Kiełbasa z grilla
15 min 2 osoby <30 zł

Kiełbasa z grilla

Kiełbasa z grilla z cebulą i kremem balsamicznym to propozycja podania tradycyjnej kiełbasy w nieco nowej odsłonie. Skarmelizowana cebula doskonale komponuje się z kremem balsamicznym i podsmażoną kiełbasą. Sprawdź!

„Zwróć uwagę na wybór kiełbasy, musi być surowa i zawierać dużo mięsa i jak najmniej wzmacniaczy smaku. Koniecznie wybierz także krem balsamiczny, a nie ocet. Jest mocniejszy i szybko łączy się z cebulą.” Marek Siol

Krem balsamiczny jest doskonale znany w kuchni śródziemnomorskiej. Jednak jego ciemny kolor, gęsta konsystencja i charakterystyczny smak zostały docenione przez kucharzy na całym świecie. Krem przygotowywany jest na bazie octu balsamicznego, ale jest od niego znacznie gęstszy. W naszym przepisie dodamy go do grillowanej cebuli, która stanowi uzupełnienie dania.

Sprawdź także: Kiełbasa na grilla – jaką wybrać?

Głęboka słodycz i delikatnie kwaskowata nuta stanowi doskonałe połączenie z kiełbasą z grilla i dodatkiem przesmażonej cebuli. To danie smakuje wszystkim! Podczas przygotowania przepisu użyliśmy patelni żeliwnej Enders, którą możesz umieścić w systemie wymiennych wkładów Switch Grid.

Składniki

  • 300 g kiełbasy białej surowej
  • 2 duże cebule
  • 5 łyżek kremu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  •  sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki na kiełbasę z grilla.
  2. Pokrój cebulę w cienkie piórka.
  3. Umieść w ruszcie patelnię do grillowania i ustaw pod nią najmniejszy płomień.
  4. Na drugiej części ustaw płomień średni. Zamknij grill i rozgrzej go do temperatury 200 stopni.
  5. Ułóż kiełbasę obok patelni. Grilluj kiełbasę przez 15 minut po 7,5 minuty z każdej strony, a następnie odłóż ją na górną półkę i skręć palnik pod kiełbasą. Kiełbasę grillujemy z zamkniętą pokrywą.
  6.  Na patelnię wlej olej rzepakowy i dodaj cebulę. Cebulę grilluj z otwartą pokrywą. Smaż, aż delikatnie się zrumieni, czyli około 3 minuty.
  7. Teraz dodaj krem balsamiczny i dopraw solą i pieprzem, Smaż całość jeszcze około 7 minut. Po 10 minutach cebula powinna wyglądać tak jak na zdjęciu.
  8. Przesmażoną cebulę przełóż na talerz, na niej ułóż kiełbasę.
  9. Kiełbasa z grilla gotowa! Podawaj od razu.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami 15 min 2 osoby Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami
Kiełbasa chorizo z grilla z jajkiem i ziemniakami 15 min 2 osoby Kiełbasa chorizo z grilla z jajkiem i ziemniakami
Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami 15 min 2 osoby Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *