Kanapka Reuben
45 min 4 osoby <60 zł

Kanapka Reuben

Kanapka Reuben to absolutny klasyk ameryka┼äskiego BBQ, kt├│ry my w Polsce dopiero zaczynamy poznawa─ç. Ta kanapka by┼éa wymy┼Ťlona na pocz─ůtku XX wieku przez ┼╝ydowskiego imigranta mieszkaj─ůcego w USA – dlatego mamy w niej wp┼éywy wschodnioeuropejskich kuchni – kiszon─ů kapust─Ö, sos chrzanowy, ┼╝ytni chleb i oczywi┼Ťcie wo┼éowin─Ö w oryginalnej wersji – z koszernej, przedniej cz─Ö┼Ťci krowy.

ÔÇ×Moja wersja klasycznej kanapki Reubena jest z mi─Ösem burgerowym - idealne rozwi─ůzanie dla os├│b, kt├│re kochaj─ů burgery, ale nie po drodze im z m─ůk─ů pszenn─ů. No i te dodatkiÔÇŽ spr├│bujcie tego bugsa - sam Reuben by┼éby w niebie!ÔÇŁ Kacper Salzman

Cz─Östo przygotowujesz na grillu burgery i znudzi┼éa Ci si─Ö klasyczna wersja tego dania? Mamy dla Ciebie ciekaw─ů propozycj─Ö. Kanapka Reuben – ma┼éo znany w Polsce klasyk ameryka┼äskiego BBQ. Zaskocz go┼Ťci alternatywn─ů wersj─ů dania z mi─Ösem wo┼éowym!

Kanapka Reuben powinna by─ç przygotowywana w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza. Je┼╝eli grillujesz na gaz├│wce ÔÇô odkr─Ö─ç prawy i ┼Ťrodkowy palnik ma maximum, a lewy wy┼é─ůcz. Je┼╝eli grillujesz na w─Öglowym grillu – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsu┼ä do ┼Ťrodka.

Sprawd┼║ tak┼╝e: Jakie s─ů rodzaje stek├│w i jak je grillowa─ç?

 

Składniki

  • 450 g mielonej wo┼éowiny
  • 50g ┼éoju
  • 125g boczku pokrojonego w kostk─Ö
  • 2 ┼éy┼╝eczki musztardy
  • 1/2 ┼éy┼╝eczki granulowanego czosnku
  •  s├│l, pieprz
  •  
  •  Sos:
  • 125 ml majonezu
  • 2 ┼éy┼╝ki ┼Ťmietany
  • 2 ┼éy┼╝ki ketchupu
  • 2 ┼éy┼╝eczki chrzanu
  • 1 z─ůbek czosnku drobno posiekany
  • 1 ┼éy┼╝eczka sosu Worcester
  • 1 ┼éy┼╝czeka koperku drobno posiekanego
  • 1/2 ┼éy┼╝eczki octu winnego
  •  s├│l
  • 8 kromek ┼╝ytniego chleba
  • 2 ┼éy┼╝ki mas┼éa roztopionego
  • 200 g sera ementaler
  • 200 g kiszonej kapusty

Przygotowanie:

  1. Zmiel wo┼éowin─Ö razem z ┼éojem, a nast─Öpnie wymieszaj z boczkiem pokrojonym w kostk─Ö, ┼éy┼╝eczk─ů majonezu, ┼éy┼╝eczk─ů czosnku granulowanego, sol─ů oraz pieprzem.
  2. Po dok┼éadnym wymieszaniu wszystkich sk┼éadnik├│w uformuj kotlety o grubo┼Ťci 2,5 cm.
  3. W mniejszej misce wymieszaj wszystkie sk┼éadniki do sosu: majonez, ┼Ťmietan─Ö, ketchup, chrzan, drobno posiekany z─ůbek czosnku, sos worcester, drobno posiekany koperek, ocet winny oraz s├│l.
  4. Rozgrzej ruszt w swoim grillu do temperatury 180-200 stopni Celsjusza. Je┼╝eli grillujesz na gaz├│wce – odkr─Ö─ç prawy i ┼Ťrodkowy palnik ma maximum, a lewy wy┼é─ůcz. Je┼╝eli grillujesz na w─Öglowym grillu – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsu┼ä do ┼Ťrodka.
  5. Grilluj burgery po 2 minuty z ka┼╝dej strony, w wysokiej temperaturze, a nast─Öpnie przesu┼ä w stref─Ö┬átemperatury po┼Ťredniej i grilluj jeszcze 6-8 minut. Kiedy kotlety uzyskaj─ů z┼éocist─ů barw─Ö, zdejmij je z rusztu za pomoc─ů ┼éopatki
  6. Kromki chleba posmaruj z jednej strony mas┼éem , a z drugiej przygotowanym wcze┼Ťniej sosem. . Na posmarowane kromki po┼é├│┼╝ plasterek sera , kotlet z grilla , drugi plasterek sera oraz kiszon─ů kapust─Ö .
  7. Przykryj kanapk─Ö i grilluj ca┼éo┼Ť─ç w wysokiej temperaturze po 2 minuty z ka┼╝dej strony.
  8. Kanapka Reuben gotowa! Smacznego!

Zobacz r├│wnie┼╝:

Stek z antrykotu z grilla: rib eye z sosem holenderskim 30 min 4 osoby Stek z antrykotu z grilla: rib eye z sosem holenderskim
Burgery z grilla z jabłkiem 30 min 2 osoby Burgery z grilla z jabłkiem
Tosty z krewetkami 15 min 2 osoby Wideo Tosty z krewetkami

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *