Kanapka Reuben
45 min 4 osoby <60 zł

Kanapka Reuben

Kanapka Reuben to absolutny klasyk amerykańskiego BBQ, który my w Polsce dopiero zaczynamy poznawać. Ta kanapka była wymyślona na początku XX wieku przez żydowskiego imigranta mieszkającego w USA – dlatego mamy w niej wpływy wschodnioeuropejskich kuchni – kiszoną kapustę, sos chrzanowy, żytni chleb i oczywiście wołowinę w oryginalnej wersji – z koszernej, przedniej części krowy.

„Moja wersja klasycznej kanapki Reubena jest z mięsem burgerowym - idealne rozwiązanie dla osób, które kochają burgery, ale nie po drodze im z mąką pszenną. No i te dodatki… spróbujcie tego bugsa - sam Reuben byłby w niebie!” Kacper Salzman

Często przygotowujesz na grillu burgery i znudziła Ci się klasyczna wersja tego dania? Mamy dla Ciebie ciekawą propozycję. Kanapka Reuben – mało znany w Polsce klasyk amerykańskiego BBQ. Zaskocz gości alternatywną wersją dania z mięsem wołowym!

Kanapka Reuben powinna być przygotowywana w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza. Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć prawy i środkowy palnik ma maximum, a lewy wyłącz. Jeżeli grillujesz na węglowym grillu – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsuń do środka.

Sprawdź także: Jakie są rodzaje steków i jak je grillować?

 

Składniki

  • 450 g mielonej wołowiny
  • 50g łoju
  • 125g boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  •  sól, pieprz
  •  
  •  Sos:
  • 125 ml majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 1 łyżczeka koperku drobno posiekanego
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  •  sól
  • 8 kromek żytniego chleba
  • 2 łyżki masła roztopionego
  • 200 g sera ementaler
  • 200 g kiszonej kapusty

Przygotowanie:

  1. Zmiel wołowinę razem z łojem, a następnie wymieszaj z boczkiem pokrojonym w kostkę, łyżeczką majonezu, łyżeczką czosnku granulowanego, solą oraz pieprzem.
  2. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników uformuj kotlety o grubości 2,5 cm.
  3. W mniejszej misce wymieszaj wszystkie składniki do sosu: majonez, śmietanę, ketchup, chrzan, drobno posiekany ząbek czosnku, sos worcester, drobno posiekany koperek, ocet winny oraz sól.
  4. Rozgrzej ruszt w swoim grillu do temperatury 180-200 stopni Celsjusza. Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć prawy i środkowy palnik ma maximum, a lewy wyłącz. Jeżeli grillujesz na węglowym grillu – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsuń do środka.
  5. Grilluj burgery po 2 minuty z każdej strony, w wysokiej temperaturze, a następnie przesuń w strefę temperatury pośredniej i grilluj jeszcze 6-8 minut. Kiedy kotlety uzyskają złocistą barwę, zdejmij je z rusztu za pomocą łopatki
  6. Kromki chleba posmaruj z jednej strony masłem , a z drugiej przygotowanym wcześniej sosem. . Na posmarowane kromki połóż plasterek sera , kotlet z grilla , drugi plasterek sera oraz kiszoną kapustę .
  7. Przykryj kanapkę i grilluj całość w wysokiej temperaturze po 2 minuty z każdej strony.
  8. Kanapka Reuben gotowa! Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek z antrykotu z grilla: ribeye z sosem holenderskim 30 min 4 osoby Stek z antrykotu z grilla: ribeye z sosem holenderskim
Burgery z grilla z jabłkiem 30 min 2 osoby Burgery z grilla z jabłkiem
Tosty z krewetkami 15 min 2 osoby Wideo Tosty z krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *