Kaszanka z grilla w jabłkach
Kaszanka z grilla w jabłkach, cydrze i z sosem BBQ z przepisu Michała Dobosza i Kacpra Salzmana zaskoczy Cię smakiem. Ten przepis to kaszanka w zupełnie nowej odsłonie, którą Twoi goście na pewno zapamiętają. Wypróbuj!
Kaszanka to doskonale znane danie nie tylko w kuchni polskiej, ale także słowackiej, węgierskiej czy niemieckiej. W sklepach możemy znaleźć kaszankę pieczoną lub parzoną, czyli gotowaną po napełnieniu. Mimo że kaszanka uznawana jest często za kontrowersyjny przysmak, warto spróbować jej w nowej odsłonie. Proponowana przez nas wersja nadaje jej zupełnie nowy charakter – cydr, słodkie jabłka i karmelizowana cebula idealnie komponują się z dobrze znanym smakiem kaszanki.
Składniki
- kaszanka
- cebula
- cydr
- sos BBQ
- jabłka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kaszankę polej olejem.
- Kaszankę z grilla najpierw przygotujemy na ruszcie sear grate (jest to ruszt przeznaczony przede wszystkim do steków), który bardzo mocno się nagrzewa i długo oddaje ciepło – na pierwszym etapie chcemy osiągnąć wysoką temperaturę i szybko zgrillować kaszankę. Powinna nieco się rozpaść.
- Rozgrzewamy żeliwny kociołek Dutch Oven.
- Do kociołka wrzuć kaszankę i cebulę. Dodaj olej i jabłka. Przesmaż i wymieszaj całość. Jabłka powinny być mocno przysmażone.
- Do kaszanki wlej cydr. Zredukuj alkohol. Na koniec dodaj odrobinę sosu BBQ.
- Kaszanka z grilla może być także ozdobiona za pomocą zielonych liści pietruszki lub zielonej cebulki.