Kiełbasa chorizo z grilla z jajkiem i ziemniakami
Szukasz szybkiego przepisu na kolację albo obiad? Wypróbuj grillowaną kiełbasę chorizo z ziemniakami, cebulą i jajkiem. Na grilla zaprasza Marek Siol z Hungry Eyes!
Przedstawiamy przepis z użyciem patelni grillowej, na której wyczarujesz nietypowe danie. Chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa, jest przygotowywana z wieprzowiny. Składa się głównie z mięsa, tłuszczu, pikantnej i słodkiej papryki oraz soli. Chorizo może mieć różną ostrość w zależności od tego, jaką ilość ostrej papryki dodano do składu.
Ten rodzaj kiełbasy jest bardzo często wykorzystywany w omletach czy jajecznicy. My również dodaliśmy do dania jajko – grillując, uważaj, aby pozostało w formie półpłynnej. Po rozpoczęciu jedzenia, żółtko wyleje się na pozostałe składniki i delikatnie je złączy. Idealne zestawienie! Kiełbasa chorizo z grilla z dodatkiem ziemniaków, cebuli i jajka doskonale sprawdzi się jako kolacja lub obiad.
Do przygotowania przepisu na kiełbasę chorizo z grilla będzie Ci potrzebna patelnia żeliwna. Danie przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders. Model Enders Monroe Black PRO 3K Turbo jest wyposażony w palnik boczny, na którym możesz podgotować ziemniaki oraz w system Switch Grid, do którego pasuje patelnia żeliwna.
Składniki
- 200 g chorizo
- 3 ugotowane duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 duże jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie składniki przepisu na kiełbasę chorizo z grilla.
- Ugotuj ziemniaki na paliku bocznym.
- Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę 2×2 cm, pokrój w cienkie plastry chorizo oraz cebulę i czosnek.
- Rozgrzej grilla gazowego do 150 stopni, ustaw palniki na najmniejszą moc, najlepiej włącz tylko ten palnik, który jest pod żeliwną patelnią.
- Przełóż na patelnię wszystkie składniki i grilluj, często mieszając.
- Z chorizo wytopi się tłuszcz, na którym opieką się wszystkie składniki.
- Po około 10 minutach grillowania dodaj posiekaną pietruszkę i wbij jajko. Wyłącz grilla i zamknij pokrywę , żeby jajko się ścięło.
- Kiedy jajko się zetnie – podawaj – pamiętaj, żeby żółtko pozostało płynne, po przebiciu ładnie sklei składniki dania.
- Kiełbasa chorizo z grilla z jajkiem i ziemniakami gotowa. Smacznego!
Komentarze (2)
Świetny przepis, dziękuję.
Proste szybkie wrażenie na gościach niesamowite!