Kurczak z grilla Tikka Masala
4h 4 osoby <60 zł

Kurczak z grilla Tikka Masala

Tym razem klasyk… kuchni hinduskiej! Czyli fantastyczne bogactwo aromatów i przypraw, a do tego genialny smak grillowanego kurczaka. Jeśli lubicie zaskakiwać na grillu – przepis na tikka masala jest dla Was!

„Kiedyś mieliśmy taką zabawę z moimi pracownikami – wymyślaliśmy dania, których NIE da się zrobić na grillu, albo po prostu nie ma to sensu. Hinduska tikka masala może się wydawać jednym z nich – do czasu, aż grillujemy kurczaka przed dodaniem go do sosu. Tym samym dodamy do całego dania to za co wszyscy kochamy dania z rusztu - dymny posmak i karmelizację.” Kacper Salzman

Kurczak tikka masala to danie pochodzące z kuchni indyjskiej, które zyskało popularność na całym świecie. Nic dziwnego! Marynowany kurczak podawany w sosie pomidorowym, pełnym aromatycznych przypraw, dostarcza podniebieniu niezwykłych wrażeń.

Jeśli chcesz zaserwować gościom podróż kulinarną w odległy zakątek świata – przygotuj na grillu kurczaka tikka masala. Pamiętaj o tym, aby rozpocząć przygotowania kilka godzin wcześniej – przed przystąpieniem do grillowania kurczak powinien być marynowany przez około 4 godziny.

Kiedy przejdziesz do grillowania, na grillu gazowym ustaw palniki na minimalną moc – termometr w pokrywie Twojego grilla powinien wskazywać wartość 180-200 stopni Celsjusza. Jeżeli grillujesz na grillu węglowym – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsuń do środka.

Do przygotowania potrawy będzie Ci potrzebny również wok – w tym naczyniu będziesz smażyć kawałki kurczaka wymieszane z sosem.

Sprawdź także inne nasze przepisy na kurczaka.

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  •  
  •   Marynata
  •  jogurt
  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • 1 łyżka soli
  •  
  •   Sos
  • 2 łyżki ghee, czyli klarowanego masła
  • 2 łyżki mieszanki przypraw garam masala
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej (przyprawa)
  • 100 g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g puszka pomidorów
  • 4 łyżki śmietany
  •  posiekana kolendra

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do zrobienia kurczaka tikka masala.
  2. Następnie dokładnie wymieszaj składniki potrzebne do marynaty, czyli jogurt, mieloną kolendrę oraz sól.
  3. Dokładnie pokryj marynatą piersi z kurczaka i odstaw na 4 godziny.
  4. Po upływie tego czasu osusz kurczaka z marynaty i rozgrzej grilla.
  5. Grilluj piersi z kurczaka w temperaturze pośredniej (160 stopni), aż do momentu, gdy osiągniesz temperaturę 75 stopni wewnątrz mięsa. Grilluj mięso z każdej strony – potrwa to około 8-10 minut.
  6. W trakcie grillowania kurczaka ustaw na ruszcie woka i poczekaj, aż się nagrzeje.
  7. W tym czasie posiekaj cebulę.
  8. Zdejmij piersi kurczaka z rusztu i odczekaj kilka minut. Następnie pokrój w duże kawałki.
  9. W rozgrzanym woku wymieszaj ghee oraz wszystkie przyprawy. Podsmaż przez chwilę.
  10. Następnie do naczynia dodaj czosnek i cebulę. Wymieszaj i smaż przez 5-7 minut.
  11. Po upływie tego czasu dodaj puszkę pomidorów i zagotuj. Redukuj przez 20-30 minut.
  12. Wrzuć do sosu pokrojonego wcześniej kurczaka. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5-7 minut.
  13. Na koniec wymieszaj kurczaka ze śmietaną.
  14. Zdejmij woka z grilla i posyp gotową potrawę kolendrą.
  15. Kurczak z grilla tikka masala gotowy! Smacznego!

 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Fit burger z grilla 30 min >5 osób Fit burger z grilla
Nóżki z kurczaka z grilla 45 min 2 osoby Nóżki z kurczaka z grilla
Zupa Tom Kha 30 min 4 osoby Wideo Zupa Tom Kha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *