Kurczak z grilla Tikka Masala
4h 4 osoby <60 zł

Kurczak z grilla Tikka Masala

Tym razem klasykÔÇŽ kuchni hinduskiej! Czyli fantastyczne bogactwo aromat├│w i przypraw, a do tego genialny smak grillowanego kurczaka. Je┼Ťli lubicie zaskakiwa─ç na grillu – przepis na tikka masala jest dla Was!

ÔÇ×Kiedy┼Ť mieli┼Ťmy tak─ů zabaw─Ö z moimi pracownikami ÔÇô wymy┼Ťlali┼Ťmy dania, kt├│rych NIE da si─Ö zrobi─ç na grillu, albo po prostu nie ma to sensu. Hinduska tikka masala mo┼╝e si─Ö wydawa─ç jednym z nich ÔÇô do czasu, a┼╝ grillujemy kurczaka przed dodaniem go do sosu. Tym samym dodamy do ca┼éego dania to za co wszyscy kochamy dania z rusztu - dymny posmak i karmelizacj─Ö.ÔÇŁ Kacper Salzman

Kurczak tikka masala to danie pochodz─ůce z kuchni indyjskiej, kt├│re zyska┼éo popularno┼Ť─ç na ca┼éym ┼Ťwiecie. Nic dziwnego! Marynowany kurczak podawany w sosie pomidorowym, pe┼énym aromatycznych przypraw, dostarcza podniebieniu niezwyk┼éych wra┼╝e┼ä.

Je┼Ťli chcesz zaserwowa─ç go┼Ťciom podr├│┼╝ kulinarn─ů w odleg┼éy zak─ůtek ┼Ťwiata ÔÇô przygotuj na grillu kurczaka tikka masala. Pami─Ötaj o tym, aby rozpocz─ů─ç przygotowania kilka godzin wcze┼Ťniej ÔÇô przed przyst─ůpieniem do grillowania kurczak powinien by─ç marynowany przez oko┼éo 4 godziny.

Kiedy przejdziesz do grillowania, na grillu gazowym ustaw palniki na minimaln─ů moc ÔÇô termometr w pokrywie Twojego grilla powinien wskazywa─ç warto┼Ť─ç 180-200 stopni Celsjusza. Je┼╝eli grillujesz na grillu w─Öglowym – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsu┼ä do ┼Ťrodka.

Do przygotowania potrawy b─Ödzie Ci potrzebny r├│wnie┼╝ wok ÔÇô w tym naczyniu b─Ödziesz sma┼╝y─ç kawa┼éki kurczaka wymieszane z sosem.

Sprawd┼║ tak┼╝e inne nasze przepisy na kurczaka.

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  •  
  •   Marynata
  •  jogurt
  • 2 ┼éy┼╝ki mielonej kolendry
  • 1 ┼éy┼╝ka soli
  •  
  •   Sos
  • 2 ┼éy┼╝ki ghee, czyli klarowanego mas┼éa
  • 2 ┼éy┼╝ki mieszanki przypraw garam masala
  • 2 ┼éy┼╝ki przyprawy curry
  • 1 ┼éy┼╝ka kurkumy
  • 1 ┼éy┼╝eczka kminu
  • 1 ┼éy┼╝eczka pieprzu cayenne
  • 1 ┼éy┼╝eczka mielonego imbiru
  • 1 ┼éy┼╝eczka kolendry mielonej (przyprawa)
  • 100 g cebuli pokrojonej w kostk─Ö
  • 2 z─ůbki czosnku
  • 400 g puszka pomidor├│w
  • 4 ┼éy┼╝ki ┼Ťmietany
  •  posiekana kolendra

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do zrobienia kurczaka tikka masala.
  2. Nast─Öpnie dok┼éadnie wymieszaj sk┼éadniki potrzebne do marynaty, czyli jogurt, mielon─ů kolendr─Ö oraz s├│l.
  3. Dok┼éadnie pokryj marynat─ů piersi z kurczaka i odstaw na 4 godziny.
  4. Po upływie tego czasu osusz kurczaka z marynaty i rozgrzej grilla.
  5. Grilluj piersi z kurczaka w temperaturze po┼Ťredniej (160 stopni), a┼╝ do momentu, gdy osi─ůgniesz temperatur─Ö 75 stopni wewn─ůtrz mi─Ösa. Grilluj mi─Öso z ka┼╝dej strony ÔÇô potrwa to oko┼éo 8-10 minut.
  6. W trakcie grillowania kurczaka ustaw na ruszcie woka i poczekaj, a┼╝ si─Ö nagrzeje.
  7. W tym czasie posiekaj cebul─Ö.
  8. Zdejmij piersi kurczaka z rusztu i odczekaj kilka minut. Następnie pokrój w duże kawałki.
  9. W rozgrzanym woku wymieszaj ghee oraz wszystkie przyprawy. Podsma┼╝ przez chwil─Ö.
  10. Nast─Öpnie do naczynia dodaj czosnek i cebul─Ö. Wymieszaj i sma┼╝ przez 5-7 minut.
  11. Po upływie tego czasu dodaj puszkę pomidorów i zagotuj. Redukuj przez 20-30 minut.
  12. Wrzu─ç do sosu pokrojonego wcze┼Ťniej kurczaka. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5-7 minut.
  13. Na koniec wymieszaj kurczaka ze ┼Ťmietan─ů.
  14. Zdejmij woka z grilla i posyp gotow─ů potraw─Ö kolendr─ů.
  15. Kurczak z grilla tikka masala gotowy! Smacznego!

 

Zobacz r├│wnie┼╝:

Fit burger z grilla 30 min >5 os├│b Fit burger z grilla
N├│┼╝ki z kurczaka z grilla 45 min 2 osoby N├│┼╝ki z kurczaka z grilla
Zupa Tom Kha 30 min 4 osoby Wideo Zupa Tom Kha

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *