Karkówka z grilla elektrycznego
2h >5 osób <120 zł

Karkówka z grilla elektrycznego

Karkówka to królowa polskich grilli. Próbowaliście kiedyś piec ją w całości? Jeżeli użyjecie termometru, karkówka zrobi się w punkt – gwarantuję, że nie jedliście jeszcze tak soczystego karku wieprzowego. Grill elektryczny Weber Pulse doskonale nadaje do takiego przygotowania tego rarytasu.

„Podczas grillowania mięsa, zawsze trzeba pamiętać o jego odpoczywaniu! Jeżeli grillujesz w takiej pogodzie, w jakiej ja grillowałem – przykryj mięso folią aluminiową na czas odpoczywania. Latem po prostu zostaw je na desce na 10 minut.” Kacper Salzman

Lubisz soczystą, aromatyczną karkówkę? Dzięki przepisowi Kacpra Salzmana nie musisz czekać na nadejście ciepłych dni, aby przygotować pyszny kawałek mięsa! Karkówka z grilla elektrycznego może być równie smaczna jak z grilla węglowego czy gazowego. Sekretem jest właściwe ustawienie temperatury, grillowanie pośrednie (w temperaturze 140-160 stopni) oraz odpowiednia marynata do karkówki. W naszym przepisie na karkówkę proponujemy marynatę z dodatkiem jogurtu naturalnego, curry oraz piórek cebuli. Jeżeli zastanawiasz się, ile czasu potrzebuje karkówka z grilla elektrycznego – spieszymy z odpowiedzią: mięso powinno marynować się od 6 do 12 godzin, a na samym grillu przebywać około 2 godzin.

Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć lewy palnik ma maximum, a prawy wyłącz, środkowy możesz odkręcić na minimum lub wyłączyć. Karkówkę połóż nad wyłączonym palnikiem. Jeżeli grillujesz na grillu węglowym – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i rozsuń je na boki – grilluj w temperaturze pośredniej pomiędzy nimi. Więcej o grillowaniu pośrednim i bezpośrednim znajdziesz tutaj.

Składniki

  • 2 kg karkówki
  •  
  • Marynata 
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka mieszanki curry (opcjonalnie)
  •  
  • Przyprawy 
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 soli
  • 1 łyżka rozmarynu suszonego
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  •  
  • Dodatkowo 
  • 15 ząbków czosnku
  • 30 listków szałwii

Przygotowanie:

  1. Przygotuj grill elektryczny do grillowania – w modelu Weber Pulse odkręć lewy palnik na 1/2 mocy, a prawy wyłącz zupełnie. Termometr pokaże 180-200 stopni. Pamiętaj, że to wypadkowa temperatur z całego rusztu. Karkówka leży w temperaturze pośredniej (140-160 stopni).
  2. Przygotuj wszystkie składniki do przepisu na karkówkę z grilla elektrycznego: karkówkę, szałwię, cebulę, czosnek, jogurt, curry i mieszankę przypraw.
  3. Wszystkie przyprawy, wchodzące w skład mieszanki przypraw, wymieszaj ze sobą w jednym naczyniu.
  4. Posiekaj cebulę w pióra. Posiekaną cebulę wrzuć do pojemnika razem z mięsem.
  5. Wymieszaj sól z curry. Dodaj do marynaty.
  6. Do mięsa, cebuli i curry z solą wlej jogurt. Karkówkę natrzyj dokładnie marynatą. Tak przygotowane mięso zostaw w lodówce na 6-12h.
  7. Na desce przygotuj ręcznik papierowy.
  8. Wyjmij karkówkę na papierowy ręcznik i za pomocą papierowego ręcznika zbierz większość jogurtu.
  9. Małym nożem zrób w karkówce 10-15 dziur. Poszerz je palcem.
  10. Ząbek czosnku owiń z dwóch stron liśćmi szałwii.
  11. Ząbek czosnku zawinięty w szałwię umieść w nacięciach mięsa. Karkówkę przygotuj do zasypania mieszanką przypraw.
  12. Mięso zasyp mieszanką przypraw.
  13. Nalej wodę to tacki aluminiowej i umieść nad włączonym palnikiem (z lewej strony). Jeśli grillujesz w zimowych warunkach, możesz użyć też śniegu.
  14. Wbij sondę w najgrubsze miejsce i podłącz do iGrilla. Weber Pulse ma wbudowany iGrill, dlatego nie musisz mieć osobnego termometru.
  15. Mięso połóż na grillu.
  16. Grilluj, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 68 stopni. Aplikacja pokaże Ci dokładną temperaturę mięsa.
  17. Karkówkę zdejmij z grilla i odłóż do odpoczywania na około 10-15 minut.
  18.   Miękka karkówka z grilla elektrycznego gotowa!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Jak marynować karkówkę? 3 przepisy na marynatę do karkówki 2h 4 osoby Wideo Jak marynować karkówkę? 3 przepisy na marynatę do karkówki
Wędzone polędwiczki wieprzowe 7h 4 osoby Wędzone polędwiczki wieprzowe
Szaszłyki z karkówki i mango 30 min 2 osoby Wideo Szaszłyki z karkówki i mango

Komentarze (3)

  1. Jak uzyskać metodę pośrednio jeśli mam grilla pulse 1000?

  2. nie jest łatwo, ale możesz spróbować odkręcić palnik na 1/3 i podnieść karkówkę na strojaku wyżej. Ewentualnie możesz tackę z płynem położyć pod karkówką. Jeżeli grill jest za zimny możesz spróbować podkręcić do 1/2 mocy. Sorki, że tak zgaduję, ale nie mam jednopalnikowego Pulse.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *