Grillowanie ryb – jakie ryby na grilla?

Grillowanie ryb – jakie ryby na grilla?

Słowo grill kojarzy nam się przede wszystkim z mięsem. Czas zmienić przekonania i dla urozmaicenia wrzucić na ruszt rybę, której zalety mogłabym wymieniać bez końca! Znajdziemy w rybach pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D ale również szereg składników mineralnych jak jod, selen, fluor, magnez, wapń. Co więcej jest ona bardzo wdzięcznym materiałem do grillowania, gdyż wymaga krótszego czasu grillowania w porównaniu do mięsa zwierzęcego. A jakie ryby na grilla będą najlepsze?

Jakie ryby na grilla?

Musimy zwracać uwagę na to, aby ryby na grilla były świeże – najbardziej pożądane będą surowe, świeżo złowione, ewentualnie chłodzone. Na pewno nie głęboko mrożone. Taki produkt poddany rozmrożeniu, a następnie grillowaniu łatwiej się rozpada i traci swe walory smakowe. Kolejnym kryterium wyboru jest zawartość najcenniejszego składnika- kwasu omega-3, który występuje przede wszystkim w rybach. Niekwestionowanym królem w aspekcie zawartości kwasów tłuszczowych jest łosoś 1,8 g/100 g. Sardynki starczają 1,4 g/100 g, makrela 1,0 g/100 g, tuńczyk 0,7 g/100 g, halibut 0,4 g/100 g, dorsz 0,1 g/100 g, a ostatnio szeroko dostępne sprowadzane z Azji panga i tilapia zaledwie około 0,08 g/100 g.

Ważne jest, aby w sklepie sugerować się ilością ości. Należy kupować filety lub ryby, z których możemy się pozbyć kręgosłupa właściwie jednym ruchem (np. pstrąg). W warunkach ogrodowych pozbywanie się ości to nie lada wyzwanie. Jest to operacja dla cierpliwych, która w dodatku może być utrudniona gorszym dostępem światła. Zatem odradzam grillowanie karpia, szczupaka, leszcza, sandacza, okonia czy miętusa.

Jak grillować ryby?

Duże ryby, takie jak: halibut, dorsz, łosoś grillujemy w postaci steków. Steki można wcześniej zamarynować w dowolnej marynacie. Proponuję przygotować ją na bazie oliwy, białego wina, czosnku, i soku z cytryny. Ryby które mają tendencję do rozpadania się, czyli większość filetów, można okiełznać wykorzystując folię aluminiową. Ryba będzie smaczniejsza, jeśli wcześniej ją przyprawimy i zapakujemy w folię razem z plastrem cytryny i kilkoma plastrami czosnku. Jeśli jednak cenimy sobie charakterystyczny aromat grilla, a chcemy, aby ryba pozostała w swej formie, świetnym rozwiązaniem będą specjalne koszyczki grillowe.

Podsumowując…

Pamiętaj, iż „ryba wpływa na wszystko”. Ma niesamowite walory odżywcze i smakowe, dlatego niech tegoroczne grillowanie będzie sposobem na wzbogacenie Twej diety w ten produkt. Wrzuć rybę na ruszt co najmniej dwa razy w tygodniu!

Akcesoria:

kosz do grillowania ryb i warzyw Weber

 

Składniki

  •  oliwa z oliwek
  •  białe wino
  •  czosnek
  •  sok z cytryny
  •  sól i inne przyprawy

Zobacz również:

Grillowana ryba w sosie paprykowym 45 min 3 osoby Grillowana ryba w sosie paprykowym
Pstrąg grillowany 2h 2 osoby Pstrąg grillowany
Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero 30 min 1 osoba Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero