Krewetki w sosie pomidorowym z grilla
Krewetki z grilla można przygotować na mnóstwo różnych sposobów. My cały czas doskonalimy nasz przepis. Musimy się przyznać, że grillowane krewetki w sosie pomidorowym przygotowujemy od lat. Nasza mama uważa je za nasze popisowe danie.
Grillowane krewetki w sosie pomidorowym wyróżnia intensywny smak, niepowtarzalny aromat i krótki czas przygotowania potrawy. Krewetki są też dietetyczne i odpowiednio zbilansowane pod względem makroskładników.
Zobacz też: Pizza z krewetkami, pesto, serem owczym i suszonymi pomidorami – przepis na danie z grilla Weber
Baza pozostaje jednak taka sama – wino, czosnek, pomidory, chilli.
Uwielbiamy gotować z winem. Czasem nawet dodajemy je do potraw… (tak, jak francuska kucharka Julia Child, która jest autorką powyższego cytatu). W czasie gotowania alkohol zawarty w winie wyparowuje, a potrawa zyskuje delikatny winny posmak. Dzięki dodatkowi białego wytrawnego wina, danie nabiera także nieco kwasowości.
Sekret krewetek z grilla to syrop klonowy. Słodki dodatek typu cukier trzcinowy, miód, syrop z agawy czy właśnie syrop klonowy niesamowicie wydobywa smak pomidorów. Wystarczą 2 łyżki, aby osiągnąć zaskakujący efekt.
Sprawdź też: Owoce morza z grilla – Porady Grill360
Tym razem to nie składniki były wyjątkowe, a sposób przygotowania. Potrawę grillowałyśmy w żeliwnym woku marki Weber. Eksperyment na krewetki w sosie pomidorowym się udał :).
Grillowane krewetki można podać z ryżem, makaronem lub bagietką. My wybrałyśmy zdrową alternatywę bagietki, czyli żytni chleb z naszej ulubionej piekarni. Pieczywo delikatnie przyrumieniłyśmy na ruszcie przed podaniem i posmarowałyśmy masełkiem czosnkowo-ziołowym własnej roboty.
Krewetki z grilla wyszły obłędne 🙂
Ewa i Natalia
LALA company
www.lalacompany.pl
Składniki
- 600 g krewetki tygrysie
- 500 ml passata pomidorowa
- 200 ml wino białe wytrawne
- główka czosnku
- 1 duża cebula czerwona
- 1 cukinia
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
- rukola
- 20 ml syrop klonowy
- 30 g oliwa z oliwek
- 30 g masło
- 150 g chleb żytni
- papryczka chilli
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Grilla marki Weber rozgrzewamy do 180 stopni.
- Krewetki obieramy i dokładnie oczyszczamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pozostałe warzywa kroimy według uznania.
- Wlewamy oliwę na rozgrzany wok marki Weber i podsmażamy cebulę z 1/3 posiekanego czosnku. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną cukinię. Po kilku minutach wlewamy wino. Grillujemy do zredukowania przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy passatę pomidorową i połowę pokrojonych pomidorków koktajlowych. Mieszamy i zostawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wrzucamy do woka krewetki wraz z czosnkiem (połowa z tego, co zostało) i pozostałymi pomidorkami koktajlowymi. Grillujemy około 7 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i posiekaną papryczką chilli.
- W międzyczasie przygotowujemy masełko czosnkowe oraz chlebek. Chleb kroimy i podpiekamy na ruszcie z obu stron. Masło mieszamy z resztą czosnku, solą i ziołami prowansalskimi. Grillowane krewetki dekorujemy rukolą.