Kebab z grilla
Urządzasz imprezę z grillem i szukasz przystawki, która zrobi wrażenie na gościach? Wypróbuj kebab z grilla – Çöp şiş! Wiele małych szaszłyków ułożonych na talerzu, będzie wyglądać efektownie i przyciągnie uwagę gości!
Czego nie może zabraknąć na żadnej imprezie? Przystawek! Dlatego tym razem prezentujemy przepis na kebab z grilla, podawanego w formie szaszłyków. Wygląda efektownie na talerzu i świetnie się sprawdzi jako przystawka! Na początku przygotuj marynatę i obtocz w niej kawałki jagnięciny, a następnie odstaw przygotowane mięso do lodówki i poczekaj minimum 12 godzin. Szaszłyki grillują się bardzo szybko, dzięki czemu nikt nie pozostanie głodny, w oczekiwaniu na główne danie!
Kebab z grilla, to klasyczne danie tureckie, które zazwyczaj jest przygotowywane na grillu węglowym. Z powodzeniem możesz jednak wykorzystać grill gazowy – w naszym przepisie szaszłyki zostały przygotowane na grillu Enders Monroe Black PRO 3K Turbo. W pochmurny dzień możesz także użyć patelni grillowej lub grilla elektrycznego.
Składniki
- 800 g jagnięciny (udziec) lub wołowiny (polędwica, antrykot, rostbef)
- 20 wykałaczek do szaszłyków
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (słodkiej lub pikantnej)
- 2 łyżeczki kminu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego chilli
- 1 łyżeczka sumaku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- Dodatkowo
- pieczywo
- grillowane warzywa
- świeże warzywa
Przygotowanie:
- W dniu poprzedzającym zaplanowaną imprezę z grillem, rozpocznij od przygotowania marynaty na kebab z grilla. W głębokiej misce wymieszaj 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz 3 rozgniecione ząbki czosnku.
- Do dokładnie wymieszanej marynaty dodaj suszone przyprawy: sól, pieprz, wędzoną paprykę, suszone chilli, kmin, tymianek oraz sumak. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj zawartość w misce. Uwaga! Sumak, może być trudno dostępny – jeśli nie udało Ci się znaleźć tej przyprawy, wystarczą pozostałe.
- Odetnij nadmiar tłuszczu z mięsa. Następnie pokrój na kawałki w kształcie kwadratów, o boku długości około 1,5 cm.
- Pokrojone w kostkę mięso na kebab z grilla, wrzuć do miski i dokładnie obtocz w marynacie. Następnie włóż do lodówki co najmniej na 12 godzin.
- Następnego dnia zacznij od przygotowania wykałaczek do szaszłyków. Standardowo ich długość to 25 cm – użyj nożyczek, aby przeciąć je na pół. W ten sposób z jednej wykałaczki, otrzymasz 2 szaszłyki.
- Na każdą z wykałaczek nadziej 4-5 kawałków mięsa. Otrzymasz około 40 sztuk szaszłyków.
- Zacznij układać szaszłyki na rozgrzanym ruszcie Twojego grilla.
- Grilluj mięso przez krótki czas z obu stron. Małe kawałki nie wymagają dużo czasu na ruszcie – uważaj, aby ich nie przypalić.
- Gotowe szaszłyki ułóż na talerzu. Możesz podawać je z warzywami (świeżymi lub grillowanymi) oraz z pieczywem.
- Kebab z grilla gotowy. Uważaj! Szaszłyki błyskawicznie znikają z talerza! Smacznego!