Kiełbasa z grilla
Kiełbasa z grilla z cebulą i kremem balsamicznym to propozycja podania tradycyjnej kiełbasy w nieco nowej odsłonie. Skarmelizowana cebula doskonale komponuje się z kremem balsamicznym i podsmażoną kiełbasą. Sprawdź!
Krem balsamiczny jest doskonale znany w kuchni śródziemnomorskiej. Jednak jego ciemny kolor, gęsta konsystencja i charakterystyczny smak zostały docenione przez kucharzy na całym świecie. Krem przygotowywany jest na bazie octu balsamicznego, ale jest od niego znacznie gęstszy. W naszym przepisie dodamy go do grillowanej cebuli, która stanowi uzupełnienie dania.
Sprawdź także: Kiełbasa na grilla – jaką wybrać?
Głęboka słodycz i delikatnie kwaskowata nuta stanowi doskonałe połączenie z kiełbasą z grilla i dodatkiem przesmażonej cebuli. To danie smakuje wszystkim! Podczas przygotowania przepisu użyliśmy patelni żeliwnej Enders, którą możesz umieścić w systemie wymiennych wkładów Switch Grid.
Składniki
- 300 g kiełbasy białej surowej
- 2 duże cebule
- 5 łyżek kremu balsamicznego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie składniki na kiełbasę z grilla.
- Pokrój cebulę w cienkie piórka.
- Umieść w ruszcie patelnię do grillowania i ustaw pod nią najmniejszy płomień.
- Na drugiej części ustaw płomień średni. Zamknij grill i rozgrzej go do temperatury 200 stopni.
- Ułóż kiełbasę obok patelni. Grilluj kiełbasę przez 15 minut po 7,5 minuty z każdej strony, a następnie odłóż ją na górną półkę i skręć palnik pod kiełbasą. Kiełbasę grillujemy z zamkniętą pokrywą.
- Na patelnię wlej olej rzepakowy i dodaj cebulę. Cebulę grilluj z otwartą pokrywą. Smaż, aż delikatnie się zrumieni, czyli około 3 minuty.
- Teraz dodaj krem balsamiczny i dopraw solą i pieprzem, Smaż całość jeszcze około 7 minut. Po 10 minutach cebula powinna wyglądać tak jak na zdjęciu.
- Przesmażoną cebulę przełóż na talerz, na niej ułóż kiełbasę.
- Kiełbasa z grilla gotowa! Podawaj od razu.