jak go zrobić? Poznaj przepis.
Jamajski kurczak jerk to doskonałe danie, które można bardzo łatwo przygotować. Na Jamajce ma tyle samo wersji, ile jest kucharzy na wyspie. Większość przepisów ma jednak wspólny mianownik – kurczak jest panierowany w mieszance przypraw z przewagą chili. Sekretnym kluczem do sukcesu tego dania jest dodanie łyżeczki cynamonu. Ten drobny dodatek wspaniale podkreśla smak kurczaka jerk. Aby uzyskać najlepszy rezultat, pozostaw mięso do marynowania na całą noc, aby przeszło przyprawami.
Kacper i Michał przygotowali pałki z kurczaka jerk na grillu gazowym Weber Genesis II EP-335 GBS Ocean Blue z wielopoziomowym systemem grillowania.
Składniki
- pałki z kurczaka
- Marynata:
- 125 ml soku z pomarańczy
- 125 ml soku z limonki
- pęczek dymki
- 2-3 papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- łyżka liści tymianku
- łyżka mielonego ziela angielskiego
- łyżka soli
- 2 łyżeczki zmielonego pieprzu
- łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- Glazura:
- 100 ml sos BBQ
- łyżka miodu
- sri racha (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Kurczaka zamarynuj. Do pałek dodaj czosnek, przyprawy oraz sok pomarańczowy i sok z limonki. Odstaw do lodówki na 12 godzin.
- Pałki z kurczaka oblej olejem i posól. Następnie włóż na grilla.
- Glazurę zrób z sosu BBQ, łyżki miodu i sosu sojowego. Jeśli lubisz ostre dania do glazury możesz dodać sos sri racha.
- Pałki z kurczaka posmaruj przygotowaną glazurą i zostaw na 5 minut na ruszcie.
Komentarze (1)
Witam, ja pałki z kurczaka nacinam trzema nacięciami wzdłuż kości. Pozwala to marynacie lepiej wniknąć w mięso, pałki lepiej się grillują a gotowe atrakcyjnie wyglądają.