Kiełbasa chorizo z grilla z jajkiem i ziemniakami
15 min 2 osoby <60 zł

Kiełbasa chorizo z grilla z jajkiem i ziemniakami

Szukasz szybkiego przepisu na kolację albo obiad? Wypróbuj grillowaną kiełbasę chorizo z ziemniakami, cebulą i jajkiem. Na grilla zaprasza Marek Siol z Hungry Eyes!

„Wybierz oryginalną hiszpańską kiełbasę, jej smak dzięki dużej ilości pikantnej papryki jest jedyny w swoim rodzaju. Ziemniaki muszą być zwarte, wybierz takie, które nadają się do pieczenia.” Marek Siol

Przedstawiamy przepis z użyciem patelni grillowej, na której wyczarujesz nietypowe danie. Chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa, jest przygotowywana z wieprzowiny. Składa się głównie z mięsa, tłuszczu, pikantnej i słodkiej papryki oraz soli. Chorizo może mieć różną ostrość w zależności od tego, jaką ilość ostrej papryki dodano do składu.

Ten rodzaj kiełbasy jest bardzo często wykorzystywany w omletach czy jajecznicy. My również dodaliśmy do dania jajko – grillując, uważaj, aby pozostało w formie półpłynnej. Po rozpoczęciu jedzenia, żółtko wyleje się na pozostałe składniki i delikatnie je złączy. Idealne zestawienie! Kiełbasa chorizo z grilla z dodatkiem ziemniaków, cebuli i jajka doskonale sprawdzi się jako kolacja lub obiad.

Do przygotowania przepisu na kiełbasę chorizo z grilla będzie Ci potrzebna patelnia żeliwna. Danie przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders. Model Enders Monroe Black PRO 3K Turbo jest wyposażony w palnik boczny, na którym możesz podgotować ziemniaki oraz w system Switch Grid, do którego pasuje patelnia żeliwna.

 

Składniki

  • 200 g chorizo
  • 3 ugotowane duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 duże jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki przepisu na kiełbasę chorizo z grilla.
  2. Ugotuj ziemniaki na paliku bocznym.
  3. Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę 2×2 cm, pokrój w cienkie plastry chorizo oraz cebulę i czosnek.
  4. Rozgrzej grilla gazowego do 150 stopni, ustaw palniki na najmniejszą moc, najlepiej włącz tylko ten palnik, który jest pod żeliwną patelnią.
  5. Przełóż na patelnię wszystkie składniki i grilluj, często mieszając.
  6. Z chorizo wytopi się tłuszcz, na którym opieką się wszystkie składniki.
  7. Po około 10 minutach grillowania dodaj posiekaną pietruszkę i wbij jajko. Wyłącz grilla i zamknij pokrywę , żeby jajko się ścięło.
  8. Kiedy jajko się zetnie – podawaj – pamiętaj, żeby żółtko pozostało płynne, po przebiciu ładnie sklei składniki dania.
  9. Kiełbasa chorizo z grilla z jajkiem i ziemniakami gotowa. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Pizza z grilla z białą kiełbasą i cebulą 2h >5 osób Pizza z grilla z białą kiełbasą i cebulą
Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami 15 min 2 osoby Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami
Ramen z wieprzowiną 15 min 2 osoby Wideo Ramen z wieprzowiną

Komentarze (2)

  1. Świetny przepis, dziękuję.

  2. Proste szybkie wrażenie na gościach niesamowite!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *