Kebab z grilla
12h >5 osób <120 zł Wideo

Kebab z grilla

Urządzasz imprezę z grillem i szukasz przystawki, która zrobi wrażenie na gościach? Wypróbuj kebab z grilla – Çöp şiş! Wiele małych szaszłyków ułożonych na talerzu, będzie wyglądać efektownie i przyciągnie uwagę gości!

„Ja Çöp şiş kebab lubię za to, że jest to taki kebab, który bardzo efektownie wygląda. Wiele małych szaszłyków, czasem kilkadziesiąt, naprawdę robi wrażenie. ” Wojciech Grabowski

Czego nie może zabraknąć na żadnej imprezie? Przystawek! Dlatego tym razem prezentujemy przepis na kebab z grilla, podawanego w formie szaszłyków. Wygląda efektownie na talerzu i świetnie się sprawdzi jako przystawka! Na początku przygotuj marynatę i obtocz w niej kawałki jagnięciny, a następnie odstaw przygotowane mięso do lodówki i poczekaj minimum 12 godzin. Szaszłyki grillują się bardzo szybko, dzięki czemu nikt nie pozostanie głodny, w oczekiwaniu na główne danie!

Kebab z grilla, to klasyczne danie tureckie, które zazwyczaj jest przygotowywane na grillu węglowym. Z powodzeniem możesz jednak wykorzystać grill gazowy – w naszym przepisie szaszłyki zostały przygotowane na grillu Enders Monroe Black PRO 3K Turbo. W pochmurny dzień możesz także użyć patelni grillowej lub grilla elektrycznego.

Składniki

  • 800 g jagnięciny (udziec) lub wołowiny (polędwica, antrykot, rostbef)
  • 20 wykałaczek do szaszłyków
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (słodkiej lub pikantnej)
  • 2 łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego chilli
  • 1 łyżeczka sumaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  
  •  Dodatkowo
  •  pieczywo
  •  grillowane warzywa
  •  świeże warzywa

Przygotowanie:

  1. W dniu poprzedzającym zaplanowaną imprezę z grillem, rozpocznij od przygotowania marynaty na kebab z grilla. W głębokiej misce wymieszaj 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz 3 rozgniecione ząbki czosnku.
  2. Do dokładnie wymieszanej marynaty dodaj suszone przyprawy: sól, pieprz, wędzoną paprykę, suszone chilli, kmin, tymianek oraz sumak. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj zawartość w misce. Uwaga! Sumak, może być trudno dostępny – jeśli nie udało Ci się znaleźć tej przyprawy, wystarczą pozostałe.
  3. Odetnij nadmiar tłuszczu z mięsa. Następnie pokrój na kawałki w kształcie kwadratów, o boku długości około 1,5 cm.
  4. Pokrojone w kostkę mięso na kebab z grilla, wrzuć do miski i dokładnie obtocz w marynacie. Następnie włóż do lodówki co najmniej na 12 godzin.
  5. Następnego dnia zacznij od przygotowania wykałaczek do szaszłyków. Standardowo ich długość to 25 cm – użyj nożyczek, aby przeciąć je na pół. W ten sposób z jednej wykałaczki, otrzymasz 2 szaszłyki.
  6. Na każdą z wykałaczek nadziej 4-5 kawałków mięsa. Otrzymasz około 40 sztuk szaszłyków.
  7. Zacznij układać szaszłyki na rozgrzanym ruszcie Twojego grilla.
  8. Grilluj mięso przez krótki czas z obu stron. Małe kawałki nie wymagają dużo czasu na ruszcie – uważaj, aby ich nie przypalić.
  9. Gotowe szaszłyki ułóż na talerzu. Możesz podawać je z warzywami (świeżymi lub grillowanymi) oraz  z pieczywem.
  10. Kebab z grilla gotowy. Uważaj! Szaszłyki błyskawicznie znikają z talerza! Smacznego!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Ziemniaki na grilla z serem, porem i szpinakiem 90 min 5 osób Wideo Ziemniaki na grilla z serem, porem i szpinakiem
Burger z grilla po góralsku 60 min 3 osoby Wideo Burger z grilla po góralsku
Szaszłyki Yakitori Rib Eye z jalapeño 15 min 1 osoba Szaszłyki Yakitori Rib Eye z jalapeño

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *